Summit mezi Čínou a EU: „Vy musíte mluvit s prezidentem Putinem o stažení jejich vojáků,“ říká Čína

Přidat na Seznam.cz

Čína – Vedoucí představitelé Číny a Evropské unie ve čtvrtek jednali o svých sporech týkajících se obchodu, dotací a hlubokých rozporů v souvislosti s válkou na Ukrajině. Čínský prezident Si Ťin-pching se v Pekingu setkal s oběma evropskými předsedy, Ursulou von der Leyenovou z Evropské komise a Charlesem Michelem z Rady EU.

Evropská unie vyzývá Čínu, aby zlepšila přístup na trh a vyřešila tak roční obchodní nerovnováhu mezi oběma stranami, uvádí deník News Channel.

„Čína je nejdůležitějším obchodním partnerem EU,“ uvedla v úvodním projevu zveřejněném na internetových stránkách komise. „Existují však jasné nerovnováhy a rozdíly, které musíme řešit.“

Evropská unie vyzývá Čínu, aby zlepšila přístup na trh pro výrobky z jejích 27 členských zemí a vyřešila tak obrovskou obchodní nerovnováhu. Podle čínských celních údajů zveřejněných ve čtvrtek Čína za prvních 11 měsíců letošního roku vyvezla do EU zboží v hodnotě 458,5 miliardy dolarů a dovezla 257,8 miliardy dolarů.

EU rozzlobila Čínu tím, že zahájila vyšetřování jejích dotací na elektromobily s cílem zjistit, zda neposkytují čínským výrobcům nespravedlivou konkurenční výhodu na evropských trzích. Ministr zahraničních věcí Číny Wang I si rovněž vzal na mušku možná omezení EU týkající se vývozu technologií do Číny. „Máme velký zájem dovážet z Evropy více výrobků, zejména vysoce pokročilých technologií a výrobků s vysokou hodnotou, a doufáme, že Brusel nebude klást žádné překážky vzájemnému obchodu,“ řekl.

Čína také rozzlobila EU tím, že zaujala neutrální postoj k Rusku. EU vyzývá Čínu, aby zajistila, že její vývoz nebude napomáhat ruskému válečnému úsilí a že společnosti působící v Číně nebudou podkopávat sankce proti Rusku, uvádí deník ABC News.

Wang z ministerstva zahraničí zopakoval výzvu Číny k okamžitému příměří na Ukrajině a k zahájení rozhovorů mezi západními představiteli a ruským prezidentem Vladimirem Putinem o evropské bezpečnosti a strategické stabilitě. „Někdy nám evropští politici říkají, že Čína potřebuje mluvit s Ruskem, vy musíte mluvit s prezidentem Putinem o stažení jejich vojáků,“ řekl. „Je to velmi nezávislý, suverénní národ. Prezident Putin se rozhoduje na základě svých vlastních národních zájmů a bezpečnosti.“

zdroj: News Channel, ABC News