S bolavým zubem už v českobudějovické nemocnici nepomohou, pohotovost bude nově na Lidické třídě

8. prosinec 2023 09:38

Jihočeský kraj od 1. ledna 2024 přesouvá českobudějovickou zubní pohotovost. Již nebude v areálu nemocnice, ale nově ji lidé najdou na Lidické třídě v budově České spořitelny. Měla by nabídnout kvalitnější zázemí a každodenní provoz.

„Pacient přijde na recepci, kde se o něj paní recepční postará, vezme si od něj základní údaje. Potom se posadí, případně na základě indikace lékaře uděláme rentgenový snímek. Kontinuita ošetření by se měla zrychlit,“ popisuje Jana Poláčková, provozní společnosti Zubní pohotovost.

Nová pohotovost sídlí v prvním patře budovy České spořitelny na Lidické třídě v Českých Budějovicích. V provozu bude ve všední dny od 16 do 22 hodin a o víkendech a svátcích od 8 do 20 hodin. „My jsme čistě pohotovostní služba, nejsme nová ordinace pro klasické preventivní prohlídky a podobně,“ připomíná Jana Poláčková.

„Na pohotovosti budou pacienty ošetřovat lékaři, kteří jsou členy České stomatologické komory a mají vlastní praxe. Slouží nad rámec vlastního zaměstnání,“ doplňuje.

Podle hejtmana Martina Kuby chtěl kraj přesunout pohotovost z nevyhovujících prostor českobudějovické nemocnice do modernějšího zázemí a zároveň zbavit nemocnici povinnosti službu zajišťovat. To má totiž za úkol Jihočeský kraj.

Čtěte také

„Chceme zajistit zubní pohotovost v co nejširším spektru, protože víme, že je problém sehnat zubaře. Tento model se ukázal jako možný, takže v této chvíli bychom rádi začali jednat se zástupci všech okresních stomatologických komor, jestli by šlo podobný model zavést i v okresních městech,“ říká Martin Kuba.

V jednotlivých okresech se obvykle střídají lékaři podle rozpisu. „Vždycky se slouží jenom v sobotu, nebo v neděli, dvě, tři hodiny. My se teď budeme scházet se zástupci okresních komor, chceme jim nabídnout velmi podobný koncept jako v Českých Budějovicích, i když asi s menším časovým rozsahem. Chceme jednat o tom, jestli by byli ochotní ho aplikovat,“ doplňuje hejtman.

Na provoz nové pohotovosti v Českých Budějovicích bude Jihočeský kraj přispívat sedmi miliony korun ročně, dva miliony korun dá město. Péči budou proplácet zdravotní pojišťovny.

Spustit audio

Související