Domů
Jaderné elektrárny
Dodavatelem pro korejskou jadernou elektrárnu Shin Hanul bude Hyundai
Jaderná elektrárna Hanul; Zdroj: Korea Ulchin NPP
Zdroj: KHNP

Dodavatelem pro korejskou jadernou elektrárnu Shin Hanul bude Hyundai

Konsorcium vedené společností Hyundai Engineering & Construction bylo vybráno Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) jako dodavatel pro výstavbu hlavního zařízení 3. a 4. bloku jaderné elektrárny Shin Hanul. Vítězná nabídka od konsorcia Hyundai E&C, Doosan Enerbility a Posco E&C prošla "komplexním přezkumem a schvalovacím procesem“. Hodnota smlouvy činí 3,1 bilionu KRW (52,8 miliardy Kč).

Stavba hlavních zařízení obsahuje činnosti z oblasti architektury, stavebnictví, strojírenství a elektrotechniky. Zahrnuje také instalaci potrubí a měření pro hlavní zařízení jaderné elektrárny včetně jejich uvedení do provozu.

Plánování projektu a politické změny

V listopadu 2014 podepsala společnost KHNP dohodu s okresem Ulchin o výstavbě Shin Hanul 3 a 4. V lednu 2016 společnost požádala o stavební povolení pro tyto bloky. Zahájení přípravných prací na obou reaktorech bylo původně plánováno na květen 2017, přičemž komerční provoz 3. bloku byl naplánován na prosinec 2022 a 4. blok měl být spuštěn o rok později.

V květnu 2017 oznámila KHNP, že nařídila společnosti Kepco Engineering & Construction, která v březnu 2016 podepsala smlouvu o designu, přerušit práce na plánovaných blocích kvůli politice tehdejšího prezidenta Moon Jae-ina o postupném ukončení jaderné energetiky v zemi. Práce na získání licence pro nové jednotky však měly pokračovat.

Plán výstavby reaktorů APR z roku 2016; Zdroj: KHNP

Prezident Yoon Suk-yeol, který nastoupil do funkce v květnu 2022, zvrátil politiku bývalého prezidenta Moon Jae-ina. V červenci minulého roku Yoon podpořil rychlé obnovení jihokorejského "ekosystému jaderných elektráren" poté, co ministr obchodu, průmyslu a energetiky Lee Chang-yang představil plány na revitalizaci jaderného průmyslu Jižní Koreje, včetně cíle na obnovení prací na Shin Hanul 3 a 4 v co nejdřívějším termínu.

Aktuální plán projektu Shin Hanul

V březnu tohoto roku podepsala KHNP a Doosan Enerbility smlouvu v hodnotě 2,9 bilionu KRW (49,4 miliardy Kč) na dodávku hlavních komponent pro Shin Hanul 3 a 4. Desetiletá smlouva zahrnuje dodávku jaderných reaktorů, parogenerátorů a turbogenerátorů pro oba bloky APR1400. V květnu tohoto roku byla zahájena výroba hlavních komponent pro Shin Hanul 3 a 4.

Po schválení realizačního plánu projektu vládou Jižní Koreje v červnu letošního roku započaly přípravné práce na stavbě obou reaktorů APR1400. Přípravné práce zahrnují nejen stavební činnosti, ale i komplexní koordinaci všech aspektů projektu.

Slavnostní ceremoniál k zahájení hlavních komponent pro Shin Hanul 3,4

Začátek výstavby nových jaderných bloků je stanoven na duben příštího roku, kdy by mělo být uděleno stavební povolení. Dokončení Shin Hanul 3 je naplánováno na rok 2032 a 4. bloku na rok 2033. Tento plán odráží nejen technické aspekty projektu, ale i dynamický vývoj v energetické politice Jižní Koreje.

Projekt Shin Hanul 3 a 4 představuje klíčový krok v rozvoji jihokorejské jaderné energetiky. S příchodem nové politické vůle a navýšením investic do jaderné energetiky se očekává, že tento projekt bude mít významný dopad na energetickou nezávislost a udržitelnost země.

Mohlo by vás zajímat:

Komentáře(0)
Komentáře pouze pro přihlášené uživatele

Komentáře v diskuzi mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud ještě účet nemáte, je možné si jej vytvořit na stránce registrace. Pokud již účet máte, přihlaste se do něj níže.

V uživatelské sekci pak můžete najít poslední vaše komentáře.

Přihlásit se