Kuchtovo trápení? Nahrávač z něj nebude, maká víc dozadu, tvrdí pětinásobný mistr se Spartou

Kuchtovo trápení? Nahrávač z něj nebude, maká víc dozadu, tvrdí pětinásobný mistr se Spartou
ROZHOVOR

Pět mistrovských titulů s pražskou Spartou, k tomu jeden s Austrií Vídeň a navrch titul mistra Evropy do 21 let. Tomáš Jun posbíral v kariéře celu řadu úspěchů, jenže ve čtyřiceti se rozhodl s hraním skončit a dal se na dráhu podnikání. Sport svého srdce ale neopustil, založil agenturu, která se stará o mladé hráče a pomáhá jim s rozvojem. Stále také sleduje klub svého srdce pražskou Spartu. O tom všem se rozvyprávěl v rozhovoru pro eFotbal.

Opravdu jste s hraním skončil a už si nekopnete za pražský Zlíchov, odkud vás před lety koupila Sparta za deset míčů?
"S hraním jsem skončil. Založil jsem agenturu na zastupování hráčů a akademii pro individuální tréninky, takže běží tyhle dvě věci. S agenturou zastupujeme mladé hráče, ale už máme i nějaké profesionály. Snažíme se zabrousit i do holčičích a ženských vod. Fotbalově už to není ono."

Se Zlíchovem ale spolupracujete, že?
"To ano, mám tam zázemí pro svoji akademii, trénujeme tam. Tím, že jsem tam začínal a působil, tak tam mám spoustu kamarádů. Takže v tomhle směru to zůstalo, ale aktivní hraní už ne. Fotbálky si chodím zahrát tak leda na sranda mače, za starou gardu, nebo se Sigim. Už se těším na Silvestrovské derby."

Kuchtova role je dle Priskeho pořád stejná: Někdy je součástí výstavby, jindy si hlavně nabíhá, v čemž patří k nejlepším v lize

Obléknete tedy opět rudý dres. Co vůbec říkáte na současnou Spartu?
" Jsme rád, že skončilo to dlouhé čekání na úspěch. Povedl se mistrovský titul, hrají se evropské poháry, je tam šance i na další postup do jarní části. Úplně jednoduchý to není, ale zaplať pánbůh za to, že tam tyhle velké evropské zápasy jsou zpátky. A že Sparta je tam, kde je. Že se vyhoupla po trenérem Priskem. Situace se pod ním otočila a zlepšila."

Velkým tématem je v souvislosti se Spartou gólové trápení útočníka Jana Kuchty. Vy jako bývalý kanonýr se dokážete vcítit do jeho role.
"Dokážu. Je to fotbal a prostě k tomu patří i to, že vám to tam nějakou dobu nepadá. Samozřejmě tomu všemu nepomohl i ten incident z národního týmu. Všechno ale přejde a určitě dá gól, který to protrhne."

I vy jste v úvodu kariéry pálil, jak jen to šlo. Postupem času jste ale převzal i roli hráče, který góly připravuje. Přijde mi, že Kuchta teď zvolil podobnou cestu, kdy maká pro tým.
"Dá nějaký důležitý gól a najednou to tam zase bude padat. Samozřejmě jsou i varianty, kdy se to nepovede a třeba se to bude řešit přestupem do jiného klubu. Ale zatím si myslím, že nad ním nikdo hůl neláme. Šance tam budou a jakmile dál góly a začne se dařit, zase bude opěvovanej"

Teď to vypadá, že svádí souboje a váže pozornost obránců, což dává prostor parťákům z útoku. Sedí mu i tahle role?
"Je to o taktice a nějakém určitém fotbalovém posunu. Třeba já jsem posouval do jiných pozic z místa hrotového útočníka a pak už těch gólů třeba nepadalo tolik. Člověk byl potřený jinde. Co se týče Kuchty, tak mi přijde, že začal víc makat dozadu, ale nemyslím si, že by mu to ubralo něco v útoku. On se do těch šancí pořád dostává. Spíš má jen trošku smůlu a věřím, že to protrhne. A góly dávat bude."

Takže žádný ústup z role kanonýra?
"On je dravej, rve se, do šancí se vždycky dostane. Je to jenom o tom všechno prolomit. Přijde to a bude sypat góly dál."

Mluví se i o tom, že by mohl třeba zkusit znovu štěstí v cizině.
"Mluví se o ledasčem. Do toho úplně nevidím, je to možné. Záleží jen na Honzovi, co on od toho všeho očekává a jak to vidí trenér Sparty. To jsou jejich interní věci."

Spartu čeká poslední kolo základní skupiny Evropské ligy, hrát bude na Kypru. Věříte Letenským, že na jaře bude hrát dál Evropskou ligu?
"Samozřejmě to bude těžký, ale věřím tomu."

Kuchta čeká na gól v pohárech deset zápasů, v Česku pět. Pořád je důležitým hráčem, říká expert