Vstupenky online

Sobota na Lapači nabídne šlágr mezi Vsetínem a Litoměřicemi

Jan Tajzler • 08.12.2023

Druhý adventní víkend přinese již 29. kolo Chance ligy, ve kterém se vsetínský tým podruhé v řadě postaví na domácí půdě soupeři z Litoměřic. Severočeši se od začátku soutěže pohybují v elitní šestce a na Valašsko přijedou s cílem stáhnout bodové manko na vyšší příčky. Svěřenci trenéra Weintritta budou však chtít před reprezentační přestávkou na domácím ledě uspět a upevnit si 2. místo v tabulce. Atraktivní duel odstartuje v 17:00. Fanouškům připomínáme, že stále probíhá soutěž s Datartem a možnost zapojit se do finálové střelby o televizi 20. prosince.

Partner utkání: 

Kateřina a Petr Baďurovi, Rodinné zahradnictví Na Lapači 

Stadion padl dvakrát v řadě

Litoměřice se sice nacházejí na 5. místě se ziskem 47 bodů a zápasem k dobru oproti ostatním konkurentům, ale co určitě severočeský tým trápí je defenzivní činnost. Z elitní šestky mají Litoměřice nejvíc inkasovaných branek a to přesně 83, horší vizitku už mají pouze poslední dva týmy tabulky ze Znojma a Slavie. Tým navíc v posledních duelech trápí i produktivita, proti Jestřábům sice Severočeši využili tři přesilové hry a soupeře výrazně přestříleli, nakonec ale padly 3:5. Překvapením pak byla i ztráta na ledě poslední Slavie, která Litoměřice udolala 4:3.

Klub úzce spolupracuje s extraligovými kluby pražské Sparty a Liberce, a právě do Liberce nedávno definitivně zamířil i brankář Lukáš Pařík. Litoměřickou jedničkou tak je aktuálně Oldřich Cichoň, který ve 13 duelech vychytal úspěšnost zákroků na hodnotu 90.91 %, ale inkasoval průměrně víc než 3 branky na utkání. Náhradou za Paříka by měl být kolínský Oliver Šatný, který ale v letošní sezoně odchytal pouze 9 minut a jeho start na Lapači tak není příliš pravděpodobný.

Produktivitu Litoměřic vede navrátilec ze Vsetína Riku Sihvonen, na severu Čech mu to znovu sedlo, což dokazuje 9 vstřelených branek a 15 asistencí. Pouze o bod méně má Přemysl Svoboda, který rovněž rozvlnil síť soupeřových branek devětkrát. Vsetínská obrana si pak bude muset dát pozor také na Filipa Kuťáka (8+12), geny svého legendárního otce pak prezentuje i Petr Ton (8+4).

Litoměřice stejně jako Vsetín patří mezi přední celky soutěže ve využívání přesilových her, na tom má podíl také obránce Michael Krutil, který se trefil už pětkrát a na stejný počet branek asistoval, přesně zamířit umí také Tomáš Tomek (4+4). Na co si ale Litoměřice budou muset dát pozor je disciplína, severočeský tým je totiž nejvíce vylučovaným a jeho hráči dohromady sesbírali už 337 trestných minut.

Naladí se Vsetín na pauzu vítězstvím?

Vsetínský tým čeká druhý domácí zápas v řadě. Ve středečním kole se Valaši postavili pražské Slavií, která na Lapači předvedla, jak moc se chce odrazit ode dna tabulky. Zelenožlutí se na tříbodový zisk nadřeli, do vedení se dostali až na startu třetí třetiny, když v čase 41:13 vsítil nakonec i vítěznou branku Miroslav Holec, pro zkušeného forvarda Valachů to byla první branka v sezoně, a momentálně se tak už všichni útočníci vsetínského mužstva prosadili minimálně jednou. Ve skvělých výkonech pak pokračuje junior Matyáš Dědek, který v duelu s Pražany zařídil hned dvě branky Vsetína, talent z Lapače se může pochlubit 14 kanadskými body, což je nejlepší počin mezi juniory nastupující v Chance lize.

Trenér Luboš Rob i kapitán Erik Hrňa si byli po utkání vědomi, že výkon mužstva nebyl úplně ideální. Pozitivním faktem ale je, že trenéři už měli k dispozici snad poprvé v sezoně kompletní útoky, které se ale musí znovu více sehrát, například Daniels Berzinš začínal utkání na centru druhé formace, vše se ale změnilo předčasným koncem utkání pro Luboše Roba, který v závěru první třetiny fauloval hostujícího obránce Klikorku. Bude tak zajímavé sledovat, jak trenéři s příjemnými starostmi sestaví útočné formace pro sobotní zápas. Erik Hrňa nabádá do duelu s Litoměřicemi zlepšit bruslení, sobotní soupeř totiž přijede na Valašsko s mladým a dravým týmem, kde bude pro Valachy podstatné držet tempo už od první minuty duelu, který odstartuje v 17:00. Bude se zároveň jednat o poslední zápas před druhou reprezentační přestávkou, další utkání na Lapači odehraje Vsetín až 20. prosince proti Porubě.

Vzájemné zápasy:

3. kolo: Vsetín – Litoměřice 6:4 (1:1, 3:1, 2:2)

16. kolo: Litoměřice – Vsetín 4:1 (2:0, 1:0, 1:1)

Již první konfrontace na Lapači byla vysoce atraktivním duelem, ve 3. kole na sebe narazily neporažené týmy a divákům nabídli celkem 10 vstřelených branek. Vsetín utkání na svou stranu získal ve 2. třetině, kdy odskočil na rozdíl dvou branek. Stadion ale kladl vysoký odpor až do posledních minut. Dvakrát se v první konfrontaci prosadil Luboš Rob. Odveta na severu Čech byla úplně jiného charakteru. Litoměřice předvedly skvělý vstup do utkání a po dvou minutách hry vedly 2:0. Vsetín reagoval až na startu 3. třetiny brankou Pavla Kubiše, ale to bylo tehdy ze strany valašského mužstva vše, Litoměřice duel ovládly 4:1. Kdo se bude radovat ve třetím vzájemném utkání?

Sestavy v posledním kole:

Vsetín: Žukov – Staněk, Larsen, Š. Jenáček, Smetana (A), Hryciow, Ďurkáč – Jonák, Klhůfek, Rob (A) – Holec, Bērziņš, Hrňa (C) – Hořanský, Kern, Jandus – Kubiš, Dědek, Š. Bláha – Kratochvil.

Litoměřice: Cichoň – Černohorský, Jebavý, Aubrecht, Kroupa, Tomek, Husák, Pavlák – Costa, Jícha, Sihvonen – Korkiakoski, Kuťák, Plos – Kordule, Vitouch, Svoboda – Krupička, Hrabík, Cikhart.

banner pod článkem