Cool magazín

Zábavný cool magazín

Type to search

Deset tipů, jak vyzrát na předvánoční stres a rostoucí závislosti

Ne vždy je advent obdobím klidu a pohody. Pokud na vás doléhá předvánoční stres, nebojte si říct o pomoc.

Blížící se Vánoce už nás nutí přemýšlet nad tím, co vše nakoupit, upéct a zařídit. Dny jsou navíc s přituhující zimou stále kratší, chladnější a temnější. Byl by to opravdový vánoční zázrak, kdyby všechny tyto aspekty ani nepatrný vliv na naši náladu a kdybychom ani na vteřinu nechtěli utéct od adventní reality. Podívejme se spolu na pár tipů, jak na toto období vyzrát.

Abychom úspěšně zvládli předvánoční stres a minimalizovali riziko rostoucích závislostí, je klíčové přiklánět se k zdravým životním postojům. Některým pomůže vše předem naplánovat, jiným pravidelná relaxace, setkání s přáteli, otevřená komunikace s rodinou nebo odreagování fyzickou aktivitou. „Každému zabírá něco jiného. Je proto důležité neustále hledat vlastní cestu, jak se vypořádat se stresovými faktory a udělat si vánoční období co nejpříjemnější. Zvýšenou pozornost sami k sobě by pak měli věnovat především ti, kterým v těchto stresových obdobích poskytuje úlevu hazardní hraní či sázení. Takový únik od předvánočního tlaku a nepříjemných emocí totiž může přispět k rozvoji závislostí,“ upozorňuje psychoterapeut Jiří Koreš z Poradny pro nelátkové závislosti PREVENT spolupracující na projektu Zodpovědné hraní.

Méně světla, méně radosti

Všechno to začíná už na podzim, kdy se zkracují dny. Lidé se navíc po dovolených vrací do běžného pracovního či školního režimu, čelí chladnějším teplotám i nedostatku kvalitního spánku. Někdy se proto objeví jen splín, který dokáže spravit procházka na čerstvém vzduchu nebo volné odpoledne jen pro sebe. Jindy nás však může postihnout takzvaná sezónní afektivní porucha se závažnější následky. Jedná se totiž o typ deprese, který je kvůli své krátkodobější povaze podceňován.

V zimě trávíme oproti pohodovějším ročním obdobím méně času na denním světle, což v lidském těle způsobuje výkyvy v produkci hormonů. „Úbytek těchto látek pak může zapříčinit zhoršenou náladu nebo změnu denního režimu. S tím souvisí i spánek, jehož kvalita se může měnit. Zvyšuje se tak celková míra únavy a stresu,“ vysvětluje Jiří Koreš a dodává: „I tyto faktory pak mohou mít vliv nejen na sezonní deprese, ale také třeba na rozvoj závislostí a tendenci utíkat od reality.“

V adventním obdobím se pak ke všem zimním vlivům přidávají ještě finanční nároky na nakupování dárků, časově náročné přípravy oslav, společenská očekávání dokonalého adventního prožitku, zvýšená konzumace alkoholu či přejídání, příležitost k oprášení rodinných konfliktů, zvýšená emocionální zátěž a další

Předvánoční desatero, jak vyzrát na stres a závislosti

  1. Plánujte předem: Vytvořte si seznam úkolům, nakupujte dárky a zařizujte oslavy postupně, abyste snížili předvánoční shon.
  2. Relaxujte a pečujte o sebe: Udělejte si čas na odpočinek, cvičení nebo takovou péči o sebe, jakou oceníte. Posílíte tak svou emocionální stabilitu.
  3. Otevřeně komunikujte: Pokud vás něco trápí, zkuste si o svých pocitech či očekávání promluvit s blízkými, abyste předešli konfliktům.
  4. Přijměte svá omezení: Nepřetěžujte se prací a společenskými událostmi. Zvláště o Vánocích je dobré mít na sebe (i své okolí) realistická očekávání.
  5. Vytvářejte nové tradice: Oslavte svátky tak, ať je vám to pohodlné. Experimentům s novými, možná méně stresujícími tradicemi se meze nekladou.
  6. Hlídejte si dostatek spánku: Dodržujte spánkový režim, abyste si udrželi fyzické a mentální zdraví.
  7. Zvažte digitální detox: Pokud chcete zmírnit vnější tlak a soustředit se více na přítomný okamžik, zkuste na chvíli omezit svůj čas strávený na sociálních sítí a v přítomnosti digitálních technologií.
  8. Kompenzujte stres co nejzdravěji: Hlídejte si své koníčky a pozorujte, zda stres nekompenzujete návykovým chováním. To totiž zpravidla poskytuje jen dočasný pocit kontroly a bezpečí.
  9. Hlídejte si rozpočet: Mluvte s blízkými o rozpočtu na vánoční nákupy. Tlak na zvýšenou konzumaci by se neměl stát důvodem budoucích finančních problémů či honu za rychlými, jednoduchými výdělky.
  10. Nebojte se říct si o pomoc: O Vánocích mají lidé tendenci pomáhat ostatním. Nezapomeňte ale na sebe, využijte adventní dobrosrdečnosti a sami si řekněte o pomoc, kterou zrovna potřebujete – ať už v rodině nebo od odborníků.

Ať už na vás má vliv počasí, adventní čas, pracovní zátěž nebo cokoliv jiného, neodkládejte své fyzické či mentální zdraví na vedlejší kolej. Řešit se dá i přílišný únik do světa hazardního hraní. Například projekt Zodpovědné hraní sdružuje seznam center, kde poradí, jak dál postupovat. Zároveň společně se Společností Podané ruce provozuje Linku pomoci (+420 777 477 877) určenou pro hazardní hráče i jejich blízké, kde jsou k dispozici zkušení pracovníci nabízející odbornou pomoc.

Titulní obrázek: Pixabay.com/RyanMcGuire