Bundesliga - souhrn 14. kola: Výbuch Bayernu, Leverkusen odskočil

08.12.2023, 22:27, aktualizováno 10.12.2023, 19:24
Komentáře a souhrny
Emil Forsberg (© AFP)

Bayern Mnichov zcela vyhořel ve Frankfurtu, kde padl 1:5 a dal šanci Leverkusenu, který si ze Stuttgartu veze bod. Dortmund doma nestačil na RB Lipsko.

1. FC Köln - 1. FSV Mainz 05 0:0

10.12.2023 17:30

Góly: -

Hráči Kolína i Mohuče potvrdili v utkání 14. kola Bundesligy roli nejméně produktivních týmů soutěže, když si připsali po bodu za remízu 0:0. Ačkoliv Kozlové měli výhodu domácího prostředí, na trávníku působil mnohem aktivněji hostující celek, z několika nadějných šancí si ovšem žádnou gólovou situaci vytvořit nedokázal. Obě mužstva se tak nadále budou potýkat se záchranářskými starostmi, Mohuč však může těšit alespoň série pěti ligových remíz ze hřišť soupeřů.

Nedělní podvečer svedl v německé nejvyšší soutěži k bitvě dva celky zespodu tabulky. V lehce lepším rozpoložení vstupovali do duelu domácí hráči, kteří v minulém kole dokázali porazit Darmstadt 1:0, a posunout se tak před něj na poslední nesestupové místo. Mohuč prožívala ještě těžší časy, jelikož od startu ligy zvítězila jen jednou a v tabulce se topila na předposlední příčce.

Už ve čtvrté minutě mohli jít hosté do vedení, když přečíslení čtyři na dva zakončoval v pokutovém území Jonathan Burkardt, jeho střelu ale na poslední chvíli zablokoval Rasmus Carstensen. První větší šanci si Kolín připravil ve 13. minutě, kdy po zisku balonu vedl protiakci Luca Waldschmidt. Němec s míčem překonal velký kus hřiště a na hranici šestnáctky vyslal projektil, který vyrazil Daniel Batz. Ve 25. minutě zakroutil Phillipp Mwene centr z levé strany na vzdálenější tyč, kam si naběhl Brajan Gruda, ten ale z bezprostřední blízkosti nepřekonal domácího brankáře.

Úvod druhého poločasu se nijak nelišil od závěru toho prvního. Ani jeden z týmů nemohl najít recept na překonání obrany soupeře, a diváci tak sledovali spíše taktický duel. Už se zdálo, že bezgólový stav změní Burkardt, jenž sice dostal balon do sítě, ale pomezní odmával ofsajd. Po hodině hry měl díky rychlé spolupráci šanci Florian Dietz, který však z velkého vápna přízemní střelou bránu neohrozil. Skóre neotevřel ani Ludovic Ajorque, který si naběhl na vzdušnou přihrávku a gólmanovi Kozlů nasadil jesličky, balon se ovšem mezi tři tyče nedokutálel. V 81. minutě se mohl stát domácím hrdinou Jan Thielmann, který z úctyhodné vzdálenosti poslal zprava vysoký míč do vápna, jenž překvapivě mířil do brány. Balon přeloboval Batze a skončil na levé tyči.

Duel dvou trápících se celků tak nakonec vítěze nepoznal. Kolín se v příštím kole utká 17. prosince s Freiburgem, Mohuč změří o den dříve síly s Heidenheimem.

Více informací k zápasu

VfB Stuttgart - Bayer Leverkusen 1:1

10.12.2023 15:30

Góly: 40. Chris Führich - 47. Florian Wirtz

Leverkusen remizoval ve 14. kole Bundesligy na hřišti Stuttgartu 1:1, se kterým tak neprohrál již 10. střetnutí v řadě. Vedení domácím zařídil v první půli Chris Führich, ve 47. minutě však srovnal Florian Wirtz. Německý 20letý talent přitom z důvodu čtvrtečního pohárového zranění trávil až sedm hodin denně léčením svého kotníku a málem nenastoupil, nakonec však zařídil, že Bayer zůstal v letošní sezoně stále neporažen. Farmaceuti sice po osmi po sobě jdoucích výhrách podruhé za sebou ztratili, nicméně i nadále vládnou tabulce nejvyšší německé soutěže. Ze tří českých reprezentantů se na trávník podíval v 73. minutě pouze Patrik Schick.

Stále neporažený Leverkusen se s remízou z minulého kola proti Dortmundu příliš nespokojil, jelikož většinu zápasu diktoval tempo hry. V plné síle se ovšem ukázal uzdravený Schick, jenž po necelé minutě na hřišti asistoval u vyrovnávací trefy. Stuttgart ovšem taktéž prožíval skvělou sezonu, když okupoval třetí příčku s odstupem pěti bodů na čelo. V útoku spoléhal především na 16gólového Serhoua Guirassyho, jenž se na Mikuláše postaral o postup v německém poháru. V neprospěch domácích však hrály vzájemné zápasy, ve kterých nezvítězili již devětkrát v řadě.

Tentokrát ale mohli rychle vést, ránu Führicha ovšem vyrazil Lukáš Hradecký na roh. V následné šanci Josha Vagnoman střílel k tyči, na brankové čáře však fantasticky zakročil obránce Edmond Tapsoba. Další možnost ke skórování měl Serhou Guirassy, který střílel okolo Hradeckého, jenž ovšem fantastickým zákrokem špičkou nohy míč zastavil. Ve 27. minutě hlavičkoval z rohu Jonathan Tah, jenže míč doplachtil jen na horní síť branky. Ještě před změnou stran byli domácí za svou aktivitu odměněni. Vagnoman se dostal až do pokutového území, kde našel nepokrytého Führicha, jenž už měl před sebou odkrytou branku, kterou bez potíží trefil.

Hned na začátku druhého dějství došlo k vyrovnání. Victor Boniface našel ideálním pasem za obranou osamoceného Wirtze, který ranou do protipohybu brankáře skóroval. Hned z další akce mohlo dojít k rychlému otočení skóre. Granit Xhaka fantasticky vypálil zhruba z 25 metrů, jeho pokus levačkou ale skončil na tyči. V závěru pálil zpoza šestnáctky Angelo Stiller, opět byl ovšem připraven finský gólman. V 87. minutě měl vyloženou gólovou šanci Tah, jeho tvrdý projektil ale proletěl těsně vedle tyče.

Leverkusen tak ztratil body podruhé v řadě. V dalším kole bude 17. prosince hostit Frankfurt. Stuttgart čeká ve stejný den další nelehký střet v podobně mnichovského Bayernu.

Více informací k zápasu

Borussia Dortmund - RB Lipsko 2:3

09.12.2023 18:30

Góly: 45+6. Niklas Süle, 90+3. Niclas Füllkrug - 32. Ramy Bensebaini (vl.), 54. Christoph Baumgartner, 90+1. Yussuf Poulsen

Lipsko ve šlágru 14. kola Bundesligy zvítězilo v Dortmundu 3:2. Z ideální příležitosti ke skórování se hosté radovali už po čtvrthodině, kdy jim rozhodčí dopřál pokutový kop. Ten byl ale nakonec na základě verdiktu videorozhodčího proměněn v přímý kop z hranice vápna, spolu s tím se ovšem zpřísnil trest pro faulujícího Matse Hummelse, jenž byl vyloučen. Početní převahy Býci poprvé využili zásluhou vlastního gólu Ramyho Bensebainiho, rozhodujícím se ale po následné přestřelce stal až zásah Yussufa Poulsena z nastavení druhé půle. Býci si díky Dánově brance upevnili průběžnou čtvrtou příčku, na níž se právě BVB vzdálili na rozdíl čtyř bodů.

Fotbalisté Dortmundu museli spolknout dvě těžké ztráty v řadě, když nejprve remizovali v dobře rozehraném souboji s Leverkusenem a poté v osmifinále domácího poháru vypadli se Stuttgartem. Ani tentokrát BVB nečekal vůbec jednoduchý úkol, jelikož se mu do cesty postavilo Lipsko. Býci se stále drželi v top čtyřce o jeden bod právě před jejich soupeřem, z posledních pěti ligových duelů ale hned dvakrát prohráli. Náladu si však vylepšili proti Heidenheimu, který sice porazili jen 2:1, bylo to ovšem po dominantním výkonu.

Černožlutí začali utkání velmi aktivně a kombinovali kolem vápna soupeře, k zakončení se však nedostali. Po několikaminutovém tlaku vyběhl z půlky Loïs Openda, jehož poslal skluzem k zemi Hummels. Sudí nejprve udělil žlutou kartu a nařídil penaltu, po přezkoumání u videa ovšem pokutový kop odvolal a obránci ukázal červený kartonek, neboť k faulu došlo ještě před vápnem. Přesilovku Býci poprvé využili ve 32. minutě, ale opět s pomocí Borussie. Rohový kop Lipska si totiž do vlastní sítě srazil Bensebaini. Vedení mohl v závěru poločasu navýšit Openda, jenž se opět řítil vstříc brankáři, tentokrát se dostal až k zakončení, jenže Gregor Kobel vytáhl skvělý zákrok. To probudilo domácí, jež se odhodlali k poslednímu tlaku, který vedl k několika šancím. Janis Blaswich chytil několik tutovek soupeře, ale zůstal krátký na hlavičku Niklase Süleho.

Býci začali druhý poločas ve velkém tempu, kdy musel Kobel několikrát předvést brankářský um. I přes několik úspěšných zákroků však zůstal krátký na dorážku Christopha Baumgartnera z bezprostřední blízkosti. I přes početní nevýhodu se Dortmund musel hnát do útoku, avšak hosté zodpovědně bránili a hrozili z protiútoků. Po jednom takovém se k další dorážce procpal Baumgartner. Tentokrát ale 24letý Rakušan ani nadvakrát neuspěl, když nejprve trefil tyč a poté zasáhl Kobel. V nastavení nicméně úspěšný protiútok zakončoval Poulsen po kličce obránci a přesné pumelici pod břevno. Poslední slovo si ovšem vzali domácí, když si nejvýše ze všech na centrovaný balon naskočil Niclas Füllkrug a snížil. Na vyrovnání však už nezůstal černožlutým čas.

Dortmund tak potřetí za sebou zaváhal a z těžkého zápasu nezískal ani bod. Oba celky odehrají další ligový zápas 16. prosince, BVB vyzve Augsburg, Červení Býci poté změří síly s Hoffenheimem.

Více informací k zápasu

1. FC Heidenheim - SV Darmstadt 3:2

09.12.2023 15:30

Góly: 42. Jan Schöppner, 69. Patrick Mainka, 71. Patrick Mainka - 52. Tim Skarke, 60. Lennard Maloney (vl.)

Fotbalisté Heidenheimu zvítězili ve 14. kole německé Bundesligy proti Darmstadtu 3:2. Utkání, ve kterém se proti sobě postavili nováčci soutěže, gólově otevřel Jan Schoppner, a domácí tak šli do šaten s náskokem. Po změně stran ovšem nastal obrat ve skóre, který započal přesným zásahem Tim Skarke, jenž je rodákem z Heidenheimu, kde i fotbalově začínal. Ani jeho zásah ovšem nedostal domácí do kolen, kteří zásluhou dvou tref Patricka Mainky rozhodli o svém triumfu.

Sobotní odpoledne svedlo na jihu Německa k souboji dva celky, které se ještě v minulé sezoně společně potkávaly ve druhé lize. Oběma se navíc mezi německou smetánkou příliš nedařilo. Hostující Darmstadt to potvrzoval sérií šesti klání v řadě bez vítězství a až 16. místem v tabulce. Domácí Heidenheim na tom byl jen o dva body lépe a z předchozích osmi soutěžních střetnutí se radoval z vítězství pouze jednou.

Domácí vstoupili do zápasu trochu opaření a byli to hosté, kteří měli hned v úvodu utkání dvě šance. Nejdříve po centru z levé strany hlavičkoval těsně vedle aktivní Aaron Seydel, chvíli nato z hranice pokutového území pálil Luca Pfeiffer jen do připraveného Kevina Mullera. Domácí mohli jít do vedení po čtvrthodině hry, Tima Kleindiensta ovšem v klíčový moment zradil první dotyk. Ve 24. minutě mohl po hezké individuální akci skórovat Pfeiffer, ke smůle Darmstadtu jeho technická střela jen těsně nezapadla do pravé šibenice. Postupem času začali být nebezpeční také domácí, kteří si po půlhodině hry vypracovali zajímavou standardku, ta však skončila vysoko nad bránou. Další standardní situace v podání domácích ovšem již byla sehrána o poznání lépe. Jan-Niklas Beste poslal do vápna fantastický centr, na který si naskočil Schoppner a jeho hlavička i přes zákrok gólmana přece jen skončila za brankovou čárou.

Hned zkraje druhého poločasu hosté dostali domácí tým pod obrovský tlak, který po sedmi minutách vyústil ve vyrovnávací gól. Skarke si na hranici vápna zpracoval nadýchaný centr a vypálil pohotově do levého spodního rohu. O osm minut později bylo pro domácí ještě hůře, Lennard Maloney si smolně srazil míč do vlastní brány a zapříčinil tak obrat hostů. Poté však domácí díky Mainkovi vstali z mrtvých, kapitán Heidenheimu se totiž dvěma slepenými góly z rohových kopů znovu postaral o obrat skóre ve prospěch svého týmu.

Domácí fotbalisté tak bitvu nováčků zvládli a připsali si tři body. Oba celky sehrají další ligový duel 16. prosince. Heidenheim se utká s Mohučí, Darmstadt poté změří síly s Wolfsburgem.

Více informací k zápasu

Werder Brémy - FC Augsburg 2:0

09.12.2023 15:30

Góly: 39. Niklas Stark, 65. Marvin Ducksch

Fotbalisté Brém protrhli krátký střelecký půst a ve 14. kole Bundesligy porazili na domácí půdě rozjetý Augsburg 2:0. K prvním bodům z posledních čtyř vzájemných zápasů nasměroval Werder ve 39. minutě stoper Niklas Stark, na nějž pak navázal nejdůležitější muž zeleno-bílé ofenzivy Marvin Ducksch. Jiří Pavlenka se ani po sérii neúspěchů v podání domácího celku nevrátil mezi tři tyče a zápas sledoval z lavičky. Stejný osud potkal i na druhé straně Tomáše Koubka.

Fotbalisté Augsburgu se vezli na vlně skvělých výsledků, když šestkrát v řadě v lize neprohráli, přičemž minulý víkend vyzráli na Frankfurt. Domácí Brémy se naopak silně trápily, za předchozí dva měsíce vyhrály pouze jednou a aktuálně dvakrát za sebou nevstřelily ani gól. Do karet jim nehrál ani fakt, že s Bavory tři poslední vzájemné duely prohrály.

Střelecký půst fotbalistů Werderu mohl po 10 minutách přerušit pokusem ze střední vzdálenosti Jens Stage. Finn Dahmen byl ale proti. Na druhé straně trestuhodně zaváhal gólman Michael Zetterer, jenž si ukopl míč, a daroval tak stoprocentní příležitost Phillipu Tietzovi. Ten však lehkým lobem vůbec netrefil odkrytý prostor mezi třemi tyčemi. Po sérii rohových kopů se tak dostali ke slovu opět zelenobílí. Ducksch posadil balon přesně na hlavu Starka a ten jej úspěšně protečoval za záda Dahmena.

Po změně stran se po lehkém kontaktu domáhal penalty Kevin Mbabu. Rozhodčí se však rozhodl na bílý puntík neukázat, protože se mu zdálo, že švýcarský bek celou situaci výrazně přihrál. Pojistku chtěl přidat vzápětí Stage, který se uvnitř šestnáctky prodral k odraženému míči, ale štěstěna mu ani tentokrát nepřála. Vyvedený zápas ze strany domácího celku podtrhl v 65. minutě Ducksch, jenž si naskočil na centr ideálních parametrů z dílny Mitchella Weisera a dopravil balon na místo určení. Průběh střetnutí mohl ještě v samotném závěru zdramatizovat střídající Arne Engels, nicméně jeho tvrdý projektil orazítkoval pouze břevno.

Brémy tak přerušily šňůru špatných výsledků a doma získaly tři body. V následujícím kole se 15. prosince střetnou s Gladbachem, Augsburg vyzve o den později Dortmund.

Více informací k zápasu

VfL Wolfsburg - SC Freiburg 0:1

09.12.2023 15:30

Góly: 74. Michael Gregoritsch

Fotbalisté Wolfsburgu podlehli na vlastním hřišti ve 14. kole Bundesligy Freiburgu 0:1. Během celého utkání byl lepším týmem domácí celek, který však své největší příležitosti nedokázal vměstnat mezi tři tyče. Nakonec se tak hrdinou hostů stal opět Michael Gregoritsch, jenž se prosadil za poslední tři soutěžní duely už popáté. Vlci tak nedokázali zužitkovat dobrou domácí formu, naopak tým z Bádenska stále drží kontakt s týmy na pohárových pozicích. Český reprezentant působící v zeleno-bílém dresu Václav Černý sledoval utkání pouze z lavičky.

Navzdory propadu formy Wolfsburgu nadále platilo, že na vlastním stadionu dosud prohrál jediný zápas, a to se suverénním Leverkusenem. Do Volkswagen Areny už přitom zavítaly celky jako Frankfurt nebo naposledy Lipsko, které odjelo bez bodů po gólech Jonase Winda a Rogéria. Freiburg zatím exceloval zejména v Evropské lize, s hlavou vztyčenou ale mohl pohlížet i na situaci v Bundeslize, v níž nasbíral o dva body více než Vlci.

Ve městě automobilů ovšem začal lépe domácí celek. První šanci si po zakončení z první z hranice malého vápna připsal Mattias Svanberg, napálil však pouze břevno. Krátce nato střílel z obdobné pozice Yannick Gerhardt, ten zamířil do gólmanových rukavic. Freiburg nebyl daleko od skórování v 19. minutě, kdy Matthias Ginter z druhého dotyku zakončil jen vysoko nad branku. Největší šanci úvodního dějství si připsal ve 24. minutě Lovro Majer, kterému míč naservíroval před hranici malého vápna Joakim Maehle, chorvatský záložník však branku opět přestřelil.

Obraz utkání se nezměnil ani po změně stran. Lepším týmem byl stále Wolfsburg, jeho fotbalisté se ale nedokázali prosadit v závěrečné fázi. V 54. minutě zakončoval z první na bližší tyči Majer, nastřelil však pouze boční síť. Nakonec se tak po ojedinělé šanci mohli radovat hosté, když se v 74. minutě po několika hlavičkách dostal k míči osamocený Gregoritsch, který uklidil míč za gólmanova záda. Po inkasované brance sice stále dominovali Vlci, ani v závěru utkání ale nedokázali branku soupeře vážně ohrozit.

Freiburg tak oslavil už třetí soutěžní vítězství za sebou. V příštím kole přivítá 17. prosince Kolín nad Rýnem, Wolfsburg bude hrát o den dříve v Darmstadtu.

Více informací k zápasu

Eintracht Frankfurt - Bayern Mnichov 5:1

09.12.2023 15:30

Góly: 12. Omar Marmoush, 31. Junior Dina Ebimbe, 36. Hugo Larsson, 50. Junior Dina Ebimbe, 60. Ansgar Knauff - 44. Joshua Kimmich

Eintracht Frankfurt ve 14. kole Bundesligy doslova převálcoval mnichovský Bayern a zvítězil 5:1. Hesenský tým zatlačil hegemona německé nejvyšší soutěže již od úvodního hvizdu, což v kombinaci s hrubými chybami hostující obrany vyústilo hned ve tři góly v síti Manuela Neuera v průběhu prvního dějství. Orli urvali překvapivou výhru zejména zásluhou Juniora Dina Ebimbeho, jenž se trefil hned dvakrát. Neočekávaný výsledek souboje dvou celků, které z letošního ročníku DFB Pokalu vyřadil třetiligový Saarbrücken, tak znamenal osamostatnění Leverkusenu v čele ligové tabulky.

Gigant z Mnichova se vracel do ligového kolotoče poté, co byl minulý týden z důvodu bezpečnosti nucen odložit domácí utkání s berlínským Unionem. Sněhovou kalamitou zasažení Bavoři ale přesto odcházeli z minulého hracího víkendu posíleni, neboť jejich zdánlivě největší konkurenti v boji o titul ve vzájemném duelu remizovali. Svou šest zápasů trvající vítěznou šňůru v nejvyšší německé soutěži chtěli prodloužit také ve Frankfurtu, kterému na jeho hřišti naposledy nasázeli šest branek.

Orli hned od počátku podnikali na kluzkém trávníku nebezpečné nálety na branku favorita a hned ve čtvrté minutě skoro slavili. Při pěkném centru zprava propadl míč až na Dinu Ebimbeho, který však pouze nastřelil zasahujícího obránce. Matný Bayern však nadále jen sledoval aktivního soupeře a ve 12. minutě přišel trest. Fares Chaïbi nejprve napálil břevno a k odraženému míči se dostal Omar Marmoush, který se prosadil technicky těžkou střelou. Ve 25. minutě pozlobil i Harry Kane, který z dobré pozice ve vápně těsně minul. Tohoto selhání Bavoři hořce litovali po půlhodině hry, kdy Dina Ebimbe jako tank pronikl do pokutového území a doslova procpal míč za Neuera. Hosté byli zralí na ručník o pár minut později, když se z protiútoku trefil ke vzdálenější tyči Hugo Larsson. Bayern před poločasem zdánlivě vrátil do hry střelou do šibenice Joshua Kimmich.

Favorit po pauze prakticky okamžitě zahrozil z velkého závaru, avšak ani jeden ze tří zakončujících fotbalistů míč do sítě Kevina Trappa nedostal. Frankfurt tak okamžitě trestal. Znovu chybující Dayot Upamecano lacině ztratil míč a Dina Ebimbe zakončil protiútok svým druhým gólem v zápase. Zmar Bavorů korunoval Eric Maxim Choupo-Moting, který v 55. minutě z jednoznačné pozice mířil nad. Hororové odpoledne pro hosty završil Ansgar Knauff vstřelením pátého gólu, a to po skvělé Marmoushově práci. Thomas Tuchel následně poslal na hřiště opory týmu, nicméně dalšího zmírnění debaklu se již nedočkal.

Frankfurt tedy rozdrtil obhájce titulu a připravil mu první letošní ligovou porážku. Další duel čeká Orly 17. prosince na hřišti Leverkusenu, zatímco Bayern ve stejný den přivítá Stuttgart.

Více informací k zápasu

Union Berlín - Borussia Mönchengladbach 3:1

09.12.2023 15:30

Góly: 24. Kevin Volland (pen.), 50. Benedict Hollerbach, 75. Mikkel Kaufmann - 77. Alassane Pléa

Union Berlín se vyhoupl z posledního místa tabulky díky vítězství 3:1 nad Mönchengladbachem ve 14. kole Bundesligy. Die Eisernen nastoupili proti Hříbatům ve velkém nasazení a ve 24. minutě se jim aktivita vyplatila, když vybojovali pokutový kop. Penaltu s přehledem proměnil Kevin Volland, pro něhož šlo teprve o druhou branku po návratu do Německa. Na gól zkušeného útočníka ve druhé půli navázali jeho spoluhráči dalšími dvěma zásahy, a oslavili tak první výhru po více než čtyřech měsících. Tomáš Čvančara odehrál v dresu hostů 81 minut, Alex Král cestu k tříbodovému zisku svého celku sledoval jen z lavičky.

Poté, co byl zápas s Bayernem minulý víkend kvůli hustému sněžení odložen, měl nový kouč Unionu Berlín Nenad Bjelica spoustu času na práci s týmem na tréninkovém hřišti, kde se pokoušel hráče nastartovat. Die Eisernen v prvním souboji chorvatského trenéra v Lize mistrů uhráli remízu 1:1 s portugalskou Bragou, jeho úkolem však bylo zlepšit výkony v Bundeslize, kde se červenobílí nacházeli na úplném dně. Tentokrát je ale nečekal jednoduchý úkol, jelikož Mönchengladbach prohrál za poslední dva měsíce jen dvakrát.

Delší odpočinek domácím prospěl, neboť se na svého soupeře vrhli velmi aktivně. Už v první minutě se prosadil Volland, ovšem se nacházel v ofsajdu, a tak se nemohl z gólu radovat. Die Eisernen drželi balon na svých kopačkách častěji, ale nedařilo se jim prokombinovat až k zakončení. Jedno z mála přišlo v 21. minutě, kdy si Kevin Behrens šikovně naběhl, ale při pokusu o lob mířil příliš vysoko. Snahy se vyplatily o chvíli později, kdy rozhodčí nařídil penaltu proti Gladbachu po hře rukou. K pokutovému kopu se postavil Volland a střelou do protipohybu brankáře poslal Union do vedení. Po této brance berlínský celek sundal nohu z plynu, avšak hosté toho nedokázali využít.

Domácí začali i druhou půli takřka perfektně. Volland se vrhl s míčem do vápna a pokusil se znovu skórovat, brankář Moritz Nicolas však předvedl skvělý zákrok proti ráně z úhlu. Tak dobře se mu nicméně nevedlo vzápětí, kdy se do odraženého míče opřel Benedict Hollerbach a zpoza vápna se trefil pumelicí přesně k tyči. Definitivní razítko na vítězství mohl už po chvíli přidat mladý střelec Unionu, ale ve velké šanci tváří v tvář gólmanovi netrefil bránu. To se povedlo až v 75. minutě Mikellu Kaufmannovi, jenž obešel několik protihráčů a poté se trefil přesně k tyči. Gól naděje vstřelil vzápětí hlavou Alassane Pléa. Do konce zápasu ovšem už Hříbata udeřit nedokázala.

Union Berlín tak prolomil ligové trápení a doma získal plný počet bodů. V následujícím kole se 16. prosince střetne s Bochumí. Gladbach změří o den později síly s Brémami.

Více informací k zápasu

TSG Hoffenheim - VfL Bochum 3:1

08.12.2023 20:30

Góly: 32. Erhan Mašović (vl.), 43. Andrej Kramarić, 76. Ihlas Bebou - 90. Gonçalo Paciência

Hoffenheim doma porazil ve 14. kole Bundesligy Bochum 3:1, čímž přerušil čtyřzápasové čekání na výhru. Jeden z klíčových momentů utkání nastal krátce po odehrané půlhodině, kdy zakončení Wouta Weghorsta vyrazil brankář do vracejícího se obránce Erhana Mašoviče, od nějž míč zamířil do sítě. Gólových oslav se zúčastnil také Pavel Kadeřábek, jenž podruhé za sebou nastoupil v základní sestavě. Ještě do přestávky navíc český bek asistoval u vítězné trefy Andreje Kramariče, dlouholetá opora domácích se prosadila poprvé od konce září.

Sezona obou soupeřů zatím měla takřka zrcadlově odlišný průběh. Hoffenheim se na startu ročníku pyšnil zejména famózní venkovní formou, v současnosti však už čtyřikrát v řadě nevyhrál. Bochum naopak čekala na premiérový tříbodový zisk až do 10. kola, triumf z Darmstadtu zkraje listopadu se ale stal součástí už pětizápasové série bez porážky. Spolu s týmem jako takovým se začali probouzet i jednotliví střelci, když všichni tři autoři branek z předchozího zápasu s Wolfsburgem vsítili své první góly v ročníku.

Na ofenzivní příležitost nemuseli diváci v PreZero Areně čekat dlouho, již ve třetí minutě se těsně před brankářem zjevil nizozemský útočník Weghorst, jehož technický pokus mezi nohy dokázal zlikvidovat Manuel Riemann. V 31. minutě přišla pro VfL krutá rána. Holanďan se opět dokázal uvolnit a zakončit, vzájemný souboj i nyní vyhrál Riemann, jenže vracející se srbský bek Mašovič při snaze zachránit situaci skluzem naopak dopravil balon do sítě. Těsně před změnou stran propukl stadion opět v jásot, Kadeřábkův centr skončil u Kramariče a ten se prosadil ranou na bližší tyč.

Poněkud méně spokojený byl americký trenér italského původu Pellegrino Matarazzo v 65. minutě, kdy vinou zranění v oblasti třísel přišel o jednoho z nejnebezpečnějších hráčů svého týmu Weghorsta. Definitivně rozhodnuto mohlo být hned o pár desítek vteřin později, kdy se narýsovalo přečíslení dva na jednoho. Aktivní Marius Bülter se ale navzdory perspektivnějšímu postavení Ihlase Beboua sobecky rozhodl situaci řešit sám a svůj pokus mezi nohama Riemanna neprocpal. Bebou se na listinu střelců nicméně i tak zapsal, jelikož čtvrt hodiny před závěrečným hvizdem agresivní hlavičkou předčil chabě bránícího Mašoviče. V 90. minutě dosáhli na gól útěchy také hosté, když Goncalo Paciencia nádherným volejem do šibenice obral domácího brankáře o čisté konto.

Úspěšná série hostů tak byla u konce, Hoffenheim naopak naskočil zpět na vítěznou vlnu. Příště se představí 16. prosince v Lipsku, Bochum tentýž den přivítá Union.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Bayer Leverkusen
14
11
3
0
39 : 12
36
2
Bayern Mnichov
13
10
2
1
44 : 14
32
3
VfB Stuttgart
14
10
1
3
34 : 16
31
4
RB Lipsko
14
9
2
3
34 : 15
29
5
Borussia Dortmund
14
7
4
3
28 : 23
25
6
TSG Hoffenheim
14
7
2
5
28 : 24
23
7
Eintracht Frankfurt
14
5
6
3
24 : 16
21
8
SC Freiburg
14
6
3
5
17 : 23
21
9
FC Augsburg
14
4
5
5
23 : 27
17
10
Borussia Mönchengladbach
14
4
4
6
28 : 31
16
11
VfL Wolfsburg
14
5
1
8
18 : 25
16
12
Werder Brémy
14
4
2
8
20 : 27
14
13
1. FC Heidenheim
14
4
2
8
21 : 30
14
14
VfL Bochum
14
2
7
5
15 : 29
13
15
Union Berlín
13
3
1
9
15 : 28
10
16
1. FC Köln
14
2
4
8
10 : 24
10
17
1. FSV Mainz 05
14
1
6
7
12 : 26
9
18
SV Darmstadt
14
2
3
9
17 : 37
9

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (151)

Přidat komentář
cologneFC

Zápas v Hoffenheime ukázal, že čo sa stane, ak sa nejaký milionár alebo koncern hrajú na majiteľov klubu a futbal ich kluby hrajú iba pre ich vlastné potešenie, príp. kvôli reklame nejakého ich produktu.

Takéto kluby iba vytláčajú tých, pre ktorých je futbal vášeň a zmysel života. Čudujeme sa, že v Nemecku TV neplatia toľko peňazí klubom ako v Anglicku. A prečo? Keď vidia návštevy v Hoffenheime, Lipsku, Leverkusene alebo Wolfsburgu, tak majú všetky tromfy v rukách, aby nemuseli platiť veľa. A najsmutnejšie je, že spomenutým klubom to vadí najmenej.

Je to smutné, pretože výsledkom tohto môže byť schválenie vstupu investorov do DFL. Čiže sa Bundesliga začne prikrývať perinou, na ktorú v skutočnosti nemá. Len aby kluby zostali konkurencieschopné. Nikto ale nechce myslieť na to, že raz ten dlh bude treba splatiť. S vysokými úrokmi.

Reagovat
fenixLFC

Ano, za nizke ceny prav v nemecku mozu navstevy na par stadionoch (ktore su vyssie ako navstevy v anglicku), nie to ze ked pride ponuka na vyssie prijmy, tak to hystericki fanusikovia odmietnu tv prava sa neodvijaju od mavstev stadionov, ale od zaujmu o sledovanost v tv. Ale chapem ze bolo zas nutne si kopnut do niekolkych klubov

Reagovat
cologneFC

Skús si vygooglit sledovanosť vyššie spomenutých klubov v TV. Napríklad zápas Wolfsburg-Hoffenheim má pravidelne sledovanosť udávanú ako 0,00% podielu z ostatných zápasov. Nechcem útočiť, ale nerozumieš tejto problematike, aspoň usudzujem z tvojej reakcie. Tu nejde o kopanie do spomenutých klubov, tu ide o fakty. Tieto kluby škodia nemeckému futbalu.

A mimochodom, keď majú pravidelne nevypredané zápasy na svojom vlastnom (väčšinou veľmi malom) štadióne, tak je logické, že ani v TV si ich veľa ľudí nepustí. Naozaj si to skús vygoogliť a naštudovať argumenty TV spoločností ktorými argumentujú pri nákupe TV práv.

Reagovat
fenixLFC

Nemeckemu futbalu skodi pristup vacsiny fanusikovskych klubov ktore su proti akejkolvek zmene. Jasne, obhajuju si to tradiciou ale objektivne to nemeckemu futbalu skodi- menej penazi, menej zaujmu v zahranici, menej uspechov vsetkych okrem bayernu atd. Nemozte mat proste oboje, bud bude vlastnicka struktura ako je doteraz, ale nebudu prachy alebo naopak. To nie je odsudzovanie, to je objektivny fakt. Ved sami tie kluby tvrdia ze radsej budu mat svoje "hodnoty" a "tradicie" ako peniaze a uspechy. Tak potom tu nedava zmysel vyplakavat.

Ked uz sa tu ohanas statistikami, tak si pozri priemernu navstevnost v lige, ktora je uplne v klidu a vacsia ako u anglickych klubov. Velka cast ich hra na malych stadionoch a ma to vplyv na tv prava? Nie.

Ty si si tu vytvoril premisu a zamienas pricinu a nasledok. To, ze nie su vyraznejsie TV prava je aj kvoli tomu ze kluby sa nijak nepropaguju v zahranici (vid predsezonne turne na nove trhy atd) a sustredia sa na tych fanusikov ktorych maju. Pochoputelne ze vedenie klubu ktore je tvorene fans bude cielit samo na seba, ale potom nech sa necuduje, ze si ich nikto dalsi nezapne ked o tychto fanusikov nijak nebojuju. Potom ani nebudu mat kvalitu aby prilakali dalsich fans, tym sledovanost a tym dalsie tv prava, z coho vznika zacarovany kruh.

A na zaver znova, tv spolocnosti moze byt navstevnost ukradnuta, ludia co pridu na stadion si logicky zapas nepustia. Takze ich zaujima obecne sledovanost v televiziach, z toho maju profit. Ale tym sa dostavam k tomu co som uviedol vyssie...

Add som zvexavy ako podiel bude mat napriklad zapas "tradicnych" klubov kolin s mainzom, ktory taktiez vacsinu ludi nebude zaujimat. Vsetkych bude zaujimat bayern, dortmund a leverkusen

Reagovat
cologneFC

Ešte raz, nerozumieš tomu a ešte si aj protirečíš v niektorých veciach. Nevieš, že čo chcú fanúšikovia v Nemecku. Úspech to určite nie je. A ako vidím, tak si si sledovanosť zápasov nepozrel.

Kľudne ťa zoberiem s nami do Kolína na zápas a môžeš zistiť na vlastnej skúsenosti, že ako v Nemecku fungujú kluby.

Reagovat
Martin9719

Jak je to vlastně s dostupností lupenů na Köln?

Reagovat
cologneFC

Veľmi ťažké. Ak potrebuješ, tak sa obráť na mňa, ja ti zoženiem vždy. Samozrejme za cenu ako je na lístku, ja na tom nezarábam. U nás sú ceny od 17€ do 68€.

Reagovat
Martin9719

Dobře díky, dobré vědět. Klidně nemám problém dát pár Eur navíc. Zatím to aktuální není, ale třeba příští rok by mohlo být.

Reagovat
cologneFC

Kľudne môžeš ísť aj s nami. Môžeš sa potom stretnúť aj s hráčmi :-)

Reagovat
Martin9719

To by bylo zajímavé, bych se potom ozval.

Reagovat
Kiss Me Polka!

Reagovat
cologneFC

Aj teba rád zoberiem a vysvetlím

Reagovat
smazaný uživatel

To by tvůj Kolín musel první někoho zajímat...

Reagovat
Rudnevs

No Kolín má veľmi veľkú základňu fanúšikov…

Reagovat
cologneFC

Mňa fascinuje, že ako tu o týchto veciach chodia diskutovať ľudia, ktorí o nemeckom futbale nemajú ani šajnu. Keby ešte diskutovali, tak to beriem, ale oni berú svoj názor za jediný správny a my ostatní o nemeckom futbale nevieme nič…

Reagovat
Werkrider

Ja by som tiež chcel diskutovať, ale keď staviaš fanúšikov, výsledky, sledovanosť a návštevnosť Leverkusenu na rovnakú lajnu ako Wolfsburg, Lipsko a Hoffe, tak ma to tiež uráža.

Reagovat
Rudnevs

Bayer nemá silné štvrtky v európskej lige, ale ináč na Bundesligu je to o ničom inom. Hoc nie úplne veľká, ale často zbytočne podceňovaná fanúšikovská základňa.

Reagovat
Werkrider

Tak vo štvrtky sú všetci v chemičke aby mali fanúšikovia Schalke, HSV a Kolína dostatok Aspirínu na bolehlav z víkendových výsledkov.

Ale nie chlapci, veď ja vás mám rád.

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
andrew96

(underrated joke, být v PL, tak už jedeš na hlášku roku)

Reagovat
pistacik11

Tak po tomto musela ísť pekná várka ašpirujú do Hamburgu

https://www.instagram.com/reel/C0dwv2sqXlk/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Reagovat
cologneFC

No takto. Na rovnakú úroveň to staviam z hľadiska vlastníckych štruktúr. Osobne nemám žiadny problém s Leverkusenom, poznám vašu históriu a aj prečo a ako bol klub založený. problém mám iba s tou vlastníckou štruktúrou. Z toho samozrejme vychádza aj ten počet fanúšikov a všetko ostatné, ale s tým problém nemám. U nás v Kolíne robíte jednu z najlepších atmosfér. Horšie sa poizerá na počty, ktoré za vás jazdia po Európe, ale to je dané tou nižšou základňou.

Inak nikdy by som neporovnával napr. Lipsko s vami. Vy nie ste umelo založený klub. Len tie výnimky čo máte robia súťaž do značnej miery neférovou.

Reagovat
pistacik11

Preboha, kde je problém, firma ten klub podporuje neuveriteľne dlho, keby neboli Nemci zadubený, tak nemusela sa riešiť žiadna neférovosť. Ak by sa zrušila výnimka, akurát by bola šanca, že budú mať v bundeslige o jeden konkurencie schopný klub menej.

Reagovat
cologneFC

Ja to vidím naopak. Ak sa zruší výnimka, tak sa súťaž stane ekonomicky ešte atraktívnejšou. Nebudú tam kluby, ktorých majitelia hocikedy zadotujú obrovskými sumami a tým iba otvárajú nožnice neférovej súťaže stále viac. Nechceme anglický model, kde o víťazovi rozhoduje hrúbka peňaženky a kde ak chceš byť úspešný, tak ideš na riziko bankrotu klubu.

Reagovat
pistacik11

Ekonomicky atraktívnejšou? A ako? Odkiaľ sa tam tie peniaze zoberú? Ak chces vyrovnanú ligu po tej stránke, nechceš aj rovnako veľké štadióny, keďže taký bayern, Dortmund, herta budú mať ekonomickú výhodu, lebo teoreticky pri plnom štadióne dokážu zarobit o minimálne tretinu viac, ako zbytok ligy. A to hovoríme o prípade, že cena lístkov bude všade rovnaká, čo tiež neplatí.

Reagovat
cologneFC

Veď ale ak si zarobia, tak ok. Ale nie nech nejaký koncern do nich tlačí peniaze.

Reagovat
smazaný uživatel

Na mě to prostě působí tak, že nechcete přijít o moc rozhodovat o všem důležitém, a okolo toho se to celé točí, přičemž se to snažíte schovat za hezké fráze o tradicích, hodnotách apod.

Reagovat
vladino10

Sak ale kua neni to pekne, ze fanúšikovia rozhodujú o svojom klube? A klub nie je len hrackou nejakého šejka? O čom ten šport potom je, ak nejde o skilly ľudí v klube ale o to, kto má najbohatsieho majiteľa...čomu potom ti fanúšikovia fandia? A prečo? Len preto, ze to je v ich meste a ostali im klubové farby?

Proste ja na city nevidím súťaž, nevidím umenie, nevidím nič. Iba cash.

Na druhej strane mi ale príde vtipné, že tu niekto ide zakazovať aj iným klubom ako sebe, však keď chce byť nejaký iný klub umelinou, tak čo koho do toho? A tiež mi príde vtipné tu vymýšľať pravidlá napr. pre leverkusen- kde je ten bayer spätý s regiónom a naviazany na klub historicky, nie umelo typu došiel šejk, hurá.

Reagovat
Rudnevs

Bayer Leverkusen je príklad ako má klub s investorom fungovať a akým spôsobom je to prípustné

Reagovat
cologneFC

Napísal si to pekne a pravdivo.

K tomu druhému odstavcu - nikomu nič nechceme prikazovať. Každý, kto chce hrať Bundesligu vie, že aké sú pravidlá. Ak ich niekto ale obchádza, tak proti tomu bojovať budeme. A potom sú tu výnimky z pravidiel, ktoré nič dobré neprinášajú. jediné čo chceme je to, aby každý dodržiaval pravidlá bez výnimiek.

Bayern ich dodržiava a nemám problém s tým, že ako fungujú. A nepotrebuje na to výnimky. idú cestou, akou sa rozhodli ich fanúšikovia ísť. Kolín ide inou cestou. To je úplne ok. Chceme skrátka aby každý dodržiaval to, čo sa dodržiavať má. A aby bola súťaž po športovej stránke čo najférovejšia.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ale je tady přece i určitá střední cesta, ne? Něco mezi klubem vlastněným fanoušky a šejkem, který má klub pro zábavu. Když to převedu na Leeds, tak teď máme nové americké vlastníky, kteří klub řídí skvěle, nastavili jasnou strategii do budoucna, a celá fanouškovská základna je za ně ráda, protože nám jde o dobro klubu, ne o to, abychom o něm mohli rozhodovat.

Reagovat
Rudnevs

No lenže to už je potom lotéria, akého majiteľa dostaneš. Koľko klubov už doplatilo na idiotského majiteľa, viď Valencia, Malága. Ako zabezpečíš, ze ten investor nebude nejaky Arab alebo podobný magor?

Reagovat
andrew96

Reagovat
andrew96

No problém je v tom, že pokud se někdo v Německu vydá umělou cestou, tak je víceméně jisté, že bude porušovat pravidla.

Reagovat
cologneFC

Veď nemusí ťa zaujímať Kolín aby som ti mohol vysvetliť, že ako to v Nemecku funguje.

Reagovat
Martin9719

Když tě to nezajímá tak sem nechoď a nekomentuj.

Reagovat
Kiss Me Polka!

vystvetlovat muzes, ale je treba prijmout, ze i pres tve vysvetleni muze mit nekdo uplne jiny nazor. nejvic mi vadi, ze ty na me tady na ef pusobis, kdyz se nekdy podivam do nemecke sekce, ze nedokazes prijmout, ze nekdo to vidi odlisne, vse smetes tim, ze ten druhy nema dost informaci a nevi, jak to v nemecku funguje, jak to tam vnimaji fanousci, pritom o ostatnich nevis, jak se o danou problematiku zajimaji, a nebo, ze proste vec vidi jinak, jak uz jsem psal...

ja v tomto pripade souhlasim s tim co napsal fenix tady: https://www.eurofotbal.cz/clanky/bundesliga-souhrn-14-kola-vybuch-bayernu-leverkusen-odskocil-662669/#post14750539

jinak jsem ale spis na strane vlastnictvi klubu fanousky, nicmene, pak je si treba priznat, ze neni mozne mit vse, tedy prachy (treba z tech tv prav) jen tak z niceho bez investoru nebo uspechu (ktery je zase vesmes v soucasnosti spojen s prachy investoru)

Reagovat
cologneFC

Mrzí ma, že to vnímaš, ako keby som nebral do úvahy názory iných. Ja sa iba snažím vysvetliť ľuďom, že prečo nemecké kluby fungujú tak, ako fungujú. Pre nás naozaj nie je úspech na 1. mieste. Ľudia v CZ alebo SK vidia iba to, že klub je zle v tabuľke a preto je zle riadený. Ale to vôbec nie je o tom. Preto tvrdím, že ľudia nemajú dosť informácií a za tým si aj stojím. Je to ťažko vysvetliť, treba naozaj ísť tam, rozprávať sa s členmi klubu a pochopiť filozofiu.

Hovorím samozrejme o kluboch vlastenyných fanúšikmi, nie o kluboch, ktoré majú za cieľ čo najviac zviditeľniť svojich mecenášov. Pre nás je dôležitejšie ako úspech to, že klub aj napr. edukuje a vracia veľa do komunity. Poviem príklad, Kolín tento mesiac robí pre svojich členov edukatívny zájazd do Amsterdamu, kde bude prehliadka domu Anny Frankovej. Normálne idú vlaky do Amsterdamu, je tam prehliadka Amsterdamu autobusmi, prehliadka domu Anny Frankovej a obed. Za toto zaplatí každý kto chce ísť 19,48€ (rok 1948 je rokom založenia klubu). Čiže každý zaplatí symbolickú sumu, zvyšok platí klub. A to pôjde obrovské množstvo ľudí. A takéto akcie sa robia pravidelne. Keby sa nerobili, tak by sme mohli mať napr. každý rok 2 nových hráčov. Ale priorita je úplne iná.

A takýchto akcií, kde klub investuje do komunity je obrovské množstvo. Je to náš klub a my chceme aby tu bol pre každého. Nevadí nám, že nemá úspechy, pre nás sú prednejšie iné veci. A toto je to, čo ľudia nechápu. Áno, kritizujem tu koncernové kluby, ktoré takéto veci nerobia, sú zamerané iba na úspech za akúkoľvek cenu. A ľudia tu na EF nechápu, že o čo nám (klubom vlastnenými fanúšikmi). Preto každému hovorím - poďte s nami, zažite tú atmosféru, rozhovory s ľuďmi z Kolína a pochopíte, že o čo nám ide. My sme klub, ktorý presahuje futbal. My sme komunita. My sme 1. FC Köln.

Reagovat
andrew96

Boj o hodnoty a tradice se ale přece nemusí

nutně vylučovat se snahou získat víc na TV právech.

Reagovat
fenixLFC

nemusi keby fanusikovia vlastniaci kluby neboli prehnane konzervativni a nebali sa akejkolvek zmeny. staci mi citat trebars len ozveny z bundesligy a clovek vidi nakolko blokuju snahu o akukolvek expanziu z obav o to ze by prisli o svoje postavenie. zablokovat predaj marketingovych prav, zamietanie akejkolvek snahy ist na turne hocikde dalej ako do rakuska atd. nie je jednoducho mozne aby si zili kluby vo svojom revire bez snahy expandovat a akokolvek sa prisposobit a zaroven chciet viac z TV prav. musia mat vacsie fanusikovske zakladne aj mimo svoje mesto ale o to nestoja lebo by mohli prist aj ini ludia a narusit im harmoniu. rovnako ked chcu lukrativnejsie TV prava tak sa musia zmierit s tym ze kvoli sledovanosti budu vykopy zapasov v ine casy. nikto sa im nebude vo vsetkom prisposobovat ked nepojdu akokolvek naproti alebo sa nebudu snazit ustupit aspon v niecom z obav o to ze to moze viest k dalsim zmenam

Reagovat
andrew96

No z jejich pohledu je to možné, a to útokem vůči Werksvereine.

Reagovat
cologneFC

Ty stále nerozumieš, že tie kluby nepotrebujú väčšie peniaze z TV práv? Že nechcú úspech za každú cenu a že si o svojich kluboch chcú rozhodovať sami?

Nechcú, aby o ich kluboch rozhodoval niekto iný. Nepotrebujú úspechy na európskej scéne. Chcú mať svoj klub a podporovať ho. Bez ohľadu na to, že akú súťaž hrá. Neviem už, že ako Ti to mám vysvetliť.

Reagovat
fenixLFC

tak potom preco v prvom prispevku nariekas nad tym ze nech sa necuduju ze nemaju viac prachov z TV prav? ja tomu rozumiem ale ten pohlad mi rpide strasne spiatocnicky pretoze preferuju svoj vlastny zaujem pred uspesnostou klubu. pokojne, nech su kluby ktore nechu mat uspechy v europe alebo v lige a chcu si hrat pre svojich fanusikov, nech si nastavia taky model. ale je potom stupidne nadavat na to ze niekto chce byt uspesny, porazit bayern a robit to kvoli comu sportove kluby v prvom rade sluzia- na sportove sutazenie, uspechy a hrat o trofeje. nech si koncernove kluby vedu politiku aku chcu, je to ich rozhodnutie viest si danu politiku a je stupidne na ne nadavat. ved tie zvysne kluby sa mozu riadit pravidlom 50+1, je to ich vec. nebudu schopni konkurovat tym ktori by sa mu nevenovali? ved to nevadi, sam pises ze nepotrebuju uspech za kazdu cenu, ze im nejde o supechy, chcu si svoj klub podporovat a rozhodovat o nom. tak preco by sa mali starat do riadenia a fungovania inych klubov a nasilu vnucovat "svoj" postoj vsetkym naokolo. ved nech si kazdy rozhodne ako bude viest klub a koho budu fans sledovat. win win situacia pre vsetkych

to ze fans vlastnia klub z nich nerobi nieco viac, aj ked sa to snazia tak v kazdej diskusii presadzovat az su s tym unavni. pretoze pravy majitel ktoremu na klube zalezi sa snazi ho rozvijat sportovo aj ekonomicky, nie si z neho robit obdobu stretnutia vlastnikov bytov

Reagovat
Gazdo

Nice one

Reagovat
andrew96

Nevadí, že kluby chtějí soutěžit. Vadí to, že obcházejí pravidla, především chátra z Lipska.

Reagovat
Bayern +

Lenže to je zmýšľanie hodné tak v Banskej Bystrici, a nie v pojme akými sú Köln či Schalke. Ti si svojou veľkosťou a slávou zaslúžia súperiť s Bayernom a nie sa nechať fackovať Hoffenheimom či Heidenheimom.

Reagovat
cologneFC

A čo keby sa napr. stanovili podmienky, ktoré budú rovnaké pre všetkých?

Reagovat
Gazdo

Lenze to by muselo platit vsade na svete. Nie len v Nemecku. Ani v EU by to nestacilo lebo zrazu by za par rokov vsetci zacali utekat za peniazmi inde

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayern +

Plus by som doplnil, že netuším odkiaľ berú tu bohorovnosť, že pokial by trebárs Köln kúpil šejk Jassim a do 5 rokov by z nich spravil dvakrát majstrov Nemecka, tak podľa nich by okamžite každého prestali zaujímať, zatvoril by sa cely RheinEnergie a najlepšie by bolo rovno zrušiť klub. Pritom realita by bola do pár rokov presne opačná. Fanúšikov by mali po svete niekoľkonásobne viac, štadión a infraštruktúru by práveže ešte museli rozširovať, o TV právach a renomé v európskych súťažiach ani nehovoriac. A pokial by si nechali v manažmente Nemcov a ideálne z toho regiónu, kľudne by to mohlo stat na vlastencoch. O skvalitnení celej BL snáď ani nemusím hovoriť.

Reagovat
andrew96

Jenže jedna věc je zájem, druhou pak celoživotní vášeň a svébytná, nenahraditelná Fankuktur, kterou si nikdo nekoupí.

Reagovat
Rudnevs

Stala by sa z toho rovnaká masovka ako trebárs F1 alebo PL, úplne by z toho vymizla tá fankultúra a taký akoby záujem pre vec, bolo by to len o tom, zaujať masy a produkt čo najlepšie predať (hoci to už je vlastne aj teraz, len v menšej miere). Na tribúne by miesto ultras sedeli všeljaki Arabi, Číňanci a pseudoinfluencerky, ktoré by sa chodili pozerať na pekných hráčov, tak ako to je v F1. Následne by sme na sociálnych sieťach museli čítať totálne sračky od ľudí, ktorí o tom nič nevedia.

Okrem iného Nemci ti do toho investovať moc nebudú, lebo je kríza a za druhé netýka sa to životného prostredia, čiže nezájem. Akurát by to Arabi zneužívali na ich sportwashing a plán dobiť svet športu.

Nič nezaručuje, že by sa vďaka uvolneniu 50+1 medzi elitu vrátili Hamburg, Schalke, Duisburg etc. Skôr naopak, bohatí by boli už len bohatší a chudobní len chudobnejší.

Reagovat
Bayern +

Ale zaručuje, pretože šejk sa ti vyserie kupovať Osnabrück z 3. ligy s pidi štadiónikom a takmer nulovou fanúšikovskou základnou (na prvoligove pomery). Oni by šli práve v prvom rade po Schalke, Herthe, Hamburgu a Kölne. Práve kvôli slávnej minulosti, renomé, veľkosti mesta, infraštruktúre, fanúšikovskej základne a podobne. Tým by sa fakt, že Bayernu bude konkurovať v boji o titul Schalke alebo Hertha práveže naopak - zarucil a nie ako píšeš ty, že by šli vpred provinčné kluby. Na tie sa ti zahraniční investori vyserú. Lipsko a Hoffenheim sú tam preto, že potrebovali obísť pravidlo 50+1. Keď sa táto bariéra zlomí, investori pôjdu po najslávnejších rybách v rybníku.

Reagovat
pistacik11

Hoffenheim je tiež práve o rodákovi a patriotovi, čo vytiahol mestečko (dedinu) medzi nadpriemer ligy, postavil štadión. Nechápem, že sa tu ešte na to nadava. Je to bordel väčších klubov, že nevedia hospodáriť ani na úrovni dediny. A myslím, že tých akcionárov by sa našlo aj v okoli Hamburgu, Gelsekirchenu a pod. viacej, len im to pravidlo nedovolí.

Reagovat
Bayern +

Tak nadáva sa na to, že sa správal arogantne, chcel ovplyvnovať predstaviteľov DFL a proti fanúšikom ostatných klubov organizoval reštrikčné opatrenia ako napr. ultrazvuky do sektoru hostí a podobne. A tiež nie je ideálne, že to vzniklo na dedine a nemá to tradície. Na druhej strane, čo mu iné ostávalo... chcel investovať, ale Schalke ani Herthu kúpiť kvôli pravidlám nemohol.

Reagovat
cologneFC

Ale my to tak nechceme. Čo je na tom ťažké pochopiť? My nechceme fandiť klubu, ktorý vlastní niekto iný, kde nemáme možnosť nič ovplyvniť. Chceme férovú súťaž a nie súťaž o tom, že kto má väčšiu peňaženku. Naša vášeň a láska ku klubu by nemala byť biznisom pre nejakého človeka.

Reagovat
fenixLFC

jojo chcete ferovu sutaz bez toho kto ma vacsiu penazenku preto aj v sucasnom nastaveni ligu valcuje ten kto ma najvacsiu penazenku aj vdaka tomu ze sa vie marketingovo predat....

Reagovat
cologneFC

Ale veď nech sa predáva. To im neberiem. Ale nech každý tím investuje rovnakú sumu do kádra. V USA to pochopili. A potom nebude záležať na hrúbke peňaženky.

Reagovat
fenixLFC

ani v USA neinvestuje do kadra kazdy rovnaku sumu to sa nerobi nikde a je to kravina vobec o tom uvazovat. realne vsetky tvoje navrhy len trestaju uspesnejsie kluby ktore boli schopne prilakat sponzorov a investorov. miesot aby si chcel aby sa rozvijali kluby chces aby sa vsetky brzdili len kvoli tomu aby mohli byt konkurencieschopne kluby s tebou preferovanou vlastnickou strukturou. ved nechaj kluby rozvijat sa ako chcu, vyuzivat si model aky chcu, o uspechy vam nejde, chcete si riadit klub...

a druha vec- peniaze pomahaju len do urcitej miery, od urcitej urovne uz zalezi znova na vyberu hracov, manazmentu a dalsich rozhodnutiach. ty sa chces vydat cestou toho ze nikto nebude mat peniaze a budete si z toho robit uz spominane stretnutie vlastnikov bytov alebo nejaku nedelnu ligu kde ide o to sa stretnut a nie o to sutazit a byt co najlepsi. moj pohlad je dat klubom ktore o to stoja viac moznosti ako si zarobit, priniest dalsie peniaze a stat sa kvalitnejsim a konkurencieschopnym

Reagovat
cologneFC

Nehnevaj sa, ale toto sú kraviny. V USA môže každý klub investovať do platov sumu, aká je stanovená v platovom strope. To, že niekto dá menej, je jeho voľba. Na základe platového stropu je sila mužstiev veľmi vyroivnaná. A vtedy sa ukáže tá schopnosť klubov.

Reagovat
fenixLFC

nie, to co vravis ty je kravina. ano, existuju platove stropy ale vacsinou su nastavene tak vysoko ze nikto nema problem ich dosiahnut, rovnako to nie je jeho volba ze da menej, ale ze na viac proste nema. pricom to mozme aplikovat aj na futbal- ved davajte viac, ked davate menej ako bayern alebo ropne kluby alebo hocikto dalsi, je to vasa volba. oni sa tiez musia zmestit do financych limitov

a znova nemas pravdu ze je sila muzstiev vyrovnana platovym stropom, je vyrovnana poradim draftu kde najhorsi tim si moze vyberat hraca ako prvy.

keby chces mat sutaz ako su v USA tak tam tiez nevlastnia kluby fanusikovia, listky stoja majland a jedna sa o vysoko skomercionalizovane prostredie, o uzavretu sutaz s platovymi stropmi (cize to co navrhovala superliga proti ktorej by si bol) a draftom. ty si z toho zas vyberas len to co sa ti hodi bez ohladu na to v akom kontexte tie sutaze existuju

Reagovat
Rudnevs

Leverkusen?

Reagovat
fenixLFC

bayern

Reagovat
andrew96

Reagovat
cologneFC

A ešte k šejkovi. Bol záujem o náš klub a drvivou väčšinou členov to bolo zamietnté. Drvivá väčšina je vyše 98%.

Samozrejme, že keby sa to predalo, tak by klub mal obrovské financie, fanúšikov po celom svete a skvalitnila by sa BL. Ale ako píšem vyššie, bola by to súťaž o tom, že kto má viac peňazí. My vidíme inú cestu.

Reagovat
Gazdo

Reagovat
pistacik11

Hej lebo taký zápas Brendford - Bournemoth a pod. bude kasový trhák. V každej lige sú také kluby. Dôvod prečo sú tv práva také nízke je, že ak by sa zvýšili tv práva, potom by sa muselo pýtať viac od divákov doma, a to fanúšikovia predsa nemôžu dopustiť.

Reagovat
Martin9719

No na tom něco je, protože Bundesliga je z velké části dostupná i pro nás v Česku nebo na Slovensku si myslím. Kdežto na lepší zápas v Anglii si na lístek musíš trochu víc našetřit.

Reagovat
cologneFC

To je dané tým, že v Anglicku nemá fanúšik na cenu lístkov dosah. Kým v Nemecku áno.

Reagovat
Martin9719

Samozřejmě.

Reagovat
cologneFC

Brendford-Bournmouth si podľa podielu sledovanosti pozrie oveľa viac divákov. To je fakt.

Tu sa v prvom rade bavíme o kluboch ako napr. Lipsko alebo Leverkusen. Myslíš, že v anglickej lige bude mať zápas dvoch klubov z TOP 6 sledovanosť na úrovni 5% a menej?

A to nie je iba o platení divákmi. Je to hlavne o reklamách, ktorých je pri takýchto zápasoch výrazne menej, keďže sledovanosť je mimoriadne nízka. Videl som tie čísla a je to naozaj žalostné. Ale žiadna firma nezaplatí za reklamu ak vie, že to pozerá málo ľudí. A to sa v Anglicku nedeje.

Reagovat
Martin9719

Prozradíš zdroj z jakého jsi čerpal, zajímala by mě v Bundeslize třeba i statistika sledovanosti v TV u takových týmů jako Heidenheim, SVD nebo třeba Augsburg.

Reagovat
cologneFC

To vždy uvádzajú TV spoločnosti keď sa rokuje o novej zmluve. Ak to nájdem, tak Ti to pošlem. Ono to bude zase aktuálne keď sa budú uzatvárať nové zmluvy.

Heidenheim alebo Darmstadt tam vtedy ešte boli v 2. lige, ale Augsburg je na tom slabšie. Ale koncernové celky mali nižšiu sledovanosť. Najmenej mali Wolfsburg a Hoffenheim, to si pamätám. Ich vzájomné zápasy mali sledovanosť 0,00%.

Reagovat
Martin9719

Popravdě jsem ten zápas TSG - VFL nikdy neviděl a ani nevím zda chci vidět ty tribuny.

Reagovat
cologneFC

Nechceš

Reagovat
Gazdo

Heidenheim davaju v TV?

Reagovat
Martin9719

A proč by nedávali? Všechny celky z 1. BL jsou občas na Nova Sport nebo Premier sport.

Reagovat
andrew96

Lautern-BSC teď úplně jiný požitek.

Reagovat
Rudnevs

Plný Betzenberg Lautern pod Grammozisom hrá tvrdý trochu deštruktívny futbal, taká grécka klasika. Na druhú stranu, grécky futbal naposledy Lauternu vyniesol celkom pekné veci.

Reagovat
Martin9719

No to jsi to trefil. Ani nevím zda Klemens po tom červeném zákroku střídal kvůli zranění nebo kvůli taktice. My jsme ale taky nehráli v rukavičkách, nakonec jsme udělali 21 faulů proti 8 Lauternu.

Reagovat
Rudnevs

Nakoniec troška rozčarovanie, že ste to urvali, po tom sľubnom začiatku… myslím, že teraz si už vyslovene môžete robiť zálusk na postup. Klobúk dolu ako ste to otočili, toto by po štyroch kolách povedal málokto. Schalke naopak ešte čaká dlhá cesta, žiaľ.

Inak, z dnešných zápasov musím vypichnúť znovu HSV… by som sa nečudoval, kebyže ďalší zápas už trénuje niekto iný.

Reagovat
Martin9719

No je to výhra pokud to říkal komentátor správně po 17 letech na půdě Lauternu a zároveň když jsi zmínil tu otočku tak by to měla být první otočka Herthy v sezoně. Hned po zápase jsem psal, že vyhlašujeme útok na baráž a zároveň jsme tam mohli být když si vzpomenu na hodně úplně zbytečně ztracených zápasů. Dardai nechal odpočívat po tom prodloužení Reeseho a Tabakoviče a ukázalo se, že bez nich ani ránu. Prevjak odehrál dobrý zápas snad naposledy ještě v létě v Kielu.

Končíme s Osnabrückem, ale jaro začne zostra. Je tam Fortuna, Wiesbaden, HSV hned na začátek, tak uvidíme. Druhá liga je náročná a forma se týden co týden mění. Hertha je ale od 22.10. s 1.FCN neporažena.

Paderborn hraje taky velice dobře. U nás prohráli 3:1, ale hráli velice dobře. HSV ten výpadek z Pokalu zasáhl možná víc. Každopádně se HSV dostává zase tam kam nechce a navíc ještě před koncem podzimu a to pro vás není dobře. Je třeba s tím něco dělat, přece nebude hrát Kiel 1. Bundesligu.

No na to že končí podzim tak se Schalke ještě nedostalo z barážové pozice, určitě je třeba ještě do konce podzimu odskočit aby byl trochu klid.

Reagovat
Rudnevs

No Schalke bude rado pokiaľ nespadne, to sa s Herthou žiaľ vôbec nedá porovnávať, ten káder je proste zle poskladaný a hlavne atmosféra v klube je úplne o ničom. Tam sa žiaľ vyskytujú problémy už od obsadenia samotného vedenia a dozornej rady, čiže uvidíme nakoľko sa od toho športové oddelenie dokáže odosobniť, ale hráči tú atmosféru tiež moc neuľahčujú. Nemôžeš mať v tíme x podrazákov, ktorí ak nehrajú, už odvolávajú trénera a v zlej situácii radšej predajú interné info Bildu, pretože posledné dva zápasy nehrali a tým pádom poohovárajú svojich kolegov i trénera. V tomto dosť závidím Herthe, pretože hoc to tam spočiatku vyzeralo na podobný chaos, nakoniec sa tá situácia nejak ustálila.

HSV by určite pomohla zmena trénera. To už by nám hádam aj médiá “odpustili”, však Walter tam bol dlho… To je jediný spôsob ako postúpiť, s Walterom na lavičke postúpi St. Pauli, Düsseldorf a Hertha. HSV štvté.

Reagovat
Martin9719

Tohle je sado maso pro Schalke, s tím se nedá moc pracovat a pokud by to tak mělo jít dál tak může Schalke čekat i tuhý boj o záchranu, protože konkurence taky sbírá body a teď Schalke musí uhrát min. 2 zápasy aby mělo nějaký klid. Dnešní zápas je obzvlášť důležitý. Matematika je v 2. lize neúprosná letos. Schalke má stále 12 bodů na barážovou pozici na postup. Ale zároveň pokud nezačnete vyhrávat tak KSC, Lautern popř. Hansa může začít utíkat. Už i ten Magdeburg teď sesbíral nějaké body.

U nás je vidět že tým drží pospolu. Je to vidět na pozápasových děkovačkách, každý ví jakou má v týmu úlohu. Např. Reese s HSV jakmile přišel na hřiště Leistner, okamžitě mu šel předat pásku. Jsou to detaily které dělají tým, pokud by chtěl někdo hrát na sebe nebo na svoje ego tak by to vypadalo jinak. Možná jsme na tom teď líp než bychom byli ještě s bývalými žoldáky typu Richter, Tousart, Serdar. Tým nemohl na začátku sezony fungovat s "kapitánem" Richterem který si hledal angažmá. Na začátku to Dardai postavil na zkušenějších a postupně přidává hráče z akademie. Pokud ale chceme hrát o postup tak musíme zvládnout těžký začátek jarní části. Pokud nevydolujeme alespoň 6 bodů tak se zase posuneme třeba o 3 místa dolů. Teď je třeba hlavně zakončit Rückrunde výhrou nad Osnabrückem.

Z toho HSV vůbec nemám dobrý pocit. Už jen ty výsledky z podzimu prostě naznačují že není vše v pořádku. Potřebujete prostě mít v té 2. Bundeslize nějaký náskok na těch postupových pozicích jinak přijde zase deja vu v podobě baráže. Tým který má jasný cíl hrát 1. BL tak prostě nemůže prohrát v Osnabrücku a pokud prohraje tak další zaváhání nesmí přicházet, kor když je tabulka tak moc vyrovnaná.

Reagovat
Rudnevs

Ono sa to Herthe na začiatku blbo zišlo, ťažký los, nový a ešte neúplný káder (viď Richter), ale teraz to funguje.. po štyroch kolách by som to ale vôbec nepovedal, čiže za mňa samozrejme prekvápko.

Schalke hrá zachvilku Kellerduel s Rostockom.. práve som pozeral zostavy, veľmi ma teší prítomnosť Idriziho, tak som zvedavý. Henning sa medzičasom vypracoval na Karlovho obľúbenca a Kalas taktiež, proti Osnabrücku ale už nezahrali tak zle, tak snáď to bude vyzerať lepšie i dnes.

HSV potrebuje zmenu, inak aj túto sezónu môžeme zahodiť do koša.. pozeral som si zoznam voľných trénerov a okamžite mi napadlo, aká by to bola paráda, kebyže nás medzi elitu späť dovedie Big Bruno

Reagovat
Martin9719

Tak nakonec to Schalke zvládlo docela v klidu. Nevím kdo rouzpoutal ty nepokoje na tribunách zatím jsem viděl jen krátké video kdy i fans Schalke začali potom střílet petardy. Veledůležité body pro vás. Je potřeba tu Hansu poslat do baráže, protože pokud nezačne na jaře ztrácet Wiesbaden tak už tam může být jedině KSC nebo Lautern a to nechceme ani jedno.

No je to otázka jestli by vám pomohl. Poslední 2 angažmá nic moc, ale detailně ho nastudovaného nemám. Vyznává ale systém 4-3-3 takže by mohl navázat na Waltera.

Reagovat
Rudnevs

Ťažko povedať, kto to začal, ja som prišiel k obrazovke až keď bol zápas prerušený, veľmi som sa však nečudoval. Čo som čítal, tak fans Schalke tiež neboli svätí, zničili tam to plexisklo, najväčší bordel však robili fans Hansy, ktorí sa zrejme snažili dostať k Auswärtsblocku a rozdať si to alebo niečo. Bohužiaľ žiadne prekvapenie, u nich je to tak trochu bežné, tam majú problém s prázdnymi hlavami a s nackami už dlhšiu dobu, hosťujúce tímy bežne ohadzujú dlažobnými kockami a podobne. Hansa je tak trochu temná fanstránka nemeckého futbalu, tam cítiť, že tam bol socík. Na druhú stranu ale mám pocit, že som dlho nezažil tak hlasnú a intenzívnu podporu od fans, síce som to pozeral len v televízore, ale znelo to veľmi búrlivo, dokonca aj priateľka mi spomenula, že sú fans tentokrát nejak neobvykle vokálni. Škoda, že vynikajú najmä tými zlými vecami.

Zápas o ničom, Hansa to proste zavrela a Schalke nevedelo kudy kam, Lasme by dnes netrafil ani domov a nakoniec to nejak zachárnil Idrizi. Hansa hrala rovnako tvrdo ako jej fans. Dobrý pocit môže byť z akurát tak z konečne nezostupového tabuľkového umiestnenia, ktoré ale zrejme tiež stratíme, keďže sa nabudúce hrá proti ultra rozbehnutému Fürthu.

Začiatkom 2010s som dosť sledoval Hamburg i Stuttgart a Bruno bol v oboch môj obľúbený tréner a celkovo v HH má podľa mňa doteraz dobré meno. Ale je pravda, že by sa prípadne obzerali asi po nejakom mladšom a modernejšom riešení.

1. FCK a Schalke samozrejme zostup neprajem, no keby som sa rozhodoval medzi Hansou a KSC, asi by som poslal dole napriek dnešku KSC.. pre Hansu mám svojim spôsobom slabosť, rovnako ako pre Dynamo, hoc ma občas bolí pri srdci z toho, akí su to magori.

Reagovat
Martin9719

Jsem si až teď když jsem kouknul na mapu NDR uvědomil že Rostocku se ještě taky týká východ i když už je to hodně blízko. Někdy mě popravdě fascinuje jak vypadá ten východ oproti západu už jen opticky když člověk projíždí. Třeba ty mosty pá km před Berlínem ty vypadají pořád stejně jako ty který odpalovali na starý dálnici v Dreilindenu v Kobře 11 někde v 98. roce.

Určitě stojím za KSC jako fanoušek Herthy, přes to nejede vlak. Já už jsem to právě psal když jsme tam hráli pár týdnů zpět, Hansa to jsou betonáři. Dovolili jsme jim jeden náznak šance který ještě včas utnul tehdy Gechter. Ale jinak Klemens tyč a tlak prakticky celý zápas.

Reagovat
andrew96

Hansa má špatné jméno od začátku 90. let. Tehdy byly v někdejší DDR časté protesty nácků a Rostock nebyl výjimkou. Nedlouho po jednom takovém větším protestu hrála Hansa se St. Pauli. Tudíž ideologický střet, tehdy ještě vyhrocený těmi událostmi z ulic. Samozřejmě se děly nepokoje i na stadionu a výsledkem je meziklubová nenávist trvající dodnes.

Reagovat
Martin9719

Reagovat
Werkrider

Skvělá atmosféra a taky na ten fotbal se celkem dá koukat, na rozdíl od některých "prvoligistů".

Zrovna na Lautern bych se chtěl jet podívat, ještě jsem nebyl.

Reagovat
cologneFC

Stojí to za to, bol som tam teraz nedávno. Jedna z najlepších atmosfér v Nemecku, samozrejme musíš aj chytiť dobrý zápas.

Reagovat
Werkrider

Pekne, závidím. K lístkom si sa dostal ako?

Blbé je, že tam okolo už nič moc nie je. Keď ideme na Leverkusen, tak bývame väčšinou v Duisburgu a pridáme k tomu nejaký Dortmund, Kolín, alebo Gladbach (tam ale už nepôjdem, dostať sa na a zo štadiónu mi stačilo absolvovať raz).

Reagovat
andrew96

Homburg i Saarbrücken si teď udělali jméno, celkem in je Elversberg. Ale není to až tak bídný region, Hoffenheim, Mainz, Karslruhe, Frankfurt... to všechno by šlo imo.

Reagovat
cologneFC

Keď som tam bol, tak na druhý deň hral Saarbrücken pamätný zápas s Bayernom. Aj som rozmýšľal, že zostaneme, ale nebolo isté, že sa bude hrať. Víkend predtým sa v Saarbrückene nehralo kvöli podmáčanému ihrisku a stále pršalo. Tak sme išli do Kolína na hokej

Reagovat
cologneFC

No my sme tam hrali pohár koncom novembra, takže to bolo jasné, že tam musím ísť. Stálo to za to. A ako píšeš, je to trochu taký zapadákov, ale štadión na tom kopci sa pekne vyníma.

Gladbach súhlasím. Raz som tam bol tak, že nás neviezli priamo ku štadiónu a to je za trest. Ale ten Kaiserslautern odporúčam, kým hrajú v 2. lige, tak sa nejaké lístky určite objavia. Hlavne s nejakými slabými súpermi. Alebo by ste tam mohli ísť hrať pohár :-)

Reagovat
cologneFC

*koncom októbra

Reagovat
Martin9719

Tak možná proto není v Gladbachu častokrát vyprodáno ani teď. Na lístky na Gladbach se v tuhle chvíli dostaneš na kliknutí.

Reagovat
cologneFC

Videl som. Ale nemyslím, že je to zlou dostupnosťou štadiónu. Hrali zle, teraz sa už zlepšujú. Snáď sa pozbierajú, dobrý Gladbach potrebujeme aj my v Kolíne

Reagovat
Martin9719

Může v tom hrát roli i fakt, že teď v druhé polovině podzimu nepřijel soupeř z TOP 4. Naposledy Bayer a Bayern na začátku sezony. Navíc poslední zápasy Wolfsburg a TSG. Zejména ten "kotel" TSG v páteční předehrávce vypadal jak pěst na oko.

Reagovat
cologneFC

To isté aj Wolfsburg v Bochume

Ale tak malo by sa chodiť na vlastné mužstvo, aj keď to je asi iba utópia. O Gladbach sa ale nebojím, oni majú silnú základňu a znova budú vypredávať štadión. Inak vonku vypredávajú vždy

Reagovat
Martin9719

Je to tak. Navíc u Gladbachu ty sedačky v TV nejsou vyloženě vidět prázdné ve větším počtu. Je to spíš o tom, že když teď chceš tak se dostaneš ale tragédie to není. Akorát teda na Pokal chybělo po 2x kolem 10 tisíc fans (je to ale v týdnu a taky viz soupeř Heidenheim a VFL). V lize je to okolo pár tisíc, což pokud to pořád platí tak tolik může chybět i např. na HSV někde v horních patrech.

Reagovat
Rudnevs

“Kým hrajú v 2. lige”

Postup tak skoro ani neočakávam, čiže netreba sa ponáhľať

Reagovat
Martin9719

Co se týče atmosféry tak určitě, ale kvalita hry zase tak dobrá nebyla. První půli určitě ne a druhou půli po vyloučení to byl taky spíš typický druholigový match. Jinak vánoční stromeček a na něm Eura v sektoru BSC mě dostal.

Reagovat
Rudnevs

Tak ono tá atmosféra spraví dosť. Keď tam príde päť a pol ľudí, človek má hneď pocit, že kuká slovenskú ligu alebo tak niečo. Plný Betzenberg, to je hneď iná káva. Proti vám sme mimochodom dlho nehrali, naposledy tuším v 2013, vtedy jak sme obaja zostúpili.

Reagovat
Martin9719

Já jsem si právě říkal, jestli nepřijeli i nějací fans KSC protože je to fakt blízko a nějaké šály KSC tam dokonce i vidět v sektoru byly. Jinak je to asi opravdu tak. 2013 poslední match v Pokalu.

Reagovat
Werkrider

Pro mne je skoro záhadou jak "skončil" Paciencia. Před pár lety bych mu ješte tipoval zářnou budoucnost. Tak nějak podobně i Kramarič.

Bochum nehraje špatný fotbal. těmi urvanými remízami bod po bodu k záchraně.

Reagovat
andrew96

Neřekl bych teda, že Kramarić je podobný případ jako Paciência. Vždyť Krama byl dlouhodobě jedním z nejlepších útočníků BL, TSG často táhl zcela sám. Paciência na takový level nikdy nedosáhl.

Reagovat
Werkrider

Súhlas, preto som trochu čakal, že práve on bude niekde v Taliansku, alebo aspoň v top 4 v Bundeslige.

On si to výkonmi asi aj zaslúžil. U Paciencia som to len čakal, sledoval som ho vo Frankfurte a veľmi sa mi páčil.

Reagovat
andrew96

Myslím, že Kramarić může být s kariérou spokojen. Po Leicesteru to vypadalo všelijak, nakonec se ale v zahraničí usadil. A udělal si dobré jméno, zahrál si LM ...

Měl trochu smůlu, že vedle něj nahánělo Lewu v BL hned několik dobrých střelců (Alex Meier, Jović, André Silva, Håland) a mohl působit jako jeden z mnoha, byť oproti výše zmíněným prokazoval dobrou výkonnost nejdéle, případně na rozdíl od nich v BL vydržel. A taky by asi měl lepší jméno v jiném klubu než Hoppově hračce (viz to, co píše Peťo na začátku diskuse).

Reagovat
Rudnevs

Možno by mohol mať na lepšie, ale po riskovaní kariéry vzopretím sa mafiánovi Mamičovi a vysadávaní v Leicestri je asi celkom rád, že našiel niečo stabilné a nestojí mu to za to, ísť to skúšať niekam do Florencie či do Neapolu, nebodaj do Burnley, Aston Villy a podobne.

Za mňa vždy pekné, keď aj tie menšie/stredné kluby majú dlhodobo nejake stálice, nejakych dobrých hráčov a neženie sa každý len do PL. Kedysi v Bundeslige bolo časté, že skoro každý klub mal nejakeho výborného hroťáka - Kießling, Klimowicz, Ibisevic…, Kramaric na nich tak trochu naväzuje.

Reagovat
Bayern +

Je treba dodať, že BL s tými menami čo si vypísal na konci, bola o dosť kvalitnejšia, európsky konkurencieschopnejšia a preto ani nemala taký odliv. Viď tvoje Schalke. Kedysi Raul, Jurado, ... a dnes ste na úrovni Milwallu, keď to premietneme do PL meritka.

Reagovat
Rudnevs

Millwall je zlý príklad, skôr Sunderland alebo niečo také.. veľký klub, ktorému sa nedarí. Millwall nikdy veľký klub nebol.

Všade sa spomína Raúl, ale aj Jurado bol baller.. nedocenený futbalista, škoda, že nedostal viac šancí a potom odišiel do Ruska.

Reagovat
Bayern +

Jj, súhlas. Ten Milwall som myslel skôr kvalitatívne, nie celkovo.

Reagovat
Martin9719

Ještě bych přidal např. Podolskiho. Teď to může být i Ducksch.

Reagovat
Rudnevs

Noo Podolski mi taktiež napadol, ďalej trebárs Pizarro, Huntelaar…

Reagovat
Martin9719

A nebo třeba Nils Petersen.

Reagovat
Rudnevs

Inak ako sme sa tu minulý týždeň bavili o Undavovi a jeho výške, tak Kramaric má dokonca len 177 cm. Možno aj preto sa mu to neoplatí skúšať v silovej PL alebo v tých väčších kluboch.

Reagovat
Martin9719

Bochum je hlavně mistr v neproměňování šancí. Špatný fotbal jinak opravdu nehrají a domácí atmosféra je vždy skvělá na to jaký mají stadion. Docela se tím žije.

Reagovat
Rudnevs

Ten štadión vôbec nie je tak zlý, síce už trochu starší, ale v podstate dizajnovo nadčasový, kapacitne pre VfL tak akurát, oproti Darmstadtu s Heidenheimom je to pre oko paráda.

Reagovat
Martin9719

No hlavně já v Heidenheimu nepochopil že vždy píšou vyprodáno, přitom je na podélné tribuně proti kameře vidět vždy několik prázdných sedaček. Tak nevím jestli se tam lidi odtamtud přesouvají k ultras..

Reagovat
fenixLFC

tak vypredane sa berie podla poctu predanych listkov, nie podla ucasti. plus teda neviem ako heidenheim ale castokrat byvaju prazdne miesta v tych VIP boxoch

Reagovat
Martin9719

Já to bral jen podle toho, že píšou 15000 a stadion je pro 15000.

Reagovat
Jardman

Ještě by to mohlo nevyjit se Stuttgartem a mohla by to byt pro Toma konečná

Reagovat
Hachim Mastour

Podla mna to ten leverkusen už ukope

Reagovat
kbtk23

Ještě je moc brzo, ale přál bych jim to.

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
$dolar$

Zítřejší zapas může hodně napovědět.

Reagovat
$dolar$

Konečně Bayern narazil. Jen houst. Spoustu zapasu vyhráli nezaslouzene.

Reagovat
Martin9719

Byla to otázka času a podařilo se. Každý další venkovní zápas s týmy do 6. místa je pro ně potenciálně nebezpečný.

Reagovat
Pablos

Samej lavičkář z našich

Reagovat
fenixLFC

lipsko

Reagovat
andrew96

Beste 3 asistence, všechny opět ze standardek. Ďábel.

Reagovat
Rudnevs

Časom do repre? Alebo späť do BVB?

Reagovat
andrew96

Do BVB nevím, pořád je to jen půlrok v BL. Navíc ta skvělá kopací technika je i omezením, neboť je vynikající pouze ze standardek a centrů, a už ne tolik ze hry. Každopádně se mezi elitou uvedl lépe než Kleindienst, ten se zatím celkem hledá. I včera mu tutovku zkazilo ostudné zpracování.

A k repre... zrovna Nagelsmann vypadá jako kouč, který nečeká a umí pár hráčů vybrat podle aktuální formy. Takže pokud to Bestemu půjde i na jaře, tak možná.

Reagovat
Rudnevs

Pravda, BVB som možno rúbal príliš vysoko, na základe toho, že je odchovancom Borussie, ale teoreticky v takom Stuttgarte alebo Frankfurte by sa nestratil.

No a do reprezentácie som tiež pozeral na to, že Julian berie skutočne už hocikoho bez ohľadu na meno (čo neni kritika, mne sa to páči, že tam neni stále Kehrer bez formy, pretože x rokov dozadu bol v PSG, tak ako pri ostatných trénerov). Navyše Beste dokáže LV, a to je všeobecne známy fakt, že v nemeckej repre tí wingbaci moc zastúpení nie su.

Reagovat
Rudnevs

Fans Hansy Nechápem čo majú za problém... sympatický klub, hluční fans, bohužiaľ v hlave majú nasraté...

Reagovat
andrew96

Tvrdé jádro stejně duté kebule jako ty z SGD.

Reagovat
andrew96

*náckovské jsem zapomněl dodat

Reagovat
Rudnevs

Žiaľ, tam je to veľmi problematické.. pričom škoda, lebo Hansa ako klub mi vždy bola sympatická a aj tí samotní fans majú čo ponúknuť. Niektoré ich akcie sú ale neospravedlniteľné.

Reagovat
Werkrider

Skvělý Stuttgart, to co si s námi dělali v první půli, bylo až neuvěřitelné. Říkám, jenom díky gólmanovi to neskončilo 3:0. Ve druhém poločasu už to byl lepší Leverkusen.

Tohle je jednoznačně další získaný bod.

Reagovat
Martin9719

Mainz zatím jednoznačně vládne 1. půli akorát k tomu nejsou góly. Xg 1,9 pro Mainz proti 0,27 Kölnu. Kölnu úplně chybí odražené míče a přes střed pole a rozestavení Mainzu se vůbec nemůžou dostat.

Reagovat
Martin9719

Hertha - Lautern

VfB - Bayer

Saarbrucken - Gladbach

Pauli - F95

Reagovat
andrew96

Snad jen Lautern mohl hrát zase doma, sobotní špíl se musel z hlediska atmosféry líbit i fanouškům Herthy. To je ale zanedbatelná vada na kráse. I Saarbrücken musí být rád, má další tradiční klub, opět doma a zrovna Gladbach by teoreticky mohl i porazit.

Reagovat
Martin9719

Je to tak. Je tu pořád i nějaká malinká šance že bychom mohli hrát finále doma, což jsem teda nekoukal zda někdy vůbec v nedávné historii proběhlo, spíš ne.

Reagovat
Rudnevs

Tie prvé dva zápasy ctrl+c, ctrl+v

Reagovat
Martin9719

Reagovat
db18

Obligátní: Tuchel raus!

Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat
vladino10

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele