Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 01.05.2024 10:43
    Chystá se velká prověrka všech vakcín, selhávají i ty na černý ...

    Read more...

     
  • 01.05.2024 10:38
    „Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale ...

    Read more...

     
  • 01.05.2024 10:36
    Rozhodnutí Nejvyššího soudu Spojených států: Covid vakcíny ...

    Read more...

     
  • 01.05.2024 10:23
    Jenom nerozdělujme společnost kontraproduktiv ními činy a ...

    Read more...

     
  • 29.04.2024 08:32
    Hoří, má panenko! twitter.com/.../...

    Read more...

     
  • 28.04.2024 14:51
    Dnes v OVM proběhla debata poslankyň Malé (Hnutí ANO) a ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

CT logoOdchod reportéra, servilita ČT a na co se nezeptal Moravec.

Potřebujeme dobrou veřejnoprávní televizi. Obávám se, že Česká televize jí být už nějaký čas přestává a stává se servilní služkou mocných. K tomuto přesvědčení mne vede několik případů z poslední doby, některé spojené ještě s obdobím předchozího ředitele.

Přestože exekuce byla na ministerstvo uvalena již 25. září a stále trvá, diváci České televize se o tom dodnes nedozvěděli. V této souvislosti bolestivě vyniká to, že o exekuci poměrně nevýznamného hochštaplera Pavla Zítka nás v pořadu 168 hodin v říjnu 2023 ČT informovat nezapomněla.

Výběrové řízení na analýzu zpravodajství a publicistiky v letech 2024 až 2028 bylo podle webu uveřejněno na začátku prosince 2022 a lhůta na předložení nabídek končila 6. ledna 2023.

„Domníváme se, že požadavkům zakázky mohl vyhovět pouze dodavatel, který již na stejné zakázce pracuje, se zadavatelem je v pravidelném kontaktu, a mohl tak ovlivnit i podobu výběrového řízení tak, aby požadavky jednoznačně vyhovovaly již používané metodologii, již analyzovaným datům, již existujícímu online softwaru.“

Můžeme si tedy být jisti tím, že Moravec a spol. navzdory výše řečenému v hodnocení nakonec dopadnou dobře.

Autor tohoto textu Vojtěch Razima byl zpravodajským důstojníkem Bezpečnostní informační služby a důstojníkem policejního útvaru Služba pro odhalování korupce (SPOK). Později pracoval jako konzultant ve společnosti Deloitte a zastával i pozici bezpečnostního ředitele Komerční banky. V roce 2009 založil watchdogovou organizaci Kverulant.org o.p.s., kterou od té doby vede.

***

Naši sousedé si o tak věrohodné televizi, jakou je ČT, „mohou nechat jenom zdát“, sdělil senátor před volbou členů Rady ČT

„Vedle toho ocenili to, že se ČT podařilo v její historii, na rozdíl od televizí veřejné služby řady našich sousedů, se stát skutečně nezávislým, relevantním a věrohodným médiem. V případě ČT – podle průzkumu je hodnocena jako skutečně nejvěrohodnější zpravodajský zdroj – a to je něco, o čem si skutečně u některých našich sousedů, u jejich televizí, mohou nechat jenom zdát.“

Relevantnost a přístupy kandidátů ocenila i senátorka Miroslava Němcová (ODS). Sdělila, že „všichni kandidáti se shodovali na tom, že ČT jako veřejnoprávní médium je důležitá pro demokratický systém, pro rozvoj demokracie, kladli důraz na to, že to musí být nezávislé médium, že je nesmírně důležité, aby to bylo médium důvěryhodné“.

***

U čeho jsme nebyli, nestalo se. ČT okolo Havlových obrazů jen uměle vytvořila kauzu

O víkendu se v aukční síni Galerie Kodl vydražily dva obrazy bývalého prezidenta, dramatika a filozofa Václava Havla – autoportrét Vincenta van Gogha se prodal za 550 tisíc korun a druhý obraz Krajina se sluncem se vydražil za 600 tisíc korun.

Dryáčnictví ČT

Bratři Havlové měli k výtvarnému umění blízko, Václav byl v roce 1990 u založení Ceny Jindřicha Chalupeckého a Ivan v 60. letech vytvořil do Grossmanovy inscenace Krále Ubu Na Zábradlí takzvaný patafyzický stroj. Šlo o velmi originální kinetickou plastiku. Kdyby se neztratila, mohla být cenným zástupcem tzv. smetištního umění, kterému se věnovali i jiní slavní umělci. Václav Havel prostě v 50. letech maloval, což potvrdil i přítel Havlovy rodiny. Talent zdědil po matce Boženě, která byla absolventkou AVU, a maloval si pro radost a pak měl zase jiné zájmy, dochovaných děl je poskrovnu a většinu z nich věnoval svým přátelům.

Zeptal se, jestli si ho může vzít a které dítě to malovalo, a dozvěděl se, že Václav Havel. V roce 1992 o malíři Havlovi psala výtvarná revue Raut a zmíněný obrázek otiskla. Nic z toho se v ČT nenamáhali zjistit, pustili do světa tendenční reportáž, uměle vyrobili kauzu. To jsou způsoby, které normálně využívá bulvár, ale do veřejnoprávní televize tohle dryáčnictví nepatří.

***

Pohybuji se napříč vrtstvami celé společnostni. Ještě jsem nepotkal nikoho, kdo by byl z pořadů ČT nadšen. Je obrazem českého plebejství a provincionalismu, před kterým varovali už K.H.Borovský, F.Palacký, TGM a další osobnosti našich dějin. Pochopitelně, že si tak mocný manipulační nástroj udržují politici plně pod kontrolou, stejně jako radní ČT, kdy počet poslušných hravě kontroluje ty schopné a skutečně nezávislé zástupce občanů. Rozdíly mezi kvalitou veřejnoprávní ČT a např. veřejnoprávní německou ARD jsou nebetyčné. Není divu, že  programy západních televizí už v českém tisku nenaleznete. JŠ

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)