Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. prosince 2023 6:00
Čas čtení 3:16
Adéla Ježková

Kam na výlet: Nejnavštěvovanější vyhlídka a pohádkové údolí. Tenhle výlet opravdu stojí za to

Kam na výlet: Nejnavštěvovanější vyhlídka a pohádkové údolí. Tenhle výlet opravdu stojí za to
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
REFRESHER KAM NA VÝLET KAM NA VÝLET ÚSTECKÝ KRAJ
Uložit Uložené

Nazuj pohorky, do batůžku sbal svačinu a vyraz s námi na výlet.

Kdo by nemiloval Krušné hory. Jsou divoké, lidmi nespoutané, unikátní – a zkrátka přenádherné. Není tak divu, že hornický region Erzgebirge/Krušnohoří je od roku 2019 zapsán na seznamu památek UNESCO.

Jeho kouzlo ale ještě mnozí neobjevili a stále ho mají za těžbou zničenou krajinu, kde není co k vidění. Dobře pro nás, aspoň se nebudeme brodit davy turistů a turistek, jako tomu je například v Krkonoších nebo na Šumavě.

Doporučeno
Kam na výlet: Divočina uprostřed Prahy. Na nejlepší procházky se chodí na tohle magické místo Kam na výlet: Divočina uprostřed Prahy. Na nejlepší procházky se chodí na tohle magické místo 2. prosince 2023 6:00

A kam že se to dnes vydáme? Čeká nás jeden z nejoblíbenějších výhledů na Krušné hory, Katzenstein, a romantická procházka údolím Černé vody. Máš se opravdu na co těšit. Nezapomeň si ale vydatnou svačinu, na tomto výletě nebudeš mít možnost cokoli koupit.

Nevíš, kam vyrazit na výlet? V naší pravidelné sérii ti přinášíme tipy na skvělé výlety po České republice. Klikni na „dostávat upozornění“, ať už ti žádný výlet neuteče.

Jak se tam dostaneme?

Hora Katzenstein se nachází nedaleko saského městečka Marienberg, které je od českých hranic vzdálené zhruba 15 kilometrů. Z Chomutova či Mostu sem dojedeš autem za půl hoďky, z Prahy po dálnici D7 zhruba za hodinu a půl. Hned u vyhlídky se nachází opravdu velké parkoviště, kde můžeš za pár eur zanechat svůj vůz klidně celý den.

Pokud auto nevlastníš, do Marienbergu se lze dostat i hromadnou dopravou. Autobus sem jezdí poměrně často z Chomutova.

Okruh přes vyhlídku a údolím je dlouhý zhruba šest kilometrů. Na výlet si tak vyhraď alespoň dvě a půl hodiny, ať se nemusíš nikam hnát.

Nejnavštěvovanější vyhlídka

Od parkoviště je to jen asi půl kilometru na vyhlídku na vrcholu hory Katzenstein, která se tyčí do nadmořské výšky 706 metrů v chráněné oblasti Schwarzwassertal. V místě se nachází odpočinkové místo s lavičkami, kde si – pokud zrovna nechumelí nebo neprší – můžeš pohodlně vychutnat svačinku a přitom se dívat na husté krušnohorské lesy.

Doporučeno
Kam na výlet: Chrám pod hladinou. Vydej se do útrob přehrady Fláje Kam na výlet: Chrám pod hladinou. Vydej se do útrob přehrady Fláje 11. listopadu 2023 7:00

Naproti vrcholu stál loupežnický hrad Liebenstein, ze kterého podle pověsti smetla ježibaba létající koule. Výhled asi neocenila tolik jako my. Dnes podobizna čarodějnice zdobí korouhvičku na vyhlídkové skále.

Vyhlídka Katzenstein.Vyhlídka Katzenstein.Vyhlídka Katzenstein.Vyhlídka Katzenstein.
Zobrazit galerii
(4)

Nejnavštěvovanější krušnohorská vyhlídka Katzenstein leží 90 metrů nad údolním dnem. Až se nám z té výšky točí hlava. „Kočičí kámen“ je 200 metrů dlouhá a 70 metrů vysoká unikátní kamenná stěna tyčící se nad potokem Schwarzen Pockau. A právě k němu se od vyhlídky vydáme.

Od vrcholu se vydáme směrem k červeno-modré turistické trase, která je na mapě označena jako Ww entlang des Grünen Grabens. Jedná se o krásnou lesní cestu, která ovšem občas bývá v podzimních a zimních měsících rozblácená, tak tomu uzpůsob svou obuv. 

krusne hory podzim priroda
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
krusne hory podzim priroda
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Máš dvě možnosti, jak se dolů do údolí potoka Schwarzen Pockau dostat. Buď z modro-červené trasy po asi 480 metrech uhneš na ryze červenou trasu Karenweg, nebo pokračuješ po stejné trase dál ke skalám Silberwand (Stříbrná stěna) a Goldkrone (Zlatá koruna). Výhled ze skalních stěn je opravdu působivý, ale musíme tě upozornit, že tato cesta je neznačená a opravdu není pro všechny. Musíš totiž tak trochu „slaňovat“ po kluzkých kamenech a hledat vyšlapané cestičky. Pokud jsi ale dobrodruh, směle do toho.

Horské údolí jako z pohádky

V podstatě je jedno, jakou cestou se vydáš, pokud tě dovede na červenou turistickou trasu Pockautalwanderweg, která vede malebným údolím. Věř nám, že budeš unesen*a. Vypadá to tu jako v pohádce – a kdyby takové místo bylo v Krkonoších, byly by tu fronty. Naštěstí jsme ale v Krušných horách, a tak je tu, až na pár německých rodin, liduprázdno.

Nevíš, kam vyrazit na běžky? Kousek od Katzensteinu najdeš ráj běžkařů, kam Refresher vyrazil minulý rok. Náš tip můžeš omrknout v tomto článku.

Kromě šumícího potoka se budeš moci pokochat skalami různých velikostí i tvarů. Přímo u turistické cesty vedoucí údolním dnem vystupuje do výšky skála Jeptiška, což je nejpůsobivější formace v údolí. Tato 60metrová skalní stěna se rovněž těší velké oblibě u horolezců a horolezkyň (a horolezčat). Jen pár metrů proti proudu se pak nachází podobně oblíbená Čertí stěna.

Doporučeno
Kam na výlet: Tohle místo za Prahou jen tak někdo nezná. Nadchne tě nádhernými podzimními výhledy Kam na výlet: Tohle místo za Prahou jen tak někdo nezná. Nadchne tě nádhernými podzimními výhledy 14. října 2023 6:00

Jak uvádí web instituce Saské lesy, údolí potoka Schwarzen Pockau, nejčastěji nazýváno jako „údolí Černé vody“, je díky svému neupravenému a nespoutanému toku a lichoběžníkovému profilu potoka mezi obcemi Kühnhaide a Kneebreche jedním z nejkrásnějších horských údolí v Německu.

krusne hory podzim prirodakrusne hory podzim prirodakrusne hory podzim prirodakrusne hory podzim priroda
Zobrazit galerii
(4)

Potok pramení v nadmořské výšce téměř 900 metrů ve vrchovištním rašeliništi na Haßbergu v české části Krušných hor. Protéká přírodní rezervací Schwarzwassertal a nakonec vtéká do řeky Flöhy poblíž Pockau.

Červená turistická trasa nás posléze dovede až k malému dřevěnému mostu, kde se opět nachází přístřešek pro případ, že si chceš na chvilku odpočinout. Právě v tomto místě se nám otevírá také velmi působivý pohled na místní skály.

Doporučeno
Kam na výlet: Zřícenina Zvířetice se tyčí nad řekou Jizerou. Bývala gotickým hradem i renesančním zámkem Kam na výlet: Zřícenina Zvířetice se tyčí nad řekou Jizerou. Bývala gotickým hradem i renesančním zámkem 2. července 2023 6:00

Po asi kilometru uvidíme další most, díky kterému se napojíme na žlutou turistickou trasu. Teď si budeme muset vyšlápnout to, co jsme sešli do údolí. Na 1,4 kilometru zpět na parkoviště nás čeká 133 výškových metrů, což určitě zvládneš. Za odměnu si pak v nějaké místní hospůdce můžeš dát třeba Glühwein – svařené víno.

Pokud se budeš po Krušných horách potulovat déle, doporučujeme ti navštívit třeba přehradu Fláje, skrytý lom Hřebečná, Helenčiny vodopády nebo zaniklou osadu Königsmühle. Sláva, nazdar výletu! 

Domů
Sdílet
Diskuse