Dnes Sobota - polojasno 13°C
Zítra Neděle - prehanky-dest 12°C
Sobota 4. 5. 2024
Svátek má Květoslav
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Hasiči ověnčili sochu Panny Marie na mariánském sloupu
Zdobení sochy na mariánském sloupu. Foto: Hasiči Prahy 1

Hasiči ověnčili sochu Panny Marie na mariánském sloupu

Hasiči Prahy 1 se v pátek s Hasičským útvarem ochrany Pražského hradu zúčastnili tradičního slavnostního ceremoniálu ověnčení obnoveného mariánského sloupu na Staroměstském náměstí. Stalo tak v den svátku Neposkvrněného početí Panny Marie jako vyvrcholení církevních obřadů. Informoval o tom Zdeněk Čihák, velitel jednotky Hasičů Prahy 1.

„Je pro nás ctí pomáhat při podobných událostech, které jsou důležité pro celou komunitu Prahy 1,“ uvedl Čihák. K umístění věnce k soše Panny Marie využili hradní hasiči vysokozdvižnou plošinu pro zásahy ve výškách. V Česku tak zapustila kořeny tradice římských hasičů, kteří každoročně o tomto svátku zdobí za účasti papeže věncem sochu Panny Marie, stojící na náměstí Piazza di Spagna. 

Ozdobení mariánského sloupu předcházela mše svatá v chrámu Matky Boží před Týnem, kterou celebrovali pražský arcibiskup a primas český J. Exc. Jan Grubner, papežský nuncius, J. Exc. arcibiskup Juda Thaddeus Okolo a J. E. Dominik kardinál Duka OP. Přítomny byly významné osobnosti církevního, politického, kulturního a společenského života.

Mši svatou doprovodil svým vystoupením Pražský katedrální sbor, vedený sbormistrem Josefem Kšicou, účastníci si vyslechli Missu brevis skladatele Xavera Františka Brixiho. 

Po mši svaté vyšlo procesí s věncem k mariánskému sloupu, kde proběhla mariánská pobožnost. Slavností okamžiky umocnil svými fanfárami přímo na schodech sloupu Velký sbor trubačů Českomoravské myslivecké jednoty.


Autor: Jan Puci

Koupaliště Petynka v Praze 6 zahájilo sezonu

Dnes v 15:56

Sezona na koupališti Petynka začala 1. května s několika vylepšeními, která mají přispět k větší spokojenosti návštěvníků. Sto tři metrů dlouhý tobogán je zrenovovaný, změny se dotkly i parkování.

Květinový piknik ve Ctěnicích

Dnes v 15:32

Muzeum města Prahy připravilo v Zámeckém areálu Ctěnice piknik s květinovou tématikou a již tradičními stánky s občerstvením. V zámecké zahradě se můžete těšit na doprovodný program, na kterém bude možnost poslechnout si akustickou kytaru latino jazz Alexandra Glize či Jazzové trio Jana...

Veteráni vyrazili z Prahy do Atén

Dnes ve 13:14

V druhém ročníku akce Oldtimer Express vyrazilo v sobotu ráno z Prahy 43 posádek veteránů, historických aut v zachovalém stavu na cestu po Evropě. Bude mít pět zastávek a skončí v Aténách. Organizátor Josef Zajíček, který je i jedním z účastníků, řekl ČTK, že nejde o závod a cílem je dojet...

Praha obdržela od státu finance na provoz služeb dětských skupin

Dnes ve 12:04

Ministerstvo práce a sociálních věcí poskytlo hlavnímu městu Praze 30,3 milionu korun na fungování služeb péče o děti v dětských skupinách. Jedná se o první třetinu přiznané částky pro rok 2024 a prostředky přiznané v rámci zúčtování příspěvku na provoz za 3. třetinu...

Čaj o páté u Čapků v květnu

Dnes v 06:48

Inscenovaná prohlídka Vily Karla Čapka, při které vás Josef Čapek provede svým domovem a životem a setkáte se s osobnostmi, se kterými jej sdílel. Do vily se můžete podívat v květnu v šesti termínech. Na spolupráci při realizaci tohoto setkání u Čapků se podílí Vršovické...

Sobota patří Malostranským trhům

Dnes v 05:19

První sobota v měsíci patří Malostranským trhům. Dnes se můžete těšit například na výtvarnou dílnu s tématem staré pověsti české.

Umělci a umělecká díla na Olšanských hřbitovech

Včera v 16:05

Komentované procházky hřbitovy přinášejí historické příběhy, zajímavé detaily a pohledy na architekturu a umělecká díla, která jim dodávají jedinečný charakter.

Vycházka u příležitosti výročí přesunu ostatků Karla Hynka Máchy

Včera v 15:08

Spolek Malostranský hřbitov ve spolupráci se spolkem Svatobor zvou na již tradiční vycházku u příležitosti výročí přesunu ostatků Karla Hynka Máchy na Vyšehradský hřbitov, od nějž v letošním roce uplyne 85 let. Vycházka se uskuteční ve středu 8. května od 14 hodin. Sraz je před bazilikou sv. Petra...

Další články
Nahoru