Zelené pesticidy nové generace? Vědci objevili novou komunikaci u rostlin

9. prosinec 2023

Voskový obal rostlin, takzvaná kutikula, chrání rostliny před vyschnutím. Badatelé z Toronta zjistili, že navíc vysílá dosud neznámé signály. Doufají, že jako postřik na polích by mohly mást škůdce.

Čtěte také

Kutikula je něco jako rostlinná kůže. Slovo kutis znamená latinsky kůže. Článek o novém způsobu, jak s její pomocí rostliny komunikují, vyšel v časopise PNAS.

„Je to fascinující objev,“ říká bioložka Jana Pilátová.

Tento nově objevený způsob signalizace vědci testovali na topolu chlupatoplodém (Populus trichacarpa) a pak také na pšenici kvůli možnosti jeho uplatnění na polích.

Styl oblékání

„To, že rostliny spolu komunikují malými molekulami, je známá věc. Na jedné straně přijde brouk, na druhé se začnou vyrábět hořké listy,“ připomíná molekulární genetik a bioinformatik Jan Pačes.

Čtěte také

Při pokusu podle něj bylo důležité, že nejde o náhodný rozpad voskové vrstvy. Vosky jsou totiž stabilní molekuly složené z dlouhých mastných kyselin.

„Dávají tím dlouhodobé signály, není to běžná mluva, ale něco jako styl oblékání,“ přibližuje situaci Pačes.

Víceúčelová bariéra

Jde o dosud neprobádaný způsob komunikace v přírodě. „Zapojují se do něj dlouhé řetězce mastných kyselin,“ dodává Pačes.

Kutikula se podle vědců může uplatnit jako ochrana proti bakteriím, houbám, přílišnému osvitu i proti UV záření, vosková vrstva ale také odděluje různá pletiva při vývoji listů či dalších rostlinných orgánů.

Čtěte také

Chemická podoba produktů, které při této signalizaci rostlina vyrábí, závisí také na stáří jejích listů. Nefunguje to ale tak, že topol stařeček vyrábí něco jiného než topol mladík.

„Čím mladší list, tím je aktivnější v signalizaci, čím starší, tím pevnější kutikulu má,“ upřesňuje Pilátová.

Vyskytuje se ale i u některých řas, které chrání před jejími konzumenty, jako jsou vodní korýši.

„Řasa projde trávícím traktem, aniž by byla trávena,“ vysvětluje vědkyně.

Jak vosky přispívají k dosud neznámé komunikaci rostlin? Jak mikroplasty ovlivňují přežití obyvatel moří? Díky čemu řasy udržují při životě měkké korály? Poslechněte si celou Laboratoř. Debatují biologové Jana Pilátová a Jan Pačes, spoluúčinkuje fotograf přírody Petr Bambousek. Moderuje Martina Mašková.

Spustit audio