Ochránci počítali v Jeseníkách malé savce, lákali je na špek či jablka

  7:50
Na ovesné vločky, jablka, ale i kousky špeku vábili ochranáři drobné savce během mapování jejich výskytu na území chráněné krajinné oblasti (CHKO) Jeseníky. Průzkum odhalil, že mezi nejčastěji zastoupené druhy tam aktuálně patří myšice lesní a norník rudý. Podařilo se však zaznamenat také rejsky obecné a malé, či dokonce vzácnější myšku drobnou.

Mezi nejčastěji zastoupené malé savce v CHKO Jeseníky patří myšice lesní. | foto: Jana Spurná

Výskyt jednotlivých druhů ochránci mapovali od července do listopadu, přičemž k odchytu zvířat používali kovové nebo dřevěné zaklapávací živolovné pasti.

„Na stanoviště jsme k večeru v liniích rozmístili přibližně tři desítky pastí tak, abychom podchytili všechny typy prostředí, které se v dané lokalitě nachází,“ nastínil postup zoolog Daniel Křenek ze Správy CHKO Jeseníky. „Dovnitř pastí jsme nasypali ovesné vločky, kus jablka či kousek špeku, který drobné savce nalákal dovnitř.“

Počty a výskyt odchycených zvířat ochranáři zapsali a poté je vypustili zpět do přírody.

„Letos mezi drobnými savci jednoznačně dominují myšice lesní, což je běžná myš s dlouhým ocasem. Druhým nejčastějším druhem je norník rudý, na nějž mohou lidé narazit i během dne,“ přiblížil výsledky průzkumu Křenek. Podle něj počty těchto druhů v pravidelných několikaletých cyklech stoupají a zase klesají a celkově drobní savci tvoří významnou část potravy sov a dravých ptáků.

„Objevili se také drobní hmyzožravci rejsci obecní a malí. Překvapil nás výskyt myšky drobné, na niž jsme narazili v jediné lokalitě u potoka v údolí severně od Rejvízu. V oblasti Jeseníků se vyskytuje vzácně,“ doplnil ochranář.

11. května 2023

Autor: