Letecká pomoc Ukrajině. Německo poslalo systém LUNA NG. Dron se může od řídicí stanice vzdálit až na 150 kilometrů

V rámci vojenské pomoci Ukrajině, která se brání ruské agresi, zařadila německá vláda do nového balíčku vojenské podpory nejmodernější bezpilotní létající systém, který má k dispozici.

Systém Luna NG
Systém zahrnuje několik ultralehkých průzkumných dronů a pozemní řídicí stanici, která dohlíží na jejich provoz. K dispozici je také startovací katapult, speciální sítě pro zachycení dronů, když je třeba je dopravit na zem, a opravná sada pro nejčastější poškození. To vše je umístěno ve speciálně upraveném nákladním automobilu MAN HX, píše výrobce Rheinmetall.

Trup bezpilotního letounu LUNA NG je vyroben z lehkých a pevných uhlíkových vláken a samotná konstrukce vyniká příslovečnou německou robustností a spolehlivostí i za nepříznivých povětrnostních podmínek. Dron může být vybaven kamerou pro sledování okolí pomocí optické nebo infračervené kamery. Díky lehkému rámu (vzletová hmotnost méně než 100 kilogramů) a vybavení dronu StaCom může zařízení zůstat ve vzduchu více než 12 hodin a vzdálit se od řídicí stanice až na vzdálenost 150 kilometrů. Dron se pohybuje rychlostí 80-150 km/h.

Luna může být více než jen průzkumný dron
Společnost Rheinmetall, která systém LUNA NG vyvinula, ukázala také koncept bojového dronu založeného na stejné konstrukci, který má ve vnitřním zásobníku náklad řízených dronů kamikadze. Varianta bojového dronu zaznamenává zásahy cíle pomocí optického modulu.

Podle zveřejněných informací byl ukrajinským silám dodán pouze jeden komplet Luna NG a nebylo oznámeno, zda se plánuje vyslání bojové verze zařízení na frontu. Není vyloučeno, že se tak v budoucnu stane vzhledem k tomu, že západní zbrojní firmy nějakým způsobem považují obrannou válku na Ukrajině za testovací prostor pro nové moderní vybavení.

Zdroj: Rheinmetall, Wikipedia