Cenu Master Prix obdrželi Dalibor Janda a Oldřich Říha nebo herečka Jana Synková

foto Zpěvák Dalibor Janda pózuje s kopií nového alba v pražském sídle společnosti Supraphon, kde 13. března 2018 poskytl rozhovor ČTK u příležitosti svých 65. narozenin.

Praha - Cenu Master Prix (dříve Senior Prix) osobnostem české kulturní scény dnes obdrželi hudebníci Dalibor Janda a Oldřich Říha nebo herečka Jana Synková. Pořádající Nadace Život umělce udělila také nové ocenění Křišťálovou cihlu určenou osobnostem, které stály u vzniku nadace před jedenatřiceti lety. Cenu získal její první ředitel, herec Jiří Novotný, 30. ročník předávání cen se dnes uskutečnil v pražském kině Lucerna.

Fotogalerie

"Již potřicáté gratulujeme těm, kteří svou celoživotní činností obohatili naši kulturu a často posouvali hranice svých žánrů. Master Prix je uznáním, oceněním i vyjádřením vděku. Považuji za klíčové, abychom vytvářeli pro umělce podmínky, ve kterých mohou svobodně tvořit," uvedl ředitel kolektivního správce Intergram Ludvík Bohman.

Master Prix je poděkováním za celoživotní uměleckou činnost hercům, tanečníkům, operním, populárním i sborovým zpěvákům, orchestrálním i sólovým hudebníkům a dalším kreativním profesím. Seznam 33 oceněných se nachází na stránkách Nadace Život umělce. Jsou mezi nimi například zpěvačka a kytaristka Dagmar Andrtová-Voňková, hudební skladatel a producent Zdeněk Barták, herečka Jana Hlaváčková, hudebník a podnikatel Martin Kratochvíl nebo zpěvačka Lída Nopová.

"Základem dobrého umění a opravdové kvality je vždy výborný umělec. Jsem rád, že nám poslední tři dekády ukázaly, kolik vynikajících umělců v naší kultuře máme," uvedl Oldřich Smola, předseda správní rady Nadace Život umělce.

Během slavnostního předávání cen přítomní také zhlédli premiéru dokumentu o Nadaci Život umělce, který vznikl jako součást oslav 30 let od jejího založení. Návštěvníci viděli také filmové ukázky z nadací podpořeného dětského baletu Louskáček v Olomouci. Akcí provedl moderátor Václav Žmolík a na klavír zahrál jazzový a swingový klavírista Jakub Šafr z Melody Makers Ondřeje Havelky.

Do dnešní doby obdrželo ocenění Master Prix již 1350 laureátů. Mezi nimi nechybějí Karel Gott, Hana Zagorová, Marie Rottrová, Karel Zich, Waldemar Matuška nebo Eva Pilarová. Master Prix uděluje Nadace Život umělce na návrhy zřizovatelských profesních organizací od roku 1993, dříve však pod názvem Senior Prix.

"Změna názvu ze Senior Prix na Master Prix je naprosto přirozeným vyústěním. Ocenění je sice určeno pro umělce po sedmdesátce, nicméně mezi nimi jsou stále tací, kteří ve své profesi aktivně působí. A není jich málo. Nechceme na ně proto nahlížet jako na ‚vysloužilé umělce‘. Pro nás jsou to opravdoví mistři," vysvětlila důvod změny názvu Svatava Barančicová, výkonná ředitelka Nadace Život umělce.

Nadace Život umělce byla založena v roce 1992 představiteli šesti profesních organizací výkonných umělců. Jejím základním posláním je od počátku podporovat mladé začínající talenty i umělce na konci tvůrčích sil. Pomáhá v tíživých sociálních či zdravotních situacích a přispívá k uskutečňování uměleckých projektů napříč žánry i regiony.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je pátek 3. května 2024

Očekáváme v 14:00 20°C

Celá předpověď