Hlavní obsah
Lidé a společnost

Tajemná Francesca ze Schwarzenbergova pohřbu žije pozoruhodně pestrý život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Tajemná dívka z pohřbu Karla Schwarzenberga pochází ze slavného šlechtického rodu.

Článek

Na pohřbu Karla Schwarzenberga se zjevila tajemná mladá dáma. Svou rockovou vizáží vybočovala, čímž na sebe upoutala pozornost bulváru. Ten se jal zjišťovat, o koho jde a možná tak trochu doufal, že objeví nějaké skandální tajemství ze života zemřelého. Skutečnost je ale prostá, jde o členku starého českého aristokratického rodu, která má zkrátka v oblibě specifickou módu. Fakt, že nikdo nevěděl, o koho se jedná, svědčí o tom, jak málo se lidé zajímají o příslušníky české šlechty, kteří přitom často spravují rozsáhlý majetek a zároveň se věnují filantropii. Kupříkladu rod této mladé ženy pronajímá svůj palác v centru Prahy Národnímu divadlu, a to již dlouhá léta. Za pozornost tato mladá šlechtična přitom nepochybně stojí, nikoliv však z důvodů, které zajímají senzacechtivá média.

Pomoc od Schwarzenberga

Francesca Kolowrat je dcerou správkyně rodového majetku Kolowratů Dominiky Kolowrat-Krakovské. Její otec František Tomáš Kolowrat zemřel, když bylo Francesce pouhých šest let na karcinom plic. Maminka, Dominika Kolowrat - Krakovská, která ji spolu s bratrem vychovávala, je od té doby správkyní rodového majetku. Kromě pražských nemovitostí jako je Kolowratský palác či Palác Chicago na Národní třídě má na starosti také lesy na Tachovsku. A právě díky nim se seznámila s Karlem Schwarzenbergem, který měl se správou lesů bohaté zkušenosti a navzdory mnoha svým veřejným funkcím se nejraději představoval jako „lesník a hospodský“. Rodina s ním zřejmě byla v kontaktu dlouhou dobu, vzhledem k tomu, že Francesca (a zřejmě i další členové rodu) patřila mezi pozvané hosty na pohřbu v katedrále.

Francesca Kolowrat- Krakovská je dnes již pětadvacetiletou dámou a navzdory nízkému věku má za sebou pozoruhodný životopis. Už od raného dětství navštěvovala mezinárodní školy a později odešla na studia do zahraničí. V sedmnácti to byla nejprve Amerika, kde studovala byznys a management a zároveň pracovala v gastronomii, protože věděla, že si v budoucnu chce otevřít svou vlastní restauraci. Po návratu pak odešla studovat medicínu do Velké Británie, vydržela tam ale jen jeden jediný rok. Zajímaly ji totiž alternativní léčebné metody, pro které neměli vyučující na její univerzitě pochopení „Musela jsem se řídit pouze zaběhnutými metodami a systémy, pročež jsem začala cítit, že klasická medicína není nic pro mě,“ uvedla k tomu v rozhovoru pro časopis Refresher. O rok později začala studovat design v Londýně a nadále se věnuje alternativním léčebným praktikám se zaměřením na psychiku, z toho důvodu studuje také filozofii a psychologii.

Vlastní restaurace i klinika

Před třemi lety si mladá šlechtična otevřela v Praze vlastní restauraci. Jmenuje se Café Elektric a nachází se přímo v Kolowratském paláci na Ovocném trhu. Nabízí tam zdravější a lehčí jídla a sama majitelka dokonce připravuje dezerty. Nicméně říká, že otevřením vlastního podniku si hlavně splnila svůj teenagerský sen. A neskrývá se s dalšími ambicemi, které má. „V budoucnu si chci otevřít vlastní kliniku, v rámci které bych nabízela různorodé terapie a zážitky na zlepšení kvality života lidí. Spousta lidí podle mě nemá tak šťastný a spokojený život, jaký by mít mohli, a to proto, že nenalezli své světlo, které jim chci prostřednictvím různých metod pomoci najít,“ uvedla před rokem s tím, že by si ji ráda otevřela právě v Česku.

Francesca Kolowrat se věnovala také parkouru a byla úspěšnou jezdkyní. Před časem s ním ale skončila, a to jednak kvůli studijním a pracovním plánům, ale také z finančních důvodů. „Tento sport je … velice finančně náročný a byť si člověk může myslet, že aristokratům prší peníze z nebes (smích), tak to tak často spíše není. Finance máme uložené v nemovitostech, projektech či jiných investicích, nikoli v likviditě. Jenže kolem koní potřebujete peníze na dlani…Ceny koní šly navíc rapidně nahoru a v době, kdy jsem jezdila, bylo těžké najít koně pod statisíce či miliony eur,“ uvedla pro Refresher.

Aktivit, kterým se mladá šlechtična věnuje, je nepřeberně. Věnuje se například filantropii - je patronkou Nadačního fondu Neuron a Nadačního fondu pro výzkum psychedelik či Nadačního fondu na podporu paliativní medicíny. Podniká v realitách a  kromě toho od září tohoto roku pravidelně přispívá svými videi do časopisu Vogue, čímž odhalila další svůj zájem. Věnuje se výkladu tarotových a oracle karet, o který se se čtenáři dělí.

Rockerská móda

Francesca Kolowarat v sobotu zaujala svým extravagantním oblečením a nepřehlédnutelným makeupem na Schwarzenbergově pohřbu. Některá média o ní psala jako o tajemné rockerce a spekulovala o její roli. Části z nich se její extravagantní oblečení nezdálo jako vhodné a dohadovali se dokonce o tom, zda takový outfit nenarušuje důstojnost slavnostní události. Nebylo to ale poprvé, kdy Francesca Kolowrat svým oblečením bulvár „vyvedla z míry“. Na loňský Karlovarský filmový festival dorazila se svým partnerem Václavem Dejčmarem v modelu, který podle bulváru trumfnul i slavný festivalový model spisovatelky Radky Třeštíkové. Francesca zaujala šaty s mnoha průstřihy, které byly v některých částech pospojovány „sichrhajckou“.

Po mediální smršti, která se tentokrát rozjela po sobotním Schwarzenbergově pohřbu se Francesca Kolowrat vyjádřila i ke svému sobotnímu oblečení. „Pana knížete jsem měla moc ráda a nikdy bych ho nechtěla urazit. Sám mi na mnoha setkání říkal, že se mu líbí moje specifická móda a je důležité, aby byl člověk jak autentický, tak pokorný,“ uvedla na sociálních sítích a vzala tak bulváru vítr z plachet.

A jak to s módou vlastně mladá šlechtična má? Říká o sobě, že má ráda asijskou módu a často nakupuje přes internet. „Z českých designerů mám moc ráda La Formelu, myslím, že na české poměry je jejich móda velice zahraniční a nadčasová. Co se šperků týče, tak ty nakupuji v Bold studiu, kde lze koupit například prstýnky či náušnice v takovém „elfím“ stylu, který mám moc ráda,“ uvedla nedávno s tím, že nakupuje třeba i v obchodu zara, který napodobuje známé značky, ale nabízí oblečení za mnohem dostupnější ceny. Designová móda je zkrátka jedním z mnoha koníčků této mladé dámy, o které dozajista ještě uslyšíme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Rod Kolowratů
Parkour

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz