Do ptačí rezervace Mnišské louky u České Lípy vypustili polodivoké poníky. Budou udržovat louky

S údržbou ptačího parku Mnišské louky u České Lípy pomůžou polodivocí poníci. Česká společnost ornitologická tam vypustila první čtyři dospělé klisny exmoorských pony, celkem by jich mělo být pět. Poníci budou spásat území zhruba pěti hektarů.

Česká Lípa Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Exmoorský pony u Nýřan

Pět exmoorských pony bude udržovat louky u České Lípy (ilustrační foto) | Foto: Jan Markup | Zdroj: Český rozhlas

„Ti koně, kromě toho, že jsou sami krásní, mají pro nás přidanou hodnotu. Jsou  ta nejlepší sekačka na trávu, kterou si můžeme představit,“ popisuje ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do ptačí rezervace Mnišské louky u České Lípy vypustili polodivoké poníky

A vysvětluje: „Na rozdíl od všech mechanických sekaček dělají mozaiku. Tu si kousnou, tam si kousnou, tady vydupou. Vzniká to, čemu my biologové říkáme mikrostanoviště.“

Ornitologové by oblast chtěli rozšířit. Cekem mají vytipovaných zhruba 100 hektarů, doposud se jim podařilo získat asi čtvrtinu parcel, o dalších jednají s českolipskou radnicí.

„Darování nebo forma pronájmu nebo výpůjčky. Myslím, že na nějaké formě se určitě domluvíme. I na kombinaci. Pro město jsou některé pozemky ne úplně využitelné,“ souhlasí místostarosta České Lípy Martin Brož (ANO).    

Ornitologové prosí návštěvníky Mnišských luk, aby koně v žádném případě nekrmili.

V zahraničí je podle Vermouzka obhospodařování cenných přírodních stanovišť extenzivní pastvou divokých koní rozšířené.

Mnišské louky jsou už třetím z pěti parků ČSO, kde budou divocí poníci s údržbou pomáhat. Jak důležitá je pastva velkých kopytníků pro podporu ohrožených a ubývajících lučních i dalších mokřadních druhů ptáků, ukazují podle něj zkušenosti z ptačích parků Josefovské louky u Jaroměře a Kosteliska u Dubňan.

Jiří Jelínek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme