Tomáš Soóky: Přál bych si, abychom se v NATO stali špičkou ve využívání 3D tisku

3Dwiser s.r.o.
— vydáno 11. prosince 2023

Logistika je jednou z priorit každé armády, bez její modernizace to nepůjde. Pro armádní logistiku je klíčové udržet techniku funkční na bojišti i v zázemí. 3D tisk má v tomto ohledu sehrávat zásadní roli. „Současné konflikty, včetně toho na Ukrajině, ukazují, že optimální využití aditivní výroby může být klíčem k úspěchu,“ říká Tomáš Soóky, zakladatel společnosti 3Dwiser

Česká armáda i český obranný průmysl mají o aditivní výrobu, tedy o 3D tisk stále větší zájem. Praktickým využitím se zabývají i vědecká a univerzitní pracoviště, včetně brněnské Univerzity obrany. Ta hostila ve spolupráci s neziskovou organizací DefSec Innovation Hub konferenci, která svedla dohromady soukromý sektor, akademiky a zástupce armády. „Pro naši univerzitu není aditivní výroba nic nového, se soukromým sektorem spolupracujeme. Všichni si ale přejeme, aby tempo zavádění inovativních technologií do budoucích vojenských schopností bylo o poznání rychlejší,“ říká Zuzana Kročová, rektorka Univerzity obrany. 

Česká armáda je zatím se zaváděním 3D tisku pozadu. „Souhlasím s paní rektorkou, že musíme zvýšit tah na bránu. Máme všechny předpoklady k tomu, abychom byli v této disciplíně úspěšní. Musíme se zamyslet, jak zrychlit akviziční procesy. Od spolupráce s Univerzitou obrany si slibujeme, že bude katalyzátorem těchto změn,“ zdůrazňuje Tomáš Soóky. 

Univerzita obrany je díky svému těsnému propojení s Ministerstvem obrany logickým partnerem. Nezpochybnitelnými a odhodlanými partnery jsou ale i civilní univerzity a jejich vědecká pracoviště. Konference tohoto typu se neobejdou bez účasti expertů z Českého vysokého učení technického. V Brně se ve sdílení informací a aktuálních trendů dobře doplňovali se svými protějšky se Západočeské univerzity. „Jsme připraveni podpořit rozvoj útvarů aditivní výroby v armádních jednotkách, aby byla připravena na rychlý budoucí růst aditivní výroby pro armádní užití,“ shrnul jménem akademiků profesor Michael Valášek z pražského ČVUT.

Americké námořnictvo je v nasazení 3D tisku nejdále

3Dwiser je v Česku absolutní špičkou v oboru. Zastupuje u nás i světově proslulé značky ve všech klíčových segmentech aditivní výroby. V Brně zaujala společnost Nikon SLM Solutions, firma charakteristická japonskou technologickou vyspělostí a německou precizností. Její aditivní výroba z kovů využívající vícelaserové 3D tiskárny nachází uplatnění v leteckém, obranném nebo automobilovém průmyslu či ve zdravotnictví. „Naše nejmodernější tiskárny umí vyrábět lehké a zároveň robustní a tvarově velmi složité díly – od lopatek turbín a raketových motorů až po konstrukční prvky,“ zdůraznil úvodní řečník programu Benjamin Baeumer, zástupce společnosti.

Globální věhlas má také společnost Markforged. Pro armády NATO připravila unikátní 3D tiskárnu X7 Field Edition pro výrobu lehkých a odolných kompozitů, které lze vytisknout doslova kdy a kde je právě třeba. Slouží mj. přímo na palubě atomové ponorky U.S. Navy a využívá ji také americká námořní pěchota. Letadlem ji lze v odolném pouzdře převážet i do těch nejodlehlejších oblastí a shodit padákem na místo určení. Desítky těchto tiskáren už najdeme hned v několika zemích, model X7 slouží také na Univerzitě obrany v Brně. Spolupráci s ozbrojenými silami NATO Markforged neustále rozšiřuje, vytištěný díl dnes najdete třeba u dveří podvozku letounu F-35, který se stane v blízké budoucnosti nejvýznamnější akvizicí Armády České republiky.

Kouzlo inovace a reverzního inženýrství

„3D tisk ale může pomoci nahradit i starší díly pomocí reverzního inženýrství. S využitím 3D skeneru mohou jednotky v terénu nasnímat zastaralé a polámané díly, upravit data a poslat je do tiskárny, kde vzniknou nové. V armádě často pracujete se zbraňovými systémy, které jsou v provozu více než 20 let. Náhradní díly proto na trhu již nemusejí být dostupné“, říká Miloš Jovanovič, host konference z americké společnosti Markforged. 

Možnost rychle a aspoň dočasně nahradit byť jen jeden poškozený díl bojové techniky tak, aby stroj mohl opustit bojiště, nebo aby si voják mohl opravit či vylepšit výstroj, je něco, co armády a obranný průmysl stále silněji přitahuje k 3D tisku. A právě válka na Ukrajině jeho zavádění urychluje. 3D tisk dnes pracuje s různými materiály, zdaleka nejen s plasty. Stále častěji nacházejí uplatnění lehké a překvapivě odolné kompozity se spojitou uhlíkovou výztuží, stejně jako ultra polymery a špičkové kovy.

Všech výhod, které materiálová různorodost nabízí, lze využít pouze při zajištění konzistentní kvality: od sledování probíhajícího procesu tisku přes analýzu prototypů až po kompletní kontrolu prvního výrobku. Právě v této disciplíně je světovým expertem společnost ZEISS; poskytuje plně digitalizované pracovní postupy, které pomáhají zlepšovat kvalitu, pochopit příčiny poruch, řídit trvalé zlepšování procesů a stanovovat standardy pro budoucí sériovou výrobu.

3D tisk šetří čas i peníze

3D tisk může vstoupit i do oblastí, které na první pohled s pokročilými technologiemi nesouvisejí. I tady zdání klame. Mezi účastníky konference v Brně byla i firma Kříž, specialisté na výšivky, které zdobí uniformy vojáků, policistů a hasičů. Tato produkce je už nyní technologicky poměrně náročná. I tyto společnosti ale hledají způsob, jak prostřednictvím té nejvyspělejší aditivní výroby dodat svým výrobkům co nejvyšší přidanou hodnotu. „Myslím, že výsostné znaky nemusejí být jen krásné a reprezentativní. Chtěl bych jim do budoucna dodat ještě vyšší uplatnění, třeba schopnost měřit vitální funkce nositelů našich uniforem. Budu rád, když najdu partnery, kteří mi s vývojem a výrobou pomohou,“ říká Libor Kříž, majitel společnosti.

Těžko si představit – i ve vzdálenější budoucnosti – že půjde vytisknout úplně vše. 3D tisk má ale obrovský potenciál. „Technologie a stroje se rychle vyvíjejí, přednosti 3D tisku se stále víc prosazují v praxi. Aditivní výroba nemá nutně nahradit tradiční výrobní postupy, ale dokáže je výborně doplnit a přináší zcela nové možnosti. Už teď nabízí větší flexibilitu, umožňuje vyrábět mnohem složitější tvary, na míru přizpůsobené díly v menších sériích i kusově na zakázku, v celkovém součtu umí být levnější,“ zdůraznil na závěr konference Tomáš Soóky.

Kdo je kdo

DefSec Innovation Hub je česká nezisková organizace. Jejím cílem je vytvořit funkční obranný a bezpečnostní inovační ekosystém. Hledá netradiční partnery a netradiční řešení, sehrává roli zprostředkovatele komunikace mezi vládními a organizacemi, akademickou sférou a soukromým sektorem. DefSec Innovation Hub je českým uzlem v rámci "NATO Innovation Network".

Společnost 3Dwiser vznikla v roce 2014 s cílem nabídnout profesionální a specializované služby náročným zákazníkům a firmám na dynamicky se rozvíjejícím trhu 3D technologií. Patří k nejrychleji rostoucím společnostem v segmentu s nejširší nabídkou v oblasti 3D tisku a 3D skenování. Od roku 2020 je 3Dwiser součástí mezinárodní sítě ADMASYS International působící v zemích střední a východní Evropy.

Markforged je americká veřejná společnost zabývající se aditivní výrobou, která navrhuje, vyvíjí a vyrábí průmyslovou platformu 3D tiskáren, softwaru a materiálů (The Digital Forge) umožňující výrobcům tisknout díly v místě potřeby. Společnost sídlí ve státě Massachusetts. Markforged založili Gregory Mark a David Benhaim v roce 2013. Společnost vyrobila první 3D tiskárny schopné tisknout spojité výztuže z uhlíkových vláken.

Nikon SLM Solutions je německý výrobce průmyslových 3D tiskáren, který se zaměřuje na aditivní výrobu kovů a vícelaserovou technologii. Je předním dodavatelem těchto strojů v oboru. Společnost Nikon koupila společnost SLM Solutions v roce 2023, a stala se tak globálním lídrem v oblasti aditivní výroby kovů. Společnost sídlí v německém Lübecku.

Carl Zeiss: je německá firma, vedoucí mezinárodní skupiny společností v oboru optiky a opto-elektroniky s celosvětovou působností. Společnost patří mezi nejstarší firmy na světě podnikající v oboru optiky. Sídlem společnosti je Oberkochen. Společnost byla založena německým optikem Carlem Zeissem v Jeně.

KŘÍŽ: Za 30 let se firma vypracovala ve společnost s několika desítkami zaměstnanců. Kříž jsou specialisté na výšivky a tisk. Mají zkušenosti i s velkými státními zakázkami, mezi spokojené zákazníky patří i Armáda ČR, Hasičský záchranný sbor či Policie ČR.

Další článek: Gumové břity pomáhají udržovat komunikace