Předvánoční Britten v podání Martinů Voices

Tři zásadní sborová díla anglického skladatele natočil komorní sbor Martinů Voices, vedený Lukášem Vasilkem, na nové album vydané koncem listopadu vydavatelstvím Animal Music.

Český komorní sbor Martinů Voices byl založen sbormistrem a dirigentem Lukášem Vasilkem v roce 2010. Po profilových nahrávkách sborových skladeb českých autorů 20. století - Jana Nováka a Bohuslava Martinů - se nyní na svém novém CD pustili do tvorby anglického autora téhož období: Benjamina Brittena. Album pojmenované jednoduše Britten vyšlo 24. listopadu u vydavatelství Animal Music a kromě sboru na něm účinkují také harfistka Kateřina Englichová a varhanice Daniela Valtová Kosinová.

Album otevírá Brittenovo Te Deum in C z roku 1934, následuje populární cyklus vánočních koled - převážně na středověké anglické texty - Ceremony of Carols a na závěr zní třívětá chorální skladba Hymn to St Cecilia. Druhé dvě zmíněné skladby vznikly z větší části roku 1942 během plavby přes Atlantik, když se Britten se svým partnerem, tenoristou Peterem Pearsem, vracel po tříletém pobytu z Ameriky domů do Anglie.

Každé z těchto tří děl je určeno pro jiný provozovací aparát, všechna však naplňují Brittenův dlouhodobý cíl komponovat hudbu, která by byla „k užitku“ - sloužila lidem a naplňovala demokratický ideál sborového zpívání. Sbormistr Lukáš Vasilek se zároveň Brittenově tvorbě v letošním roce 2023 věnoval i v rámci velkolepého pražského provedení autorova Válečného rekviem, v němž spojil síly tří orchestrů, trojice mezinárodních sólistů a svého domovského Pražského filharmonického sboru.

Foto: Benjamin Britten (©Cecil Beaton)

Podcast