Chrudimské noviny Pravidelné ničení kulturní památky radnice dál toleruje

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Pravidelné ničení kulturní památky radnice dál toleruje

Chrudim – Starosta František Pilný (ANO 2011), který shodou okolností dohlíží jak na městskou policii, tak na odbor kultury, rád používá větu „stalo se to již v Chrudimi takovým evergreenem“. Tentokrát by byl však v souvislosti s neurvalým poškozováním kulturní památky nevyčíslitelné hodnoty takový komentář jasně přes čáru, i když pravdivý. Možná proto všichni, kdo by měli záležitost řešit a šířit osvětu a zabývat se prevencí, raději mlčí. Nekoná se nic, co by dalšímu vandalismu zabránilo. Řeč je o morovém sloupu Proměnění Páně.

Kašna už sloužila i jako výlevka.  Foto: Chrudimské noviny

Ochrana památek se bere v Chrudimi zřejmě na lehkou váhu. V minulosti bylo dokonce v pořádku, když se po křehkém dně olověných nádrží kašny procházel vodník a lovil tu k prodeji živé ryby. Stejně jako v předchozích letech se při rybím jarmarku prý voda z kádí nebo znečištěná voda po kuchání oficiálně vylévala do kanalizace, skutečnost ale byla jiná. Stánky se rozestavěly s takovou pečlivostí, aby na inkriminované místo oko kamery sotva dohlédlo. Jestli počínání ředitel Chrudimské besedy Martin Dytrt posvětil, nebo jen přehlédl, těžko posoudit, ale na akci byl osobně přítomen. Po našem obecném dotazu, jak by se strážníci zachovali, kdyby kohokoliv přistihli něco vylévat do kašny, vrchní strážník Lukáš Dvořák se pohotově vrátil k poslednímu případu a konkretizoval, jak policie odhalila, že se na rybím jarmarku porušuje městská vyhláška a podniká potřebné kroky. „Bohužel už máme informaci, že došlo k vylévání vody z kádí do kašny. Tuto skutečnost řeší Městská policie,“ potvrdil za čerstva k incidentu i pořadatel akce Martin Dytrt.

Proti řádění vandalů se radnice stále jasně nevymezila.  Foto: Chrudimské noviny

Zdá se, jako by radnice i městská policie svým laxním přístupem snad stály na straně vandalů. Žádné řešení, které by vandaly od ničení odrazovalo a v očích veřejnosti památku neznevažovalo, stále nepřichází. A tak široké veřejnosti zůstala v mysli jen živá vzpomínka, že vylévat krvavou vodu do kašny je v pořádku, tak proč na morový sloup rovnou i nevyšplhat a fotit se na něm?

Morový sloup vandaly stále láká.  Foto: Chrudimské noviny

Současná praxe vypadá tak, že místo prevence a osvěty, kterou by někteří občané potřebovali, se riskuje a hlídka strážníků  vyráží na místo až ve chvíli, kdy si operátor městské policie  povšimne, že už vandalismus probíhá, tak jako naposledy 3. prosince. Přestupek šplhání po morovém sloupu skončil tentokrát pokutou na místě, aniž by se do věci zapojili svým odborným posudkem i památkáři. V červenci a dubnu sice vyčíslili, za jakou cenu se opraví škody, dořešení celé záležitosti, která vedla k poškození sochy Panny Marie, se ale před veřejností zametlo pod koberec, stejně jako v případě porušeného meče světice Kateřiny.

Petra Vintrlíková

Reklama