Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Návštěvníci Frýdlantu se mohou už potřetí projít po Betlémské stezce

Po Betlémské stezce se mohou v předvánočním období už potřetí projít obyvatelé i návštěvníci Frýdlantu na Liberecku. Unikátní trasa propojuje pět desítek míst včetně pohyblivého Simonova betléma v Zahradní ulici nebo rozměrného vyřezávaného betléma na nádvoří radnice. Betlémy jsou také v oknech domů, ve výlohách, na vývěsce, také na plotě.

Betlémy jsou ručně vyráběné, kupované, papírové nebo dřevěné. Ve vestibulu radnice je betlém keramický, který vytvořili studenti střední školy hospodářské a lesnické. „Seznam těch, kteří se zapojili do výzvy a betlém vystavili, najdou lidé spolu s mapou ve stojanu před turistickým informačním centrem v přízemí radnice," doplnila mluvčí frýdlantské radnice Martina Petrášková. Město podle ní také k betlémské stezce připravilo pro děti omalovánky betlémů, které si mohou vyzvednout zdarma v městské knihovně nebo před infocentrem.

Stezka vznikla díky spolupráci města i obyvatel a lidé si ji mohou prohlédnout do 6. ledna. Po celou dobu adventu zdobí betlém s figurami v životní velikosti také nádvoří historické frýdlantské radnice, jeho autorem je sochař Tomáš Gärtner. Nádvoří s betlémem je přístupné z boku radnice z ulice Míru každý všední den od 08:00 do 16:00, v sobotu a mezi svátky od 10:00 do 14:00.

K frýdlantskému adventu patří také mechanický betlém, který z papíru a dřeva před lety vytvořil místní rodák Gustav Simon. Betlém začal vznikat na konci 19. století. Simon na něm pracoval 60 let. Scéna o rozměrech čtyři krát dva metry vyplňuje celou šířku hlavní světnice roubeného domu v Zahradní ulici. Obsahuje 130 pohyblivých a 50 statických figurek a patří k nejcennějším památkám ve městě.

Před více než deseti lety prošel betlém rukama restaurátorů, opravu potřebovaly nejen figurky a objekty, ale také unikátní provázkový mechanismus, který betlém uvádí do pohybu. Jeho srdcem je závaží, které se vytahuje klikou a pomalu klesá dolů, betlém udrží deset minut v pohybu. I mechanismus mohou návštěvníci vidět, je za sklem a nasvícený, aby si ho mohli prohlédnout. Za sklem je i samotný betlém, chrání ho před vlhkostí, ale také před nenechavci. Pro veřejnost je přístupný o adventu denně s výjimkou pondělí vždy od 10:00 do 12:00 a od 14:00 do 17:00.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Radek Petrášek/ČTK

Štítky Vánoce, advent, betlémy, Frýdlant Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návštěvníci Frýdlantu se mohou už potřetí projít po Betlémské stezce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.