Zanedbaný prostor před obchodním domem Oděva v Jindřichově Hradci se proměnil. Jsou tu nové stromy i sochy

11. prosinec 2023 16:12

Prostranství před obchodním domem Oděva v Jindřichově Hradci působilo dlouho omšele. O změnu žalostného stavu se letos pokusil městský architekt Lukáš Soukup za pomoci sochaře Josefa Andrleho. Místo nově zdobí sochy i vysázené stromy.

„Když jsem na tom konceptu začal pracovat, pozoroval jsem, jak se tady lidé pohybují. Je to takový systém, který používá Jan Gehl v Dánsku – zvyšování kvality veřejného prostoru. Strávil jsem hodně času na zahrádce naproti v restauraci a sledoval jsem, co všechno se tady odehrává,“ popisuje městský architekt Lukáš Soukup.

Dlážděné prostranství před Oděvou je v blízkosti centra Jindřichova Hradce, poblíž několika škol i autobusové zastávky. „Je to ideální místo k rychlému posezení, kam si můžete přinést kávu v kelímku, případně se napít z pítka,“ myslí si architekt.

Aby zanedbaný prostor ožil, navrhl pro začátek několik drobností. „Vykáceli jsme prvky, které nebyly úplně vhodné – velké túje, které zastiňovaly kostel. Dosadili jsme trvalkové záhony a vysadili čtyři nové platany, které by měly podtrhnout charakter místa a vytvořit mikroklima a stín,“ říká Lukáš Soukup.

Čtěte také

Nejnákladnější byly stavební úpravy dlážděného prostranství. „Hlavní byly zpevněné plochy plus opěrné zídky, to je částka okolo půl milionu korun. K tomu musíme připočítat pítko a zeleň. Ve finále jsme se dostali zhruba na jeden milion. Ve veřejném prostoru hodně často není potřeba velký rozpočet, ale je to o myšlence, nápadu, o tom, co je tam obyvatelům nabídnuto,“ připomíná architekt.

Sochy dostalo město jako zápůjčku zdarma, poskytl je místní umělec Josef Andrle. „Nakonec jsme se rozhodli pro dva kousky. Znázorňují v mém pojetí torzo ženské a mužské, takže je to vlastně taková dvojice. Ale když to člověk nevidí, nebo nechce vidět, tak to ani torzo být nemusí a je to taková volná plastika,“ líčí sochař.

Kromě estetického hlediska zohlednil při výběru také bezpečnost. „Šlo o to, aby to byl kámen, který nikoho nezraní. Vždycky to s sebou nese rizika, když dáváte sochu do volného prostoru,“ dodává. Plastiky půjčil Josef Andrle městu bezplatně na tři roky.

Spustit audio

Související