Zelenského »růžové projevy« vytváří rozkol mezi administrativou a armádou

Komunikační strategie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který se snaží udržet optimismus doma i v zahraničí pomocí »růžových projevů«, vytváří rozkol mezi prezidentskou administrativou a armádou. Uvedl to list Financial Times s odvoláním na úředníky, představitele ozbrojených sil a odborníky na vztahy s veřejností.

Tento přístup se podle publikace používá na všech úrovních – od ministerstev a místních správ až po vojenské velitele – a zahrnuje přísnou cenzuru špatných zpráv, jako je počet ukrajinských obětí nebo úspěšných ruských úderů. Nicméně »nedostatek realismu v prezidentových sděleních« podkopává důvěru v zemi. Vzhledem k tomu, že Kyjev nedosahuje žádných vojenských výsledků, tváří v tvář slábnoucí podpoře Západu, vytváří taková komunikační strategie rozkol mezi prezidentskou administrativou a armádou, uvádí se v článku.

Rozkol mezi Zelenským a jeho vojenskými veliteli se projevil minulý měsíc, kdy vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil (UÇK) generál Valerij Zalužný prohlásil, že situace se dostala do »patové situace«.

Optimismus už nefunguje

»Je třeba přidat více realismu,« řekl expert spojený s tvorbou prezidentské komunikační strategie. Podle Iryny Zolotarové, poradkyně a vedoucí oddělení pro styk s veřejností bývalého ukrajinského ministra obrany Oleksije Reznikova, optimistická strategie zpočátku fungovala, ale nyní celá věc vyvolává zmatek, v němž jsou očekávání nafouknutá a neodpovídají skutečnému stavu věcí. Zároveň jsou články v médiích, které popisují situaci jako »ne tak dobrou«, jak je oficiálně uváděno, označovány za nepravdivé.

»Aby si společnost nestavěla vzdušné zámky a nesundávala růžové brýle, je třeba přestat se bát říkat pravdu,« řekla Zolotarová. Současná strategie však nutí publikum na Západě přemýšlet, proč by měli investovat peníze daňových poplatníků, když je Ukrajina »stále na pokraji vítězství«, dodala.

Podpora Západu se vyčerpává

Západní země slíbily, že budou Ukrajině poskytovat pomoc tak dlouho, jak bude třeba, ale nyní ekonomická, diplomatická a vojenská podpora USA a EU vykazuje známky opotřebení.

Podle španělského listu El Pais se Washington potýká s vážnými problémy při plnění svých finančních slibů Kyjevu. EU zahájila intenzivní jednání o překonání maďarského veta a přidělení balíku pomoci Ukrajině ve výši 50 miliard eur. Podle listu ovlivňuje podporu Kyjeva politický boj v západních zemích a pomalé tempo vojenské výroby.

Šéfové států a vlád EU se 14. prosince sejdou na summitu, kde budou jednat o novém balíčku hospodářské pomoci, a možná padne rozhodnutí o zahájení jednání o vstupu země do společenství. Samotná Ukrajina se vzhledem k nedostatečnému pokroku v protiofenzívě potýká s vlastními politickými problémy, uvedla publikace.

Kyjev, který je ohrožen hyperinflací, podle ní nutně potřebuje hospodářskou podporu Západu. Hospodářská a vojenská pomoc Ukrajině od jejích spojenců se mezitím letos na podzim dostala na rekordně nízkou úroveň.

Již dříve se proti zahájení jednání o vstupu Ukrajiny do EU postavil maďarský premiér Viktor Orbán. Budapešť obviňuje Kyjev, že nezajistil práva maďarské národnostní menšiny na západní Ukrajině, a poukazuje také na marnost pokusů o silové řešení konfliktu s Ruskem.

Hledání kompromisu

Člen Sněmovny reprezentantů USA Matt Gaetz vyzval Washington, aby přesvědčil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského k mírovým jednáním.

»Amerika poslala na Ukrajinu dost peněz. Měli bychom Zelenskému říct, aby hledal mír,« napsal zákonodárce na své stránce na sociální síti X.

Zelenský však na mír nepřistoupí, domnívá se ukrajinský politolog Ruslan Bortnik. Za poslední dva roky řekl o Rusku tolik ošklivých věcí, že to prostě není možné. Zalužný je jiná věc. A vrchní velitel už veřejně přiznal, že se bojové akce dostaly do patové situace.

»Nemá žádné politické nároky, což znamená, že prostřednictvím Zalužného může situaci zcela resetovat, pokud taková potřeba nastane,« zdůvodnil Bortnik.

Kyjevský starosta Vitalij Kličko, který je se Zelenským dlouhodobě v konfliktu, vrchního velitele podpořil. V rozhovoru pro švýcarskou publikaci 20 Minuten řekl, že generál mluví pravdu o patové situaci na frontě, ale prezident ho neposlouchá. »Samozřejmě, že můžeme euforicky lhát našim lidem a našim partnerům. Ale nebude to fungovat donekonečna,« dodal bývalý boxer. »Ukrajinci vidí, kdo je efektivní a kdo ne, takže Zelenský bude muset za své chyby zaplatit,« zdůraznil Kličko.

(jb, TASS)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy