InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vernisáž výstavy obrazů Josefa Synka se křtem monografie

    neděle 19.5 16:00 - Muzeum, Blatná

  • Vlastivědný výlet na Pravětínská lada

    neděle 19.5 7:40 - Volyně – sraz na náměstí Svobody

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Neplachovské peklo se rozhořelo před obecním úřadem

NEPLACHOV – V sobotu 9. prosince večer se v Neplachově rozsvítilo peklo. Hořely ohně, do očí štípal dým. Přišel i Mikuláš a anděl, prim ale hráli právě čerti. A dětem se peklo líbilo moc, stejně jako už několik let po sobě. „Akce se povedla, lidi se rádi baví, dokonce i v pekle. V úterý 5. prosince jsme chodili po vsi, to byla správná Mikulášská, ale už několik let organizujeme naše Neplachovské peklo, kde najdete hlavně ty čerty,“ vysvětlil starosta Lukáš Blažek.

Čertovský průvod pak prošel po vsi. Ke správné atmosféře přispívají i rekvizity. „V podstatě to je taková Mikulášská besídka pod širým nebem. Dětem se nejvíc líbí, že dostanou dárečky, máme pro ně připravené různé sladkosti. Musí ale říct básničku nebo zazpívat. Kontakt s čerty, andělem a Mikulášem, všechno v přítmí, má svou atmosféru. Je to trošku strašidelné a pořádně vzrušující. Taky zapálíme ohně, aby peklo vypadalo skutečně, takže i dým přispěje k té správné náladě," popsal starosta Lukáš Blažek. Pro návštěvníky akce obec připravila i něco na zahřátí. Pro děti čaj, pro dospělé punč.

A na co se Neplachovští můžou ještě letos těšit? „Do konce roku nás ještě čeká soutěž o nejlepší guláš, vždycky ji děláme těsně před svátky nebo mezi svátky, když je volno. Letos budeme vařit 29. prosince, tuto tradici už taky držíme několik let. Na Nový rok pořádáme novoroční fotbal, ať je jaké chce počasí, 1. ledna fotbal prostě musí být. To pořádáme už třicet let. Staří, mladí, jak se to sejde, tak se to prostě odehraje. Těšíme se, že přijde hodně diváků podpořit fotbalisty, je to další naše krásná tradice," zve Lukáš Blažek.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace