Svolávala studenty proti Ševčíkovi. Teď má vyznamenání. Za lidská práva

12.12.2023 9:11

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková předala svou cenu osmnácti lidem a organizacím. Cena byla udělována v šesti kategoriích. Mezi oceněnými je i zakladatelka festivalu Pride Most Karolína Nodesová, která organizovala svého času protesty proti děkanovi NF VŠE Ševčíkovi, nebo evangelický farář Mikuláš Vymětal, který se zasazuje o mezináboženský dialog.

Svolávala studenty proti Ševčíkovi. Teď má vyznamenání. Za lidská práva
Foto: Repro Facebook
Popisek: Karolína Nodesová, pořadatelka protestu proti Miroslavu Ševčíkovi (vlevo)

Anketa

Považujete Tomáše Halíka za morální autoritu?

hlasovalo: 39965 lidí
„Každý a každá z dnešních oceněných svým příkladem ukazují, že Česká republika je země, kde lidé dokážou vnímat praktický význam lidských práv v každodenním životě a aktivně přispívat k jejich ochraně a prosazování. Ve spojitosti s Mezinárodním dnem lidských práv a vyhlášením Všeobecné deklarace lidských práv se obvykle obracíme spíše do minulosti, lidská práva jsou však důležitá pro naši současnost i budoucnost, abychom jako společnost byli soudržnější, odolnější a pestřejší,“ uvedla zmocněnkyně, jak informovala ČTK.

Cena zmocněnkyně pro lidská práva je udělována osobnostem nebo organizacím, které se svou činností zasloužily o obranu, prosazování a podporu lidských práv.

Cena byla udělována v šesti kategoriích. Každá z nich se vztahuje k určité činnosti zaměřující se na zlepšení ochrany práv jednotlivců i skupin napříč různými skupinami obyvatel, jako jsou starší osoby, děti, osoby se zdravotním postižením, LGBT+ osoby a podobně. Mezi kategorie patří osvěta a vzdělávání, přímá podpora, mimořádná výzva, inovace, dobrovolnictví a advokační činnost. Porotě byly prostřednictvím webových formulářů zaslány stovky nominací.

Oceněná byla zakladatelka festivalu Pride Most Karolína Nodesová. Její jméno se v médiích hojněji objevovalo i v březnu tohoto roku, kdy byla Nodesová jednou z organizátorek protestu proti děkanovi Národohospodářské fakulty Vysoké školy Ekonomické v Praze.

Dále pak byl za osvětu a vzdělávání oceněn Zdeněk Ryšavý z organizace Romea nebo Jitka Rudolfová z iniciativy Žít po svém, jež je hlasem pro lidi s postižením. Pozornost dostalo díky akci i sportovní téma díky Monice Vlčkové Míčkové, která byla oceněna za snahu a úsilí měnit tréninkové metody u dětí a mladých dětí tak, aby nebyla popírána jejich práva.

Za přímou podporu byla oceněna ředitelka Ženského vzdělávacího ústavu Vesna Barbora Antonová, Jitka Poláková, jejíž organizace proFem usiluje o zlepšení situace v oblasti domácího a sexuálního násilí, a evangelický farář Mikuláš Vymětal, který se zastává menšin, jako jsou čeští Romové, tuzemští muslimové nebo stejnopohlavní páry.

Uznává rovnost všech náboženství a snaží se o mezináboženský dialog. „Se skupinou studentů teologie jdu na muslimskou bohoslužbu a na židovskou bohoslužbu, romskou bohoslužbu a na bohoslužbu Logosu, což jsou homosexuální křesťané, aby se studenti teologie setkali s těmi představiteli menšin,“ řekl farář Vymětal v rozhovoru pro Českou televizi v Událostech, komentářích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vážení politici a aktivisté, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 12.12.2023 9:46:51
kdy začnete odměňovat obyčejné lidi, z jejichž práce jste živeni? A za jejichž peníze udělujete lidem, kteří jsou povětšinou netáhla přisátý ke státu?

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…