Hlavní obsah
Lidé a společnost

Plzeňská Marilyn: Krásná Sylva Langová učarovala českým hercům a prosadila se i v zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Ilustrační foto

Půvabná plzeňská rodačka Sylva Langová byla svého času přirovnávaná k divě Marilyn Monroe. Šarmantní kráska okouzlila své herecké kolegy a stala se známou i v zahraničí. Proč zanechala slibné kariéry v Československu a jaká byla v soukromí?

Článek

Sylva Langová se narodila 31. srpna 1921 v Plzni. Měla velmi dobré rodinné zázemí, její otec vykonával pozici vysokého armádního důstojníka. Od mládí to Sylvu táhlo k herectví a její rodina ji podpořila. Debutovala jako čtrnáctiletá ve snímku Král ulice. Spolu s ní v něm hrál i slavný český textař Karel Hašler, se kterým si ve filmu i zazpívali. O rok později nastoupila na Státní konzervatoř v Praze, a stala se tak studentkou zdejšího hereckého oddělení. Během studia se objevovala ve filmech, dostávala menší role.

Diváci ji v té době mohli vidět například v komedii Děvčata, nedejte se! Jednalo se o hvězdně obsazený snímek, ve kterém účinkovala například Adina Mandlová či Stanislav Neumann. Jejím dalším velmi známým snímkem z této doby je Dívka v modrém. Zde si Sylva Langová opět zahrála po boku tehdejších hereckých hvězd, Lídy Baarové a Oldřicha Nového. Sylva Langová ve filmu ztvárnila roli naivní Slávinky, kterou se její matka snaží provdat za notáře Karase. Ve své době byl film velkým hitem, a tak se Sylva Langová dostala do povědomí diváků.

Plzeňská Marilyn odešla za láskou do exilu

Po dokončení studia se jí v roce 1940 podařilo získat herecké angažmá v kladenském divadle a posléze i v divadle na pražských Vinohradech. Byla obsazována zejména do rolí odvážných temperamentních dívek. Na „prknech, která znamenají svět“ se jí dařilo a zazářila v roli rozpustilé Manon Lescaut či divoké Kateřiny v Shakespearově hře Zkrocení zlé ženy. Zatímco její divadelní hvězda stoupala, ta filmová pomalu pohasínala. Sylvě Langové se nedostávalo žádných velkých filmových rolí. Změnila to až veselohra Parohy z roku 1947, kde si opět zahrála spolu s Oldřichem Novým. Byla to její první, ale bohužel i poslední hlavní ženská role. Tehdy se sice mohlo zdát, že se Sylvě herecká kariéra v Československu slušně rozjíždí, ale záhy tomu byl konec.

Sylva Langová se totiž zamilovala do cizince, Angličana Davida Williamse a rozhodla se jej následovat do Velké Británie. I zde se zkoušela prosadit jako herečka. Účinkovala jak v divadelních hrách, tak ve filmech. Obsazována byla i do kriminálních a detektivních filmů a seriálů, jako příklad jmenujme Destination Downing Street, Maigret či The Avengers (1961). Kromě těchto aktivit se zapojila i do vysílání pro českou BBC a rozhlasovou stanici Svobodná Evropa. Ačkoliv se jí nepodařilo získat velké role, v zahraničí si povšimli její nebývalé krásy. Dostala přezdívku „východoevropská Marilyn“, známá je také jako „plzeňská Marilyn“. Jedinou výjimkou, kdy se objevila v českém filmu, je snímek Postel z roku 1998.

Jaká byla v soukromém životě?

Sylva Langová byla vdaná celkem dvakrát. Její první manželství trvalo jen krátce. Jejím prvním manželem byl Otto Ballon, člen souboru Národního divadla. Podrobnosti o tom, proč manželství nevydrželo, však nejsou známé. Lásku našla až napodruhé, s manželem Davidem Williamsem jí vztah vydržel celý život. Během manželství se jim narodily dvě děti, syn Misha a dcera Katrina. Misha se rozhodl jít ve stopách svých rodičů a také se uchytil v umělecké branži, stal se z něj režisér a producent.

Její vnuk, Piers Landseer, pro web Krajané promluvil o tom, jaká byla Sylva Langová v soukromí. Vylíčil ji jako velmi aktivní, bystrou a pozitivně naladěnou ženu, která byla hrdá na to, co dokázala, ale rozhodně nebyla nepokorná. Nikdy prý nezapomněla na své české kořeny. „Když jsme byli u babičky, byl to pro nás malý kulturní šok – především její přízvuk. Otec občas uvařil výbornou svíčkovou. Sylva se chovala velmi česky, ale zároveň byla anglofil. Z Československa odešla v roce 1948. Byla velmi aktivní v české komunitě v Londýně a často k ní chodili na návštěvu Češi. To mě moc nelákalo. Velkou událostí byl vždycky Wimbledon. Sylva měla dům ve Wimbledonu a vzpomínám si, že se často mluvilo o českých tenistech. Moje teta Katrina některé tenisové hvězdy vozila autem a ukazovala jim Londýn,“ zavzpomínal vnuk slavné herečky.

Sylva Langová také byla podle mnohých velmi okouzlující a výrazná osobnost. Například český herec a dramatik Pavel Landovský o ní mluvil jako o „divě v pravém slova smyslu“ a ženě s obrovským charismatem. Také vzpomínal, jak okouzlila i jeho herecké kolegy, Jiřího Kodeta a Jiřího Hrzána. Šarmantní herečka Sylva Langová zemřela ve věku 88 let v roce 2010 v Londýně. Její odkaz však žije dál a její filmy jsou i v dnešní době oblíbené. Navždy zůstane v srdcích diváků jako „Marilyn z východu“.

Nagyová, Alžběta. Východoevropská Marilyn. 100+1 Historie, č. leden 2022, s. 22–24.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz