Hlavní obsah

Rusové na olympiádě? Já ale takové podmínky nepřijmu, hřímá světový rekordman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dostali požehnání od Mezinárodního olympijského výboru, že i v době agrese jejich zemí na Ukrajině pro ně vede cesta na olympijské hry. Přesto se z Ruska ozývají hlasy, že podmínky účasti jsou pro sportovce nepřijatelné. Naposledy to prohlásil ruský plavec a světový rekordman na znakařské padesátce Kliment Kolesnikov.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Sídlo olympijského výboru v Moskvě. Ilustrační foto

Článek

MOV zveřejnil podmínky, za nichž můžou sportovci z Ruska a Běloruska startovat za rok v Paříži na olympijských hrách jako neutrální. Patří mezi ně absence státních symbolů, zákaz členství ve vojenských či policejních organizacích či klubech, nepřípustná je i otevřená podpora války na Ukrajině.

Je ale na samotných sportovních federacích, zda kritéria ještě zpřísní, nebo zakážou Rusům a Bělorusům start bez výjimky. Tak jako atletika. Světové plavání už v září zveřejnilo podmínky, za kterých ruští a běloruští plavci smějí žádat o status neutrálního sportovce od začátku příštího roku.

Foto: Profimedia.cz

Ruský plavec Kliment Kolesnikov na závodech v Kazani.

Kromě regulí zveřejněných MOV smí v plaveckých soutěžích startovat vždy jen jeden ruský a jeden běloruský závodník, kvalifikační časy smějí na velké akce včetně OH zaplavat jen na závodech mimo Rusko a Bělorusko a mají zakázáno účastnit se na akcích tiskových konferencí a dávat rozhovory.

„Je dobře, že MOV udělal tenhle krok. Ale další věc je, že podmínky Světového plavání zůstávají stejné, a když nedostanete neutrální status, nemůžete startovat na olympiádě,“ připomněl Kolesnikov v rozhovoru pro ruskou stanici Match.tv.

„Můžu mluvit jen za sebe. Jsou tu lidé, kteří chtějí podmínky přijmout a závodit, budu za ně rád, když budou na olympiádě. Ale já tohle nemůžu akceptovat,“ řekl rázně třiadvacetiletý ruský plavec, jenž získal na hrách v Tokiu stříbro a bronz.

Foto: Andreea Alexandru, ČTK/AP

Ukrajinský plavec Mychajlo Romančuk (vpravo) s bronzovou medailí.

Rozhodnutí MOV přitom pochopitelně rozlítilo i druhou stranu, což během evropského šampionátu v krátkém bazénu v rumunském Otopeni komentoval Ukrajinec Mychajlo Romančuk. „Je to ostuda pro sportovní svět,“ prohlásil pro agenturu AFP na šampionátu, kde získal dva bronzy.

„Rusové zaútočili na ukrajinská města, ukrajinské civilisty, sportovce i sportoviště. A teď mají povoleno soutěžit. To není normální,“ nechápal a připomněl, že během ruských útoků zemřelo 400 sportovců.

„Když nerespektujete pravidla a světový mír, jak můžete soutěžit?“ položil řečnickou otázku elitní kraulař a ocenil postoj šéfa Světové atletiky Sebastiana Coea. Napřič sporty se na hry kvalifikovalo osm ruských a tři běloruští sportovci, ještě než jim MOV dal oficiální zelenou k účasti.

Reklama