Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Sdělení Biskupství královéhradeckého

Zdroj:cirkev.czcirkev.cz
Rubrika: Hlavní zprávy,Domácí,Královéhradecká diecéze
Datum publikace12. 12. 2023, 12.00
TiskTisk

Mons. Josef Kajnek rezignoval k dnešnímu dni 12. prosince 2023 na úřad pomocného biskupa královéhradeckého. Dle Kodexu církevního práva z roku 1983, Kán. 401 § 1. biskup, který dovršil sedmdesát pět roku svého života, podává rezignaci na svůj úřad do rukou papeže, který po zvážení všech okolností učiní opatření. Mons. Josef Kajnek tak učinil vzhledem k jeho blížícímu se věku 75 let. Papež František žádosti vyhověl a rezignaci přijal.

image:Image 48/source/orig/47205_whatsapp-image-2023-12-12-at-10-57-34-1.jpeg
Foto: Stanislav Knotek, Člověk a Víra

Josef Kajnek se narodil 18. dubna 1949 v Kutné Hoře. Na kněze byl vysvěcen po studiu na litoměřické bohoslovecké fakultě 26. června 1976 v Praze. Po vysvěcení byl kaplanem v České Třebové, pak administrátorem v Písečné a v Ústí nad Orlicí. Tam mu byl také za tzv. maření státního dozoru nad církvemi odňat v roce 1984 státní souhlas a navíc byl odsouzen k podmínečnému trestu odnětí svobody. Po nuceném civilním zaměstnání u Státních lesů a v Metrostavu se vrátil do kněžské služby jako administrátor v Chomuticích u Hořic, Lázních Bělohradu a v Pardubicích.

V roce 1990 jej biskup Karel Otčenášek povolal ke službě generálního vikáře, kterou vykonával až do roku 1998. Biskupské svěcení přijal 12. prosince 1992 v Hradci Králové v katedrále Svatého Ducha z rukou arcibiskupa Karla Otčenáška, spolusvětiteli se stali Miloslav kardinál Vlk a arcibiskup Giovanni Coppa a současně byl ustanoven světícím biskupem. V letech 1998-2001 se na vlastní žádost na čas vrátil k pastoraci ve farnostech v Jablonném nad Orlicí a okolí. V roce 2001 pak byl ustanoven administrátorem v druhém největším městě diecéze v Pardubicích. Od roku 1998 působí také jako biskupský vikář pro duchovní povolání a za Českou biskupskou konferenci je mu svěřena péče o vězeňské kaplany. Po obnově Katedrální kapituly při chrámu Svatého Ducha v Hradci Králové byl 10. listopadu 2004 ustanoven proboštem kapituly. Od 12. dubna 2010 do 14. května 2011 vykonával úřad administrátora královéhradecké diecéze.

K 12. prosinci 2023 rezignoval na úřad pomocného biskupa královéhradeckého.

Focusy

Biskupové

Mohlo by vás zajímat

image:Image Nejsilnější zbraň
Nejsilnější zbraň Travis Heying, Roy Wenzl
Cena: 215 Kč
image:Image Starec a slzy
Starec a slzy Václav Ventura
Cena: 179 Kč
image:Image Miloslav kardinál Vlk
Miloslav kardinál Vlk Hana Pohořalá, Jan Stříbrný, Vladimíra Vaníčková
Cena: 718 Kč
image:Image Božím krokem
Božím krokem Francois Gonrand
Cena: 268 Kč

Související články

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou