Díky přátelé, vzkázal šéf MI6 do Moskvy. Státní televize vysílala projev, kde nabádal Rusy ke špionáži

Šéf britské rozvědky Richard Moore poděkoval ruské státní televizi za „pomoc“ s nabádáním Rusů ke špionáži pro Spojené království poté, co televize přeložila a odvysílala část jeho pražského projevu z letošního července, v němž vyzval ruské občany ke spolupráci. Informovala o tom v úterý agentura AP.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Richard Moore

Richard Moore | Foto: Anna Urbanová | Zdroj: Český rozhlas

Moderátorka Marija Butinová - sama bývalá ruská špionka, dříve vězněná ve Spojených státech - v září zařadila krátký videozáznam z Moorova projevu na začátek svého televizního pořadu o šéfovi britské tajné zpravodajské služby MI6.

Šéf britské rozvědky v Praze pronesl vzácný projev. Rusy vyzval ke spolupráci s MI6 a rýpnul si do Putina

Číst článek

Moore ve svém červencovém vystoupení na britském velvyslanectví v Praze otevřeně vyzval Rusy, kteří „jsou svědky úplatnosti, vnitřních rozbrojů a neschopnosti svých lídrů“, aby se dali do britských služeb.

V pondělí Moore na síti X uvedl, že britská rozvědka „si lámala hlavu nad tím, jak mé poselství předat našemu cílovému obecenstvu v Rusku - nikdy by nás nenapadlo, že by nám s tím mohla přijít na pomoc ruská státní televize“.

"Díky, přátelé," dodal.

Butinová zařadila záznam z Moorova projevu do svého hodinového pořadu zjevně proto, aby se vysmála představě, že by Rusové snad byli ochotni vyzvídat pro Spojené království. Šéfa MI6 nařkla z používání „laciných náborových metod“ a položila si otázku, zda vážně nabádá Rusy, „aby mu na tuto nestydatou provokaci skočili“.

Butinová je bývalá tajná ruská agentka, která strávila více než rok ve vězení ve Spojených státech, když přiznala, že se snažila infiltrovat tamní konzervativní politické skupiny a prosazovat ruské zájmy v době, kdy se do prezidentského úřadu dostal Donald Trump. Propuštěna byla v říjnu 2019, po návratu do Ruska se stala mimo jiné poslankyní Státní dumy.

Butinová nyní agentuře AP vzkázala, že je „šokována“, že se šéf MI6 o její pořad tak zajímá. Mooreův postoj označila za „zoufalý“ a „slabošský“ a otázala se, zda je „MI6 skutečně tak neschopná, že si nedokáže sama přeložit vlastní obsah z angličtiny do ruštiny a doručit jej komukoli, kdo je podle ní vhodným adresátem, a potřebuje ruskou televizi, aby to udělala za ni?!“

‚Odporný obraz sebe sama‘

Na dotaz, zda si nemyslí, že svým pořadem sama pomohla šířit vzkaz britské rozvědky mezi Rusy, uvedla, že kdyby si Moore pustil její pořad až do konce, byl by spatřil „nelichotivý a odporný“ obraz sebe sama i celé MI6.

„Po takové 'reklamě' by se nikdo rozhodně nechtěl stát britským špionem,„ dodala.

Západní představitelé tvrdí, že od ruského vpádu na Ukrajinu v únoru 2022 se motivace Rusů předávajících informace Západu mění. Dříve převažovaly peníze a osobní důvody, ale v poslední době jsou informátoři stále častěji vedeni hněvem vůči způsobu vládnutí Vladimira Putina.

Moore ve svém pražském projevu ruským občanům vzkázal, že MI6 má „dveře vždy otevřené“.

„Zvu je, aby dělali to, co ostatní činí už 18 měsíců, a spolupracovali s námi... S jejich nabídkami pomoci bude služba zacházet s profesionalitou, jíž je proslulá. Jejich tajemství budou u nás vždy v bezpečí a společně budeme pracovat na tom, aby toto krveprolití skončilo,“ řekl šéf MI6 v červenci v Praze s odkazem na ruskou agresi na Ukrajině.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme