Právě čtete

Aby vaši mazlíčci měli vymazlené svátky plné pohody a klidu

1391  
Sdílet: 

Aby vaši mazlíčci měli vymazlené svátky plné pohody a klidu

Vánoční trhy, světýlka, svařené víno a koledy – nejen na to se všichni během nejkrásnějšího času v roce těšíme. Přidejte k tomu čas s přáteli a rodinou, oslavy Nového roku a parádní prosinec máme na světě. Ale nezapomněli jsme na něco? Jak si užívají prosinec naši čtyřnozí miláčci? Připravil jsem si pro vás několik tipů, jak udělat tenhle čas pěkný i pro ně.

12. 12. 2023 4 min. čtení František Čech
Aby vaši mazlíčci měli vymazlené svátky plné pohody a klidu

Ať už si to přiznáváme více čí méně, adventní čas a Vánoce jsou pro naše mazlíčky obdobím mnohem větších lákadel a tedy i časem, kdy může dojít k pořádným polízanicím. Je proto dobré se na to předem připravit. Naše Ema si teď užívá teprve druhý advent, ten první byla ještě miminko. Protože to ale není náš první pes, už moc dobře vím, na co si zas budu muset dávat pozor a rád se o to s vámi podělím.

Vánoční masové trhy bez masa

Kouzelná procházka na vánočních trzích, svařené víno v ruce a Punťa na vodítku – představa jako z vánoční reklamy. Jenže realita je (jako vždy) trošku jinde. Nevím, jak vy, ale já jsem ještě nezažil trhy, kde by nebyla hlava na hlavě, neválely se zbytky jídla (minimálně kolem košů) a všude by nelítala spousta dětí. Zvládá váš pes davy? Pokud není dostatečně socializovaný, může to pro něj být dost stresující a vy si trhy rozhodně neužijtete.

pes na adventních trzích

Podobná rovnice platí i na odpadky. Moji psi nikdy nezvládli ignorovat, co se válí na zemi, obzvlášť když to voní. Takže brát je na takové místo trošku zavání přinejmenším střevními problémy. Neříkám, že je to pravidlem. Váš pes může být skvěle vychovaný, nebo nemusíte na žádné zbytky ani narazit, ale je dobré být obezřetný a mít oči na šťopkách.

A co děti? Mají si kde na trzích hrát? Pejskové jsou pro ně lákadlo, ale ne vždy to platí naopak. Zvažte proto dopředu, jestli chcete vystavovat své mazlíčky těmhle faktorům a pokud si nejste jisti, raději je nechte doma, nebo vyberte den a hodinu, kdy nebude trh praskat ve švech.

Aby tlapky nebolely

Námraza a sníh na ulicích mohou tlapky hodně potrápit. Vzniklé prasklinky z rychlých změn teplot, posypová sůl, která se do nich může dostat, následné olizování a zánět je na světě.

Nejde o nic vážného, neumírá se na to, ale ano, příjemné to není. Jednak pro vašeho mazlíčka, který by v ideálním případě asi dostal límec, aby si tlapky nelízal, a ani vám by se to nelíbilo, protože ho musíte dvakrát tak hlídat.

Naštěstí ale existují mastičky, které jsou běžně dostupné a celkem rychle pejskovi uleví. Pokud máte trochu času a rádi si věci děláte sami, můžete si ji vyrobit podle článku, kde se péči o psí tlapky věnujeme.

A pokud by ani kvalitní mazání nepomohlo, pak už mě napadá jen „dog fashion“ a psí botičky. :-)

Smrtonosné pasti z adventní výzdoby

Vrátili jsme se domů, rozsvítili světýlka na stromečku a zapálili svíčky na adventním věnci. Taková pohoda. Ale co když se přes byt přežene psí uragán? Věnec letí obloukem, ocas smete půlku ozdob ze stromečku a neštěstí je na světě. A to ani nemluvím o tom, že všude kolem může něco vzplanout. I proto je potřeba být na pozoru.

Opatrní bychom měli být také při výběru stromku a květinových dekorací. Některé sváteční rostliny mohou být mírně toxické a po jejich požití mohou mazlíčkům přivodit zvracení a podráždění sliznice. Pokud vašeho mazlíčka podobné věci lákají, bude dobré pro ně vymyslet méně dostupné místo. Jako když naši předci věšeli stromeček ze stropu.

I přes to, že ozdoby včetně stromečku postavíte, nebo zavěsíte do vyšších pater, aby vaši kočku nebo pejska nedráždily, může se stát, že si přesto najdou cestu k zatoulané ozdobě, případně vánočnímu řetězu, kterým se můžou přiškrtit či zakuckat. Já už jsem se proto dávno vzdal pomyšlení na křehké skleněné vánoční ozdoby a stromeček zdobím dřevěnými, slamněnými, případně plastovými, které ale vypadají skoro stejně jako skleněné.

Vánoční návštěvy pod psa

Vánoční návštěvy k svátkům zkrátka patří. Než s sebou ale vezmete svého pejska, zjistěte si, jestli:

  1. Jsou s tím vaši hostitelé OK. Ne všichni jsou milovníci mazlíčků a i když vy toho svého milujete, respektujte, že ostatní to tak mít nemusí. Nemluvě o tom, že mohou mít třeba alergii.
  2. Nemají vlastního psa a pokud ano, tak zda zvládá mít na svém území dalšího. Mohly by vzniknout zbytečné třecí plochy, které by vám celou návštěvu pokazily a váš pejsek by celou návštěvu zbytečně strávil zavřený v jiném pokoji.

V případě, že plánujete delší návštěvu někde, kam psi nesmí, stojí za zvážení psí hotel. I když normálně dáváte pejska hlídat svým známým, myslete na to, že během svátků chtějí mít lidé klid. Netvrdím, že je to absolutní pravda, ale já bych své kamarády během svátků asi neobtěžoval. Pokud se pro tohle psí ubytování rozhodnete, řešte to včas, stejně jako když řešíte třeba sváteční ubytování na horách. Podobný problém řeší velké množství pejskařů a je dobré si vybírat vhodný komfort za dobrou cenu, než na poslední chvíli brát to poslední, co zbývá.

Co mazlíčkovi zabalit do hotelu

Nejprve se podívejte, co zvířecí hotely nabízejí, jídlo, pelíšky i hračky bývají součástí nabídky. Vy ale svého mazlíčka znáte nejlépe. Proto mu přibalte, co má rád, aby se i těch pár dní v cizím prostředí cítil jako doma.

  • Konzervy, granule a pamlsky, na které je zvyklý. Přiložte k balíčku s jídlem i notičky o jeho stravovacím režimu.
  • Pokud užívá léky, pak je zabalte po dávkách a napište na ně, kdy a kolik čeho má brát.
  • Hygienické potřeby a hřebeny, pokud jsou potřeba.
  • Pro jistotu vlastní obojek s vodítkem. I když o ně nejspíš v hotelu nebude nouze, vždy je lepší ho přibalit, než aby nakonec neměl žádný.
  • Pelíšek, deku a třeba i vaše tričko, aby se mohl přitulit k něčemu, co mu připomíná domov.
  • Hračku, případně více hraček, bez kterých se mimo domov neobejde.

Sváteční hodování bez zvířecích nehod

Opakování je matkou moudrosti, a proto je dobré si připomenout, že pejskové nemohou jíst to, co jíme my, a spousta potravin pro ně může být opravdu nebezpečná.

Co takové kosti? Pro pejsky by měly být vždy syrové, obalené masem a ideálně hovězí nebo telecí. V žádném případě ne vařené či pečené drůbeží a vepřové. Stejně tak nejsou vhodné zbytky ze štědrovečerní večeře. Ani jedna kůstka by se ten den neměla zaseknout v žádném krku!

S cukrovím je to stejně. V tom klasickém bývá moc cukru, másla i čokolády a to pro naše čtyřnohé není vůbec nic dobrého. Proč tedy letos neuplácat něco i pro naše mazlíčky? Máme pro vás tip…

Cukroví pro vás i pejska

  • sušené meruňky (cca 100 g)
  • vlašské ořechy (cca 150 g)
  • lněné semínko (cca 30 g)
  • trošku skořice pro vůni (tak špičku lžičky)

Ořechy a lněné semínko rozemeleme najemno. Meruňky (ideálně nesířené) rozmixujeme s vodou a obě hmoty spolu smícháme. Pak stačí udělat kuličky a máme hotovo.

Silvestr bez vašich a zvířecích bouchnutých nervů

Když už přežijete vánoční svátky a jste dostatečně odpočinutí, čeká vás grandiózní finále – Silvestr! Oslavy konce roku bývají možná tím největším stresem pro naše milované mazlíčky, a proto je potřeba vytvořit jim útulné a bezpečné místo.

Zkuste zajít na delší procházku už v dopoledních hodinách, kdy ještě není žádný hluk. Pokud už se nějaké rány ozývají, mějte pejska na vodítku od samého začátku.

Ve večerních hodinách se pokuste mazlíčky zaměstnat, rozptýlit a v ideálním případě buďte s nimi. Pejska neokřikujte za štěkot nebo jiný projev strachu a spíš ho utěšujte, chvalte a pomáhejte mu tělesným dotekem. Pokud musíte večer odejít, posuďte situaci opět podle povahy vašeho mazlíčka, nechte ho na jeho obvyklém místě a odstraňte všechny potenciálně nebezpečné předměty, které by mohl rozbít nebo by mu mohly ublížit.

Ať už jste si pouze připomněli, co už dávno víte, nebo jste se dozvěděli něco nového, co je pro něj dobré. Intuitivně určitě vytušíte, co pro něj je dobré a co ne. A pokud ještě toho svého nemáte a teprve se chystáte nějakého pořídit, uložte si tenhle článek na později.

Vychytané dárky pro všechny, které máte rádi

Vychytané dárky pro všechny, které máte rádi

Vyberte dárky, které potěší milovníky designu, technických vychytávek i lenošení.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články