Vláda teď působí v obtížné době, shodli se politologové

foto Ilustrační foto - Výjezdní zasedání vlády v Jihomoravském kraji, 6. prosince 2023, Bučovice, Vyškovsko. V čele zleva ministr vnitra Vít Rakušan, místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš, premiér ČR Petr Fiala, místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka a místopředseda vlády a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Praha - Vládě chybí srozumitelná obhajoba vlastních kroků, pochvalu zasluhuje za počínání ve sféře zahraniční politiky. Při příležitosti dvou let od jmenování vlády Petra Fialy (ODS) to ČTK řekl politolog z Cevro Institutu Daniel Kunštát. Podle Josefa Mlejnka z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy je vyčítání špatné komunikace vládě spíše záminkou, aby kritizující nemusel přinášet návrhy věcných řešení. Politologové se shodli, že vláda nyní působí v obtížných podmínkách.

Lidem podle Kunštáta u kabinetu chybí srozumitelná obhajoba vlastních kroků, ale i cílů, ke kterým mají často velmi nepopulární kroky vést. "A dost možná chybí i určitý leadership, schopnost formulovat jasná poselství, pronášená přirozeným, lidským jazykem," míní politolog. U vlády postrádá také schopnost dát lidem naději. "Perspektivu, že sice procházíme špatnými časy, ale změna je na obzoru," doplnil.

Mlejnek poukázal na to, že vláda nyní pracuje ve složitých podmínkách, kdy Česko čelí důsledkům ruské agrese vůči Ukrajině, ale také tlakům, které na stabilitu veřejných financí vyvíjí stárnutí populace. „Jakékoli snahy tyto problémy skutečně řešit jsou z povahy věci zpravidla nepopulární,“ uvedl. Formování a prosazování jednotné a čitelné linie podle něj ztěžuje také fakt, že vládu tvoří pět subjektů. Premiér se tak podle Mlejnka stává spíše mediátorem než lídrem. Vyčítání špatné komunikace vládě je pak podle politologa často spíše záminkou, aby kritizující nemusel přinášet návrhy jiných věcných řešení, která by byla také problematická, diskutabilní a potenciálně nepopulární.

S tím, že na vládu působí aktuální nepříznivé vnější okolnosti, například důsledky válečného konfliktu na Ukrajině, souhlasí i Kunštát. Plusem pro kabinet podle něj je, že nedochází k viditelným veřejným konfliktům mezi jednotlivými vládními stranami. "Tento bonus je ovšem negativně přinejmenším vyvážen velmi rozpačitou veřejnou prezentací vlády jako celku i jednotlivých ministrů v čele s premiérem," soudí politolog.

Pochvalu vláda zasluhuje za počínání ve sféře zahraniční politiky, uvedl Kunštát. „Respektive za konzistentní obhajobu skutečných národních zájmů, včetně zcela jasného postoje k ruské agresi a všestranné pomoci Ukrajině a ukrajinským uprchlíkům,“ míní.

Hlavní výzvou nejen pro uplynulé dva roky, ale pro celý mandát vlády je podle Kunštáta "generální úklid" po předchozích kabinetech, snaha zabránit zhroucení veřejných financí a nutné obnovení hospodářské prosperity. "Vládním úkolem číslo jedna je jednoznačně zlepšení ekonomické situace. Po nezbytném utahování opasků, které vláda tak trochu váhavě naordinovala, nyní musí následovat důsledné a směrem k veřejnosti dobře vysvětlené kroky vedoucí k hospodářskému oživení," řekl politolog. Zda a jak se cíl podaří vládě splnit, rozhodne podle něj o výsledku příštích voleb.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 10°C

Celá předpověď