Zdeněk Kasálek: VAR frčí i v plavání. Báječné dny na mistrovství Evropy

Foto: archiv Zdeňka Kasálka
ZLÍN - Ani tam, ani zpátky nebyla cesta jednoduchá. Ale zatímco cestou tam třeba na letišti ve Vídni bylo zlínské duo Zdeněk Kasálek (trenér) a Miroslav Knedla (plavec) ve velkém očekávání a pochopitelné nervozitě, na cestě zpět už to bylo jinak. Oba mladé pány, které dělí zhruba čtvrtstoletí, ale jinak je naprosto dokonale spojuje společná práce nejen ve zlínském bazénu, cestou domů hřála sada rekordů a výborných umístění ve finálových závodech na premiérovém seniorském vystoupení na plaveckém mistrovství Evropy v krátkém bazénu. A zatímco Míra zamířil do Prahy na zdravotní testy, trenér pobyl pár dnů před odjezdem na závody do Plzně doma. Hrrr na něj...

Tak co, trenére, jakpak si třídíte ty úspěchy z Otopeni v Rumunsku?

Samozřejmě to s Mírou i jeho blízkými ještě musíme zanalyzovat. Prozatímní dojmy jsou skvělé. Mimochodem plavalo se v nádherném komplexu, který známe z juniorské Evropy v klasickém bazénu. Výkony, které Knedla podal, jsou v nejtvrdší evropské konkurenci opravdu výborné.

Kolik závodů vlastně váš svěřenec absolvoval?

Byla to pěkná várka. Na dvou znakařských distancích 50 a 100 metrů i na stometrové polohovce to bylo celkem devět vystoupení, pak ještě dvakrát polohová smíšená štafeta. Takže celkem jedenáct nervy drásajících závodů. Vždy finále, šesté, sedmé a osmé místo individuálně, ve štafetě také šťastná sedmička.

A taky pořádná snůška rekordů…

Neuvěřitelné je, že prakticky co závod, to juniorský či seniorský český rekord, opravdu se podařilo báječně načasovat formu.

Což bývá pro trenéra černá můra. Povede se, nepovede?

Určitě. Míra ale vyladil fakt báječně, trochu ho před časem brzdila nemoc, bral antibiotika. Ale pak jsme potrénovali velmi tvrdě a potom zvolnili. Přístup bývá prostě individuální, myslím, že jsme se v tomto případě trefili.

A trefovat se budete dál, nic nekončí, ba naopak, začíná, je to tak?

Je, už o víkendu Míra plave v Plzni, uvidíme, kolik sil mu zůstalo. Vánoce by měly být v klidu, ale hned po Novém roce míříme na tři týdny na soustředění na Kanárské ostrovy. A v únoru nás čeká mistrovství světa v Kataru. A samozřejmě v létě olympiáda v Paříži.

Hm, to si vás paní Kasálková a děti ani moc neužijí.

Tak to je, chystám jim pěkný pobyt na horách a kdoví, třeba vyrazí i na olympiádu. Paříž je velké lákadlo nejenom sportovně.

Prý se zavádí po vzoru fotbalu VAR i v plavání, skutečně tam může najít uplatnění?

Vyprávět by mohla jedna z hlavních hvězd šampionátu Ital Cecon. V Rumunsku fungovaly ve velkém počtu i podvodní kamery, stačilo, aby si na prsařské trati v polohovce dvakrát kopl motýlkově a byly z toho dvě diskvalifikace.

Copak chystáte svému veleúspěšnému svěřenci pod stromeček?

Nechejte se překvapit, ale něco musím za ty jeho fantastické výkony podpořené jeho báječnou rodinou vymyslet. Čímž tedy neříkám, že zapomenu na svou vlastní, to ani náhodou. I jí patří veliký dík.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x