titulní strana > tisková zpráva
Zelení budou v eurovolbách nadějí pro zklamané voliče. Lídryní kandidátky je Nejedlová, na kandidátce také Okamura, Doubravský nebo Svárovská
13. prosince 2023 12:00
PRAHA (Strana zelených) - Strana zelených představila svou kandidátku pro volby do Evropského parlamentu. Na ní mají výrazný prostor mladí lidé i osobnosti českého občanského sektoru. „Přinášíme novou generaci politiků a političek. Společně chceme dát naději lidem, kteří jsou zklamaní z toho, jak Česko stagnuje, jak vláda nedokáže řešit klíčové problémy dneška v ekonomice, školství nebo ekologické modernizaci našeho hospodářství a kteří se bojí nárůstu populismu a extremismu,“ shrnul spolupředseda Zelených Michal Berg.

Zelení představili na tiskové konferenci také tři priority pro volby v nadcházejícím roce. “Ve volbách zastupujeme statisíce lidí, kteří chtějí moderní a klimaticky zodpovědnou budoucnost pro sebe a své děti, kteří chtějí ochranu lidských práv a svobod, které jsou stále více v ohrožení, a kteří chtějí prosperitu a bezpečnost v dobře fungující a spolupracující Evropě,” uvedl Michal Berg. Svůj cíl pro volby Zelení koordinují s dalšími zelenými stranami v Evropě. “Naším cílem je, aby zelená frakce v europarlamentu měla minimálně 75 mandátů a z toho byly nejméně dva zelené z Česka,” upřesnil Michal Berg.

Lídryní kandidátky je Johanna Nejedlová (33 let), ředitelka organizace Konsent. „Poslední dekádu v Česku pracuji na prosazování rovnoprávnosti, respektu a souhlasu. Cítím ale, že skutečně důležitou změnu lze zajistit jen v evropském měřítku. Český populismus nesmí přehlušit skutečně důležitá témata. Rovnost, lidská práva a planetu obyvatelnou i za mnoho let,“ uvedla Johanna Nejedlová.

Dvojkou na kandidátce je Petr Doubravský (22 let), zakladatel studentského hnutí za klima Fridays for future. „Evropský parlament a Evropská komise, které vzejdou z těchto voleb, budou těmi posledními, jejichž politika může udržet globální oteplení pod hranicí 1,5°C. Mnoho lidí dnes zcela pochopitelně cítí silné obavy z budoucnosti a změn které budoucnost přinese. Našim cílem jsou proto rozumná řešení, která nejen že sníží emise, ale také nerovnosti a nespravedlnosti ve společnosti,“ představil své priority Petr Doubravský.

„Evropa potřebuje modernizovat, aby byla akceschopnější a aby dokázala ještě lépe zajistit to, co je její podstatou: bezpečnost lidí, prosperita, dobrý život pro všechny a dodržování společných hodnot. Potřebujeme fungování Evropy zlepšit, aby nás nemohli vydírat autoritáři, kteří evropskými hodnotami pohrdají – jako například Viktor Orbán nebo donedávna konzervativní polská vláda,“ říká Zuzana Pavelková (32 let), právnička a odbornice na lidská práva, která je na třetím místě kandidátky. “Sama chci být hlasem mladých lidí, kteří se oprávněně necítí, že je v politice někdo reprezentuje a kteří se diví, že stále některé věci nikdo dostatečně neřeší – rovnoprávnost, klima nebo dostupnost bydlení.” dodala Zuzana Pavelková.

Na čtvrtém místě kandidátky je spolupředseda Zelených a energetický konzultant Michal Berg (43 let), jehož tématy jsou energetika nebo doprava. Na pátém pak bývalá diplomatka a poradkyně senátora Gabriela Svárovská (51 let), která chce prosazovat férovou soutěž, právní stát, rovnost, solidaritu a odpovědnost.

První šestici doplňuje architekt a urbanista Osamu Okamura (50 let). „Jako dlouhodobý podporovatel politických cílů Zelených je má kandidatura logickým vyústěním předchozí práce v oblasti architektury a plánování měst tak, aby zajistila zdravé, bezpečné a spravedlivé prostředí pro své obyvatele,“ uvedl Osamu Okamura.

Zmínil také vztahy ke svým bratrům, kteří již jsou v politice aktivní. „S Hayatem a Tomiem máme dobré rodinné vztahy, nikdy jsem se však veřejně netajil tím, ze nejsem voličem politického programu stran, které zastupují. Já budu rád v rámci mého politického působení rozvíjet jak naše aktivní členství v Evropské unii, tak prosazovat rovná práva pro všechny, včetně manželství,“ upřesnil Osamu Okamura.

Celou kandidátku Zelených pro volby do Evropského parlamentu 2024 najdete zde: https://www.zeleni.cz/kandidatka2024/
Další tiskové zprávy:
26. dubna 2024 11:01
26. dubna 2024 10:48
25. dubna 2024 10:50
25. dubna 2024 08:51
25. dubna 2024 07:17

Online diskuse
Přehled dosavadních příspěvků
 DatumAutorNázev

< zpět na titulní stranu

Reklama