Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  středa 8.5.2024, svátek má  

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.epocha.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Vlků se nebojím

13.12.2023   redakce   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Vlků se nebojímNový román Renaty Šindelářové se odehrává v Krušných horách a sama autorka tvrdí, že je to její srdcovka. Stejně jako hrdinka příběhu totiž miluje přírodu a samozřejmě právě Krušné hory. Spisovatelka od dětství žije na jejich úpatí, celý její život i rodokmen je jimi ovlivněn. "Spousta mých předků pochází ze zaniklých krušnohorských a podkrušnohorských vesnic," tvrdí. Hory si zamilovala i pro jejich nespoutanost a bolavou historii.

"Dodnes vzpomínám, jak jsme prožívali imisní kalamitu na konci 70. let. Vyrazili jsme po roce do hor a zděsili jsme se toho, co jsme viděli. Místo lesa smutné vojsko mrtvých pahýlů. Byla jsem dítě, ale stejně mě to hluboce zasáhlo." Dnešní Krušné hory řeší jiný problém, kterého se dotkne zmiňovaný román. Týká se návratu vlků do české krajiny. Kromě toho se příběh zabývá ekologií, ale také osobními problémy mladé ženy, která vyrostla v dětském domově a jejím ožehavým tématem jsou osobní vztahy.

Hory se hlavní hrdince Berenice vpily pod kůži, staly se její neoddiskutovatelnou součástí. Jako by jí už v prvním nadechnutí vtiskly do krvinek svou DNA. Vyrůstala sice ve městě, ale nejspokojeněji se cítí, když stojí na kraji rašeliniště, krušnohorský vítr pohazuje vlasy a všude kolem ní, kam jen oko dohlédne, se rozprostírá les… Co má společného s vlky? Stejně jako oni se nejvíc ze všeho bojí lidí. Stejně jako jejich srdce, i to její rozbolavěle prahne po rodinném kruhu. Stejně jako jejich duše, i ta její nutně potřebuje dostatek svobodného prostoru.

Zajímavostí elektronické verze knihy je, že rozdíl od tištěné knihy obsahuje dvě verze totožného příběhu. Čtenář si může vybrat, zda chce příběh číst ve 3. či 1. osobě (ona, já). Papírová kniha obsahuje pouze verzi psanou ve třetí osobě, což autorce odhlasovali sami čtenáři na jejím facebookovém profilu.



Šindelářová Renata, Vlků se nebojím
Nakladatelství Literární strom, 2023
232 stran, doporučená obchodní cena 259 Kč (sleva 199 Kč na www.literarnistrom.cz)
 

 
Renata Šindelářová je autorkou 19 knih, většinou pro dospělé, ale 4 jsou pro děti a 1 pro mládež. Ve svých příbězích pro dospělé zpracovává autorka většinou psychologické či společenské problémy, někdy v romantické rovině. Na dětských knihách spolupracuje s nakladatelstvím Portál, romány vychází v nakladatelství Literární strom a dvě povídkové knihy vydalo též Město Klášterec nad Ohří.

Jejím posledním úspěšným románem je "Bolest neutopíš", který vychází ze skutečného dramatického příběhu a poměrně výjimečně u této autorky je jeho hlavní postavou muž, autorčin bývalý spolužák. Ochranou přírody se autorka již věnovala v zábavné dětské knize s příběhem a mnoha souvisejícími úkoly "Kdo zachrání planetu?", která si stále nachází své obdivovatele mezi dětmi i učiteli a její hodnocení na databázi knih je v současné chvíli plných 100 procent.


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0292 s