Hlavní obsah

Video: Nejdražší byt v Dubaji ještě nestojí. Kupec za něj i tak dal miliardy

Nejdražší byt v Dubaji. Kupec za něj zaplatil tři miliardy, a to ještě nestojí.Video: Jan Marek

 

Reklama

Ve Spojených arabských emirátech se už podruhé za pár měsíců stalo, že anonymní zájemce dal rekordní sumu za bydlení v tamní metropoli, aniž by se vůbec mohl reálně podívat, co kupuje.

Článek

V úvodním videu tohoto článku se můžete podívat na třetí nejdražší střešní byt (takzvaný penthouse) na světě a vůbec ten nejdražší byt v Dubaji. Cena, za kterou se minulý týden prodal, byla podle Architecturaldigest 500 milionů dirhamů čili v přepočtu asi tři miliardy korun. Identitu kupce, který sumu za dvoupatrové bydlení zaplatil, realitní kancelář Provident Estate nezveřejnila. Uvedla pouze, že je z východní Evropy.

Háček nebo kuriozita tohoto rekordního obchodu spočívá v tom, že apartmán ještě neexistuje. Mrakodrap Como Residences, jehož špičku bude byt korunovat, se teprve staví a hotový má být v roce 2027.

Letos se v Dubaji prodal i předešlý rekordman mezi byty v arabské metropoli. Hotel Jumeirah Marsa Al Arab otevře sice až příští rok, soukromý penthouse na jeho vrcholu ale anonymní kupec koupil v červenci za 420 milionů dirhamů, tedy 2,5 miliardy korun. Hotelový střešní byt má rozlohu 2500 metrů čtverečních a bazén, víc se o něm ale neví.

Menší, ale s lepším výhledem

Nový rekordman sice bude menší (2040 metrů čtverečních), nabídne ale 5 ložnic, bazén a lepší výhled – bude mnohem výš. Zatímco Jumeirah Marsa Al Arab má 12 pater, Como Residences bude mít 71 pater a výšku přes 300 metrů. Stejně jako u menšího hotelu z něj bude výhled na slavné budovy Burdž al-Arab, Burdž Chalífa a celý přístav.

I přes svoji velikost by měl Como Residences mít pouze 76 bytů se dvěma až sedmi ložnicemi. Nejlevnější bude stát 21 milionů dirhamů čili 130 milionů korun. Celá budova i s okolním prostranstvím nabídne vlastní pláž či plavecké a střešní bazény.

Dražší na světě než penthouse v dubajském mrakodrapu ve výstavbě jsou už pouze dva jiné střešní byty - jeden v Londýně a druhý v Monaku. Londýnský Penthouse D stál 237 milionů dolarů, tedy 5,3 miliardy korun, a monacký Odeon Tower Penthouse vyšel na 440 milionů dolarů čili deset miliard korun.

Reklama

Doporučované