Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Na začátku týdne teploty přesáhly i 10 °C

13. 12. 2023 | Poslední aktualizace: 13:56 13. 12. 2023 | Jáchym Rogner, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Včerejší a pondělní den byly po delší době dny s maximální teplotou vyšší než 10 °C Na začátku týdne teploty přesáhly i 10 °C Zdroj fotografie: Martin Štros

V pondělí do Česka přišel od západu teplý vzduch a maximální teploty poprvé od 21.listopadu přesáhly hranici 10 °C. Nejteplejším dnem bylo pondělí, kdy k nám přišlo spolu s čerstvým větrem avizované výrazné oteplení. Nejteplejší stanicí byla Tuhaň ve Středočeském kraji, kde bylo naměřeno 11,6 °C. Morava a Slezsko měly teploty o pár stupňů nižší a pohybovaly se v průměru kolem 7 °C. Pocitovou teplotu ale zejména v Čechách snižoval čerstvý vítr. Často se také vyskytovaly přeháňky či občasný déšť. Největší množství srážek spadlo na stanici v Peci pod Sněžkou a to 32,4 mm.

Naopak v úterý už proniknul teplý vzduch i do východní poloviny Česka. Častěji se také především v Čechách ukázalo slunce a vítr už nebyl tak silný jako v pondělí. Nejvyšší teplota byla opět naměřena na stanici ČHMÚ Tuhaň a to jen nepatrně nižších 11,2 °C. Rekordní teploty pro tyto dny se pohybují až kolem 13 °C a zdaleka tak nehrozilo překonání historických rekordů.

Ve středu bude ještě do Česka proudit teplý vzduch a teploty se mohou přiblížit až k 9 °C, ale už ve čtvrtek dorazí do Česka od severu ochlazení a maximální teploty spadnou pod 5 °C a sněhové vločky se opět přechodně ukážou i ve středních a nižších polohách.

 



Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024
V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024