Strana zelených představila svou kandidátku pro volby do Evropského parlamentu. Na ní mají výrazný prostor mladí lidé i osobnosti českého občanského sektoru. „Přinášíme novou generaci politiků a političek. Společně chceme dát naději lidem, kteří jsou zklamaní z toho, jak Česko stagnuje, jak vláda nedokáže řešit klíčové problémy dneška v ekonomice, školství nebo ekologické modernizaci našeho hospodářství a kteří se bojí nárůstu populismu a extremismu,“ shrnul spolupředseda Zelených Michal Berg.

Zelení představili na tiskové konferenci také tři priority pro volby v nadcházejícím roce. “Ve volbách zastupujeme statisíce lidí, kteří chtějí moderní a klimaticky zodpovědnou budoucnost pro sebe a své děti, kteří chtějí ochranu lidských práv a svobod, které jsou stále více v ohrožení, a kteří chtějí prosperitu a bezpečnost v dobře fungující a spolupracující Evropě,” uvedl Michal Berg. Svůj cíl pro volby Zelení koordinují s dalšími zelenými stranami v Evropě. “Naším cílem je, aby zelená frakce v europarlamentu měla minimálně 75 mandátů a z toho byly nejméně dva zelené z Česka,” upřesnil Michal Berg.

Lídryní kandidátky je Johanna Nejedlová (33 let), ředitelka organizace Konsent. „Poslední dekádu v Česku pracuji na prosazování rovnoprávnosti, respektu a souhlasu. Cítím ale, že skutečně důležitou změnu lze zajistit jen v evropském měřítku. Český populismus nesmí přehlušit skutečně důležitá témata. Rovnost, lidská práva a planetu obyvatelnou i za mnoho let,“ uvedla Johanna Nejedlová.

Dvojkou na kandidátce je Petr Doubravský (22 let), zakladatel studentského hnutí za klima Fridays for future. „Evropský parlament a Evropská komise, které vzejdou z těchto voleb, budou těmi posledními, jejichž politika může udržet globální oteplení pod hranicí 1,5°C. Mnoho lidí dnes zcela pochopitelně cítí silné obavy z budoucnosti a změn které budoucnost přinese. Našim cílem jsou proto rozumná řešení, která nejen že sníží emise, ale také nerovnosti a nespravedlnosti ve společnosti,“ představil své priority Petr Doubravský.

„Evropa potřebuje modernizovat, aby byla akceschopnější a aby dokázala ještě lépe zajistit to, co je její podstatou: bezpečnost lidí, prosperita, dobrý život pro všechny a dodržování společných hodnot. Potřebujeme fungování Evropy zlepšit, aby nás nemohli vydírat autoritáři, kteří evropskými hodnotami pohrdají – jako například Viktor Orbán nebo donedávna konzervativní polská vláda,“ říká Zuzana Pavelková (32 let), právnička a odbornice na lidská práva, která je na třetím místě kandidátky. “Sama chci být hlasem mladých lidí, kteří se oprávněně necítí, že je v politice někdo reprezentuje a kteří se diví, že stále některé věci nikdo dostatečně neřeší – rovnoprávnost, klima nebo dostupnost bydlení.” dodala Zuzana Pavelková.

Na čtvrtém místě kandidátky je spolupředseda Zelených a energetický konzultant Michal Berg (43 let), jehož tématy jsou energetika nebo doprava. Na pátém pak bývalá diplomatka a poradkyně senátora Gabriela Svárovská (51 let), která chce prosazovat férovou soutěž, právní stát, rovnost, solidaritu a odpovědnost.

První šestici doplňuje architekt a urbanista Osamu Okamura (50 let). „Jako dlouhodobý podporovatel politických cílů Zelených je má kandidatura logickým vyústěním předchozí práce v oblasti architektury a plánování měst tak, aby zajistila zdravé, bezpečné a spravedlivé prostředí pro své obyvatele,“ uvedl Osamu Okamura.

Zmínil také vztahy ke svým bratrům, kteří již jsou v politice aktivní. „S Hayatem a Tomiem máme dobré rodinné vztahy, nikdy jsem se však veřejně netajil tím, ze nejsem voličem politického programu stran, které zastupují. Já budu rád v rámci mého politického působení rozvíjet jak naše aktivní členství v Evropské unii, tak prosazovat rovná práva pro všechny, včetně manželství,“ upřesnil Osamu Okamura.

Celou kandidátku Zelených pro volby do Evropského parlamentu 2024 najdete zde.

Podpořte Zelené do Evropského parlamentu!



Nemůžete darovat kartou? Darujte převodem zde