Česko hostí přes milion cizinců. Z jaké země jich je nejvíc?

Ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

13. prosince 2023 15:56

V Česku na konci loňského roku legálně pobývalo 1 116 000 cizinců, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Podíl cizích státních příslušníků tak vzrostl na 10,3 procenta. Přes 600 tisíc lidí pocházelo z Ukrajiny, většinou šlo o válečné uprchlíky. 

"Meziroční přírůstek cizinecké populace činil v roce 2022 celkem 455 tisíc osob a výraznou měrou se na něm podíleli cizinci s některým z typů přechodného pobytu," uvedl předseda ČSÚ Marek Rojíček s tím, že šlo převážně o válečné uprchlíky z Ukrajiny. 

Nejvíce cizinců žije v Praze a Středočeském kraji, asi pětinu celkového počtu tvoří občané zemí Evropské unie. Kromě Ukrajinců byli mezi nejpočetnějšími skupinami Slováci a Vietnamci. Slováků žilo v Česku na konci loňského roku 117 tisíc. 

"Občané Ukrajiny k nám začali přicházet již počátkem 90. let minulého století zejména za prací, jejich počty však byly v té době nízké. Postupem času se navýšily až na 636 tisíc registrovaných osob koncem roku 2022. Podíl ukrajinských občanů tak dosáhl téměř šesti desetin z celkového počtu cizinců u nás," upozornila pracovnice úřadu Jarmila Marešová. 

Mezi Ukrajinci v Česku výrazně převažují ženy, jejich podíl dosahuje 58 %. Věková struktura ukrajinské populace na českém území je přitom odlišná od věkové struktury majoritní populace i od celkové věkové struktury cizinců v Česku. Mezi Ukrajinci je významněji zastoupena dětská složka, jejíž podíl činí 21 %. Naopak podíl osob v důchodovém věku je velmi nízký.

Ukrajinští občané tvoří tradičně významnou skupinu na našem trhu práce. „Ke konci roku 2022 evidovaly úřady práce na území České republiky celkem 270 tisíc ukrajinských občanů v postavení zaměstnanců. Jejich počet se tak meziročně zvýšil o 38 %," dodal Dalibor Holý, ředitel odboru statistky zaměstnanosti a rovných příležitostí ČSÚ. 

Témata: Lidé Česká republika