Kauza dotačních čachrů v muzeu začala žádostí o úplatek, teď spěje do finále

  5:06
Po dvou letech od policejní razie ve Vlastivědném muzeu Olomouc, po níž odstoupil z funkce její dlouholetý ředitel, spěje kauza podvodů se zakázkami do finále. Obvinění jsou tři lidé.

Dlouholetý ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci Břetislav Holásek. | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

Policejní zásah v budově olomouckého Vlastivědného muzea v listopadu před dvěma lety kvůli podvodům s dotacemi a zakázkami vyústil letos v obvinění tří lidí. Podle zjištění Radiožurnálu, což potvrzují indicie MF DNES, jde o bývalého ředitele muzea Břetislava Holáska, někdejšího olomouckého radního Miroslava Petříka (ČSSD) a kroměřížského podnikatele Jiřího Křeháčka.

Soud by o jejich vině mohl rozhodnout v prvních měsících příštího roku.

Holásek řídil muzeum, krajskou příspěvkovou organizaci, od roku 2010. Za cíl si dal například přilákat dvojnásobný počet návštěvníků nebo sehnat dostatek peněz na provoz a rozvoj instituce, což se mu i dařilo.

Zásahy NCOZ

V květnu policisty zajímala jižní tribuna fotbalového Androva stadionu a nebytové prostory, kde se měla odehrávat prostituce a s ní spojené kuplířství. Obviněno bylo sedm lidí, fungovali jako organizovaná skupina.

V listopadu detektivové prováděli domovní prohlídky napříč regionem i mimo něj v souvislosti s korupční kauzou Autostráda. Ta se týkala ovlivňování veřejných zakázek u dopravních staveb Olomouckého kraje. Obviněno bylo třináct lidí.

Čísla návštěvnosti rostla v duchu jeho výroku „Muzeum musí být tak trochu jako Disneyland,“ jak uvedl pro Radniční listy.

Výstavy táhly širokou veřejnost, i když některé z nich, jako třeba kopie korunovačních klenotů nebo záhady světa s křišťálovou lebkou, odborníci pro jejich masovost a malé propojení s regionem kritizovali.

Moderní trendy

Přišly také dva projekty, které vzbudily zájem policejních vyšetřovatelů. Muzeum měly přiblížit moderním trendům a týkaly se propojení formálního a neformálního vzdělávání nebo vybudování přírodovědné expozice a digitalizace či restaurování sbírek.

Na počátku byla žádost o úplatek ve výši 750 tisíc korun, jak informoval Radiožurnál, který získal dokumenty k případu.

Server iRozhlas uvedl, že o peníze si měl podle policie říct Křeháček jednateli jedné z firem, které pro muzeum pracovaly na digitalizaci sbírek.

S přípravou zakázky za 67 milionů korun, z čehož 85 procent pokryly dotace z EU, pomáhal muzeu Petřík. Spočívala v tom, že odborníci s pomocí nejmodernější techniky postupně převáděli přes sedmdesát tisíc sbírkových předmětů do virtuální podoby.

Druhý digitalizační projekt zaměřený na spolupráci muzea se školami stál 15 milionů, z toho 14 milionů byly dotace. Obě zakázky se podařilo dokončit.

Platili je, ale oni nepracovali

U vzdělávacího projektu však policisté odhalili řadu nesrovnalostí. Zjistili například, že zahrnoval nejméně čtrnáct placených členů týmu, kteří ovšem ve skutečnosti žádnou práci nevykonávali.

Část vyšetřování se podle serveru týká zakázky na natočení několika vzdělávacích spotů o olomoucké historii, již muzeum vypsalo na konci roku 2020. Vítěz soutěže však měl být jen nastrčený a o vše se ve skutečnosti staral Holáskův syn Radan. Na to, aby řízení dopadlo podle předem připraveného scénáře, měl mít zásadní vliv právě Petřík.

Nikdo z hlavní trojice obviněných v kauze nechtěl kvůli podepsané mlčenlivosti případ komentovat. Detektivové jejich jednání mapovali pomocí odposlechů v muzeu či sledovaných telefonních hovorů.

Virtuální muzeum

Jednoho ze zúčastněných začala policie stíhat už po razii v roce 2021, letos v červnu k němu přibyli další dva lidé.

Nová obvinění se týkala vzdělávacího projektu virtuálního muzea ve výuce se škodou ve výši zhruba 14 milionů. Kvůli dotačním podvodům s evropskými penězi spadá případ do působnosti Úřadu evropského veřejného žalobce.

„V součinnosti s Úřadem evropského veřejného žalobce byly obviněným osobám rovněž zajištěny finanční prostředky v celkové výši přibližně jednoho milionu korun pro účely uložení peněžitého trestu a nemovitosti v hodnotě odpovídající výši způsobené škody,“ řekl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej s tím, že obviněným hrozí vězení v rozmezí pěti až deseti let.

Podle informací MF DNES obě strany jednají o uzavření dohody o vině a trestu. V takovém případě se obviněný přizná a vzdá práva na odvolání výměnou za mírnější trest.

„Ve věci stále probíhá vyšetřování. V případu dotačního podvodu ve Vlastivědném muzeu v Olomouci dosud dohoda o vině a trestu nebyla uzavřena,“ uvedl na dotaz MF DNES v listopadu evropský pověřený žalobce Pavel Pukovec.

Muzeum se v řízení přihlásilo o náhradu škody, situace se však změnila. „Poškozené je ministerstvo školství, které si škodu nárokuje jako celek. Naše škoda uznána nebyla, protože nám, zjednodušeně řečeno, žádná nevznikla,“ nastínil ředitel Vlastivědného muzea Olomouc Jakub Ráliš, který post zastává od loňského února.

Velká část fondu není zpracovaná, říká nový šéf olomouckého muzea

Holásek předloni v prosinci rezignoval s odůvodněním, že chce atmosféru v muzeu uklidnit.

„Čekáme na výsledek dalšího řízení. Z našeho pohledu se to vyvíjí dobře, konec očekáváme v lednu, únoru. Pak se nad tím pro nás konečně zavře voda,“ dodal Ráliš.

4. října 2018