Zimní krajina zázraků

Každý adventní víkend, vždy od pátku do neděle, se poprvé i v České republice otevírají brány Winter Wonderlandu. Svítí to tu opravdu vydatně, počtem instalací se totiž tahle zimní krajina zázraků stala největším světelným parkem na světě. Je tu celá Santova vesnice, včetně Santy osobně, vánoční kolotoč a spousta pohádkových bytostí, jako Popelka, Sněhurka, Šípková Růženka nebo Kráska a Zvíře. „Právě pohádkové postavy, jako je Santa nebo Mikuláš, dodávají parku krásnou vánoční atmosféru. Kombinace velkého řetízkového kolotoče, létajících slonů a stovky světelných instalací je radost pro všechny na celé odpoledne až do večera,” popisuje atmosféru Květa Havelková z týmu pořadatele parku.

Zdroj: Youtube

Dobře se oblékněte, přijeďte metrem, ať si můžete dát svařák a užijte si předvánoční čas. Světelné sochy jsou obrovské, pohádkový zámek měří přes 10 metrů a zatímco se budete procházet, kouzelný strom vám poví pohádku. Kromě světa pohádek tu na vás čeká i obrovské safari nebo podmořský svět s bludištěm, kouzelná vílí zahrada či Šmoulové.

Světýlka vyprávějí po celé republice

Kdyby světla mohla vyprávět, co by nám pověděla? V tomto duchu se nese výstava Světla vyprávějí..., která po roce opět rozzářila nejen Žluté lázně, ale i další místa v České republice, na Slovensku i v Německu. V každém městě je výstava originální a jedinečná, určitým způsobem spjatá s konkrétním místem. V Praze proto najdete například devítimetrovou repliku Petřínské rozhledny, do níž se můžete i fyzicky podívat, šestimetrovou helikoptéru nebo obří labuť. Dohromady se ale můžete těšit na 170 světelných dekorací, propojených jen tak mimochodem čtyřiceti tisíci kabely. „Rádi bychom nechali vyprávět světla letos poněkud tematicky a přispěli tak i ke zklidnění nálady kolem nás. Na Vánoce se většinou vracíme domů, nejen ke svým nejbližším, rodinám i přátelům, ale do krajiny dětství a bezpečí, prostě tam, kde je nám dobře. Právě o této radosti z očekávání Vánoc budou letos naše světla vyprávět,“ popisuje Eva Poláčková, autorka výstavy.

Nakolik se to může zdát nemožné, jedná se zároveň o projekt úsporný. Jedna hodina provozu se tu prý rovná hodině vaření na elektrickém sporáku. Tak zahoďte chmury a nechte se sem dopravit třeba jednou z nasvícených vánočních tramvají nebo se svezte na speciálním světelném voru, díky kterému si park vychutnáte přímo z Vltavy. Čas máte až do konce ledna.

Ledové sochy v Riegráčích

V kouzelném prostředí pražských Riegrových sadů vyrostla největší ledová výstava v České republice. Hned první ročník se tematicky inspiroval známými pohádkami, které zhmotnili umělečtí řezbáři v čele se slovenským řezbářem Adamem Bakošem a českým řezbářem Janem Paďourem. Dohromady na 70 sochách za použití 180 tun ledu pracovalo 21 umělců z celé Evropy. Nemusíte se bát, že v ledové zahradě zmrznete na kost, je zde dost teplého jídla a pití pro všechny, a kdyby vám přece jen chladné prostředí nahánělo husí kůži, výstava Ice Magic trvá až do dubna.

Zdroj: iGlanc.cz, Květa Havelková, Eva Poláčková, výstava Ice Magic

Související články