Hana a Dana

Obě zralé dámy svedl osud dohromady a poslal na společnou cestu na turné Josefa Laufera, kde vystupovaly jako doprovodné zpěvačky. Paní Hana Buštíková (*2. února 1950) pochází z Valašského Meziříčí. Lásku ke zpěvu zdědila po své matce, která zpívala ve Valašském Kroužku. Přestože Hana ke zpěvu tíhla už od malička, vystudovala průmyslovku. Veřejně začala zpívat v sedmnácti v taneční kavárně, v ostravském rozhlase natočila svůj první snímek se skupinou Flamengo. Profesionálně začala zpívat s ostravsko folkrockovou skupinou Bukanýři, dva roky vystupovala s Jiřím Kornem, poté s Josefem Lauferem.

Dana Vlková (*8. dubna 1950) je Pražanda, zpívat začala jako malá v dětském rozhlasovém sboru, který vedl dr. Kulínský (dnes Bambini di Praga). Po maturitě na gymnáziu studovala pedagogickou fakultu, obor francouzština a čeština. Už během studií vystupovala s doprovodnou skupinou Jezinky, poté přijala nabídku Josefa Laufera a začala vystupovat v jeho programech.

Na společnou cestu

Hana a Dana byly zpočátku jen kamarádky, na společnou pěveckou dráhu se vydaly v roce 1980. Jméno Kamélie pro ně vymyslel jejich kamarád. Jednak proto, že je to pomnožné číslo, v zahraničí se dá snadno vyslovit, a také dle jedno přísloví, které říká, že „… kdo spatří kamélie, zamiluje se do nich.“ V tehdejším východním Německu se tento název neuchytil, a jelikož tam často vystupovaly – především v zábavném pořadu Ein Kessel Buntes – přijaly pro německé publikum jméno Hana und Dana a pro něho zpívaly převážně country, ač je u nás známe jako zpěvačky disco a pop hudby.

Nekoncertovaly však jen v Německu, ale mnoha dalších zemích, dokonce až v dalekém Japonsku. Doma vydaly sedm „elpíček“, pro svá turné natočily tři desky v angličtině a dvě v němčině.

Obě se objevily i ve filmu. Hana poprvé v kriminálce Pokus o vraždu (1973) a ve filmu Trhák (1980). „Já vlastně hrála vždycky zpěvačku a vždycky jsem do toho šla po hlavě. Ale herečkou jsem být nechtěla, na to jsem moc ostýchavá,“ vysvětlila pro Český rozhlas. Danu jsme mohli vidět jako Irmu KorálkovouSmrti krásných srnců (1986), předtím se ještě objevila v Prodavači humoru (1984). Obě si spolu zahrály ve filmu Anděl s ďáblem v těle (1983), kde Hana ztvárnila tanečnici Miriam a Dana zpěvačku.

Kamarádky

Hana a Dana ani po sedmdesátce do pěveckého důchodu neodešly. Spolu zpívají už přes čtyřicet let, což je obdivuhodné. Jen málokteré duo spolu vydrží tak dlouho. Je ale k sobě váže silné přátelské pouto založené na vzájemné úctě. Jak říká Hana, „doplňují se pracovně i lidsky“. Dana si na Hance váží hlavně toho kamarádství. „… prožily jsme spolu hezké i těžší chvíle,“ říká. „Máme stejný smysl pro humor, i když já asi drsnější, protože jsem z Moravy…“

Jak to blonďaté Haně a Daně zpívá v roce 2023 si můžete poslechnout na následujícím videu:

Zdroj: Youtube

Bez plastik a úprav obě zpěvačky vypadají naprosto skvěle. Stárnou přirozeně a s noblesou a stále si zachovávají svou osobitost. Lze jen doufat, že jim to bude zpívat ještě dlouho a se stářím nevytvoří „trio“.

Zdroje: www.tvguru.cz, region.rozhlas.cz, zivotopis.osobnosti.cz