Finanční situace Úštěku se podle vedení města stabilizuje. Radnice ale bude muset dál splácet některé dotace

14. prosinec 2023 09:41

Vedení Úštěku na Litoměřicku se podle starosty Ondřeje Elíska z Evropských demokratů daří řešit finanční problémy. Ty měla současná radnice zdědit po předchozím vedení města. V Úštěku teď navíc zavedli řadu úsporných opatření.

Podle starosty Ondřeje Elíska byl rok 2023 opravdu náročným. I přes špatnou finanční situaci města se podařilo dokončit dva zásadní projekty, a to rekonstrukci ZŠ Aloise Klara a opravy vodovodu a kanalizace v Údolní ulici. Na obě dokončené rekonstrukce radnice dodatečně žádá o dotace. Teď je podle Elíska finanční situace stabilizovaná.

Město také vyrovnalo dluhy s některými věřiteli nebo si domluvilo splátkový kalendář – například i s ministerstvem financí. Město musí totiž vracet státní dotaci 18,3 milionu korun, kterou získalo na rekonstrukci tamního kina.

Po Novém roce bude také jasné, jestli bude Úštěk muset vracet dotaci ministerstva pro místní rozvoj ve výši přes 22 milionů korun na rekonstrukci budovy tamní bývalé chmelárny.

Vedení města prodává nepotřebný majetek a zvyšuje nájemné

Úštěcká radnice se snaží získat peníze na zaplacení pohledávek tím, že odprodává nepotřebný majetek. Na posledním jednání zastupitelé například schválili prodej nakladače a osobního automobilu, který spravovaly tamní technické služby.

Podle Ondřeje Elíska město prodává také drobnější pozemky, které Úštěk nevyužívá. Jsou to pozemky, které si majitelé zahrad a domu odkupují v řádu desítek tisíc korun.

Zastupitelé ale schválili také záměr prodeje zhruba 30 000 metrů čtverečních půdy, které město pronajímalo zemědělcům. Pozemek, kde roste chmel, plánuje zemědělské družstvo odkoupit za necelý milion korun. Pak je tu také prodej 12 stavebních parcel ve Starém Týně, a to za 12 milionů korun.

Vedení Úštěku chystá řadu úsporných opatření. Vedoucí finančního odboru Martin Buch zmínil například zafixování cen energií. Zvýšilo se nájemné v městských bytech a nebytových prostorech, a to zhruba o 20 procent. Maximální cena je aktuálně 75 korun za metr čtvereční. Zvedl se také místní koeficient daně z nemovitosti z 2 na 3.

Spustit audio

Související