14. prosince 2023 • 14:10

Majitelé Slavie od roku 1991: bývalý ministr, kontroverzní Britové i řidič

Vstoupit do diskuse
20
  • Jak se od roku 1991 měnili majitelé fotbalové Slavie?Jak se od roku 1991 měnili majitelé fotbalové Slavie?FOTO: koláž iSport.cz

    Bude se měnit majitel fotbalové Slavie? Podnikatel v energetice a čtvrtý nejbohatší Čech Pavel Tykač může od čínské společnosti CITIC odkoupit její celý podíl v klubu. Vlastník „sešívaných“ se od začátku devadesátých let měnil už několikrát, Slavia za sebou má i několik finančně dost nestabilních období... Připomeňte si všechny majitele Pražanů od roku 1991. 

  • 1991 až 1993

    americký podnikatel českého původu Boris Korbel

    Chtěl udělat ze Slavie velkoklub evropských rozměrů, na tehdejší poměry investoval do kádru nevídané finanční prostředky (necelých 200 milionu korun), výrazně vylepšil tréninkové podmínky. Na konci druhé sezony klub přestal podporovat, protože peníze tekly neznámo kam…

    Někdejší majitel Slavie Boris Korbel (vpravo) na utkání se SpartouFoto Archiv Sportu

  • červen až prosinec 1993

    Fotbalový oddíl Slavia

    Přechodné období po odchodu naštvaného miliardáře Korbela a čekání na nového majitele, který Slavii opět finančně stabilizuje.

  • 1994 až 1997

    více akcionářů bez většinového majitele; například První privatizační fond (PPF), Fotbalový oddíl Slavia, společnosti WIKA, Benzina, Česká pojišťovna a další

    Složité období, kdy se střídali akcionáři. Podnikatel Winkler, jednatel klubu, skončil ve vazbě. Jeho podíl koupila společnost DR.AG, jejímž spoluvlastníkem byl Petr Kellner a skupina dalších podnikatelů. Finanční uskupení PPF, kterému patřila čtvrtina klubu, od podnikatelů podíly vykoupilo a stalo se polovičním vlastníkem. V té době začal v pozici ředitele úřadovat Vladimír Leška. Právě pod jeho vedením došla Slavia v sezoně 1995/96 k titulu a v dalším roce do semifinále Poháru UEFA.

    Vladimír Leška na snímku s Radkem BejblemFoto Archiv Sportu

  • 1997 až 2006

    britská investiční společnost ENIC

    Silně kontroverzní období pod britskými majiteli. Leška zůstal. ENIC však Slavii financoval prostřednictvím půjček v úhrnné výši 110 milionu korun, což vyvrcholilo soudním sporem. Z druhé strany se začal stavět nový Eden. „Do Slavie investoval ENIC stamiliony korun, pomohl jí v nelehké době. Navíc bez ENIC by se nikdy nerozběhla stavba stadionu,“ vzkázal po letech Leška. V září 2006 UEFA zkoumala, jestli ENIC není majoritním vlastníkem Slavie a zároveň Tottenhamu, neboť oba celky svedl proti sobě los Poháru UEFA. Evropská federace dala zápasům zelenou, protože zjistila, že ENIC nedrží v anglickém klubu většinu.

    Společnost ENIC nebyla mezi fanoušky Slavie vždy úplně oblíbená...Foto Archiv Sportu

  • 2006 až 2011

    tehdejší šéfové klubu Petr Doležal (generální ředitel) a Tomáš Rosen (člen představenstva akciové společnosti)

    Vše se uzlovalo dál. Generální ředitel Slavie Petr Doležal v prosinci 2006 oznámil, že Slavii koupil nový většinový majitel. Zároveň však zdůraznil, že už se tak stalo před rokem a půl a že 61 procent akcií pro něj zatím spravuje česká finanční a poradenská společnost Key Investments. ENIC si podle Doležala podržel 31 procent akcií. Na valné hromadě v lednu 2008 byl v nepřítomnosti zástupců ENIC navýšen základní kapitál Slavie nepeněžitým vkladem o pojistky hráčů. Britská společnost tvrdila, že tím přišla podvodně o majoritu v klubu. Ještě v dubnu 2011 ENIC deklaroval, že se stále považuje za většinového vlastníka Slavie. A dodal, že za to bude u soudů bojovat do posledního dechu. Společnost se chtěla v případě nutnosti obrátit i na mezinárodní arbitráž. Soud v Česku prohrál, ten anglický mu však dal za pravdu.

    Petr Doležal (vlevo) a Tomáš Rosen s trenérem Karlem JarolímemFoto Archiv Sportu

  • březen až květen 2011

    Antonín Franc (podle spekulací tisku byl ale skutečným vlastníkem kontroverzní podnikatel Petr Sisák)

    Nejasnosti odrazovaly nové majitele. Stal se jím jistý Antonín Franc, řidič podnikatele Petra Sisáka, v minulosti odsouzený za tunelování a další trestné činy. Slavia se dostala do dluhové pasti a klubu hrozilo vyřazení z ligy. V květnu 2011 oznámila Licenční komise ČMFS, že Slavii neudělila profesionální licenci, která je nezbytná k účasti v první i druhé lize. Důvodem byla nejasná vlastnická struktura, dluhy a nedoložený plán hospodaření na příští sezonu. Následně došlo k dnes již legendárnímu poločasovému vpádu fanoušků na hrací plochu, následně i do útrob stadionu.

    Antonín Franc (vpravo nahoře) na snímku s Františkem Strakou a Petrem VrabcemFoto Archiv Sportu

  • květen až srpen 2011

    investiční a finanční společnost Natland Group

    Za zadlužený klub zaplatila Sisákovi alias Francovi jednu korunu. Nicméně Natland neměl se Slavií reálné plány, klub chtěl pouze výhodně zpeněžit.

    Investiční ředitel Natland Group Josef VojtaFoto Barbora Reichová (Sport)

  • 2011 až 2014

    bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček

    Akcie od Natlandu vykoupil bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček, stal se majitelem více než osmadevadesátiprocentního podílu. Fanouškům nasliboval hory doly, přes stabilizaci klubu, výhry nad Spartou až po úspěchy v evropských pohárech, dokonce postup do Ligy mistrů. Nenaplnilo se nic. „Nejslavnějším“ Řebíčkovým tahem bylo angažování trenéra Františka Straky, což vyvolalo velké nepokoje. Na konci sezony 2013/14 se Slavia v lize udržela jen díky výsledkovým ztrátám konkurentů v boji o záchranu.

    Aleš ŘebíčekFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • 2014 až 2015

    Aleš Řebíček a společnost Vinet (vlastník stadionu v Edenu)

    V létě 2015 se prohloubily finanční problémy do absurdních rozměrů. Bývalý ředitel klubu Zbyněk Kusý vymáhal po Slavii údajnou pohledávku ve výši devatenáct milionů korun, a v červnu 2015 podal na klub návrh na insolvenční řízení pro neschopnost splácet závazky. K návrhu se připojily i další subjekty, například společnost Gamma Enterprise, zajišťující pro Slavii catering. Slavia údajně dlužila i některým bývalým hráčům.

    Aleš Řebíček s Ivem KnoflíčkemFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • září 2015 až podzim 2018

    čínská finanční a energetická společnost CEFC

    Zkraje září 2015 se majiteli klubu staly čínská společnost China Energy Company Limited (CEFC), a Fly Sport Investments podnikatele Jiřího Šimáně, který Slavii dlouhé roky sponzoroval. Číňané vlastnili 59,97 procenta akcií, Šimáně 39,97 %, do dozorčí rady usedl i Jaroslav Tvrdík. Ti dva se brzo dostali do sporu související s filozofií klubu, což vyvrcholilo odchodem Šimáněho. Číňané dosadili Tvrdíka do pozice předsedy představenstva a začali masivně utrácet za posily. V zimě 2017 přišel trenérský štáb v čele s Jindřichem Trpišovským. CEFC se však dostala do vážných finančních problémů. Dokonce si vzala krátkodobý bankovní úvěr u banky J&T a zaručila se stadionem v Edenu. Kvůli nesplácení úvěru se banka stala nakrátko vlastníkem stadionu.

    Jiří Šimáně s Jaroslavem TvrdíkemFoto Barbora Reichová (Sport)

  • od listopadu 2018

    čínská developerská společnost Sinobo, která přebrala nadpoloviční většinu akcií od čínské státní společnosti CITIC Group, jež předtím převzala klub od CEFC

    Do CEFC majetkově vstoupila čínská státní společnost CITIC Group. Převzala všechna aktiva včetně Slavie a klub významně stabilizovala. Už však nebyla ochotná utrácet obrovské množství finančních prostředků jako CFEC. Postupem času svůj roční příspěvek snižovala až k hranici 150 milionů korun, v posledních měsících se spekulovalo o tom, že Slavii už neplatí nic.

    Čínští majitelé u oslav titulu v roce 2019Foto Pavel Mazáč (Sport)

Vstoupit do diskuse
20

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud