ARCHITEKTURA 20. STOLETÍ V JIŽNÍCH ČECHÁCH Čeho si ceníme na cenných stavbách

6.11.2023, 9:00 – 15.12.2023, 16:00

Výstava seznamuje návštěvníky s architekturou celého 20. století v jižních Čechách.

Cena vstupenky: Vstup volný, , ,  Kč

Každý panel je věnovaný určité kategorii staveb a na čtyřech vybraných domech vysvětluje, co je nejdůležitější pro pochopení jejich hodnoty. Protože pochopení hodnot může přispět k jejich uchování a zacházení s nimi s respektem.

Více informací k jednotlivým kategoriím staveb i k samotným domům je publikováno v katalogu  výstavy. "V úvodu každé z kapitol čtenáři naleznou souhrnný výklad o cenných budovách daného typu v celém kraji. Za ním následují bližší informace o necelé desítce vybraných staveb, přibližující jejich hodnoty – stylové, funkční i konstrukční", představuje katalog k výstavě autorka Eva Erbanová.  

Katalogu předcházela aktualizace a doplnění dosavadního výzkumu architektury 20. století prováděném v Jihočeském kraji pracovníky Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Českých Budějovicích (Eva Erbanová, Jana Štorková, Barbora Koritenská a Jakub Drozda).

Výstava vznikla v rámci výzkumné oblasti Moderní architektura 20. století financované z institucionální podpory Ministerstva kultury na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace (IP DKRVO).