Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Jídelníček podle Victorie Beckham: Tohle je její velké tajemství!

15. prosince 2023 • 04:55

Málokomu se daří mít celý život tak štíhlou postavu, jakou má módní návrhářka Victoria Beckham. A asi jen málokdo by dokázal držet tak přísnou dietu jako ona. 

Dovede si představit, že byste pětadvacet let jedli den co den to samé. Módní ikona Victoria Beckham to dokáže. Její obvyklé a neustále se opakující jídlo představuje grilovaná ryba, přičemž miluje lososa, a dušená zelenina. Už o tom párkrát mluvila dříve, teď to znovu ukázal dokument věnovaný jejímu manželovi, fotbalistu Davidu Beckhamovi, který vysílá Netflix. A o dietě téhle módní ikony se díky tmu zase hodně mluví. 

Někdejší Spice Girl se ani v dokumentu netají tím, že její přístup k jídlu je skutečně extrémní, ale že jí to st ojí za štíhlou postavu, jakou chce mít. Jí neustále dokola stejná jednoduchá lehká jídla, vyhýbá se všemu, co bylo připraveno s použitím živočišného tuku, stejně jako červenému masu a mléčným výrobkům

Jak na hubnutí? Poraďte se s odborníkem:

Video se připravuje ...
6902299VIDEO 

Jablečný ocet ano, ale…

Jedním z jejich triků je jablečný ocet, dává si ho každý den tří lžíce hned po ránu ještě před tím, než si dopřeje zeleninové smoothie – jeho základem bývá špenát či brokolice.

Jablečný ocet je populární i v Česku, jeho propagátoři tvrdí, že mimo jiné pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, případně že snižuje chuť k jídlu a také množství cholesterolu v krvi. "Takový zázrak bych v něm nespatřovala, ale pravdou je, že jeho přidáním do potraviny, docílíme snížení glykemického indexu," říká dietoložka Karolína Hlavatá, odborní garantka iniciativy Vím, co jím.

Jinými slovy, salát se zálivkou s octem zažene had trochu lépe a na delší dobu. Podle Hlavaté se někomu může osvědčit zahánět chuť na něco malého pitím vody s trochou jablečného octa, ale to neznamená, že ocet sám o sobě snižuje pocit hladu. Navíc mnoha lidem vadí jeho kyselost, která může dráždit žaludek. 

Chia neuškodí, ale superpotravina to není

Victoria Beckham si pochvaluje také chia semínka, třeba jako doplněk do smoothie – tvrdí se o nich, že díky obsahu vitamínu E zlepšují svalovou kondici a snižují hladinu cukru v krvi, krom toho mají svědčit trávení. Vysloužily si proto označení superpotravina, ale nové výzkumy jim až tak výjimečné účinky nepřisuzují.

Podle autorů odborné práce nicméně patří mezi potraviny, které mohou mít pozitivní vliv na kardiovaskulární zdraví, ale nikoli sama o sobě, ale jako součást pestré a vyvážené stravy. 

Ryby a zelenina jako základ

Victoria se podle svých slov za každou cenu vyhýbá průmyslově zpracovaným cukrům všeho druhu, včetně příloh, proto tolik sází a grilované ryby, ať už k obědu nebo k večeři, k nimž si dává fazole edamame nebo dušenou zeleninu.

Zatímco extrémně přísnou dietu této celebrity vám každý odborník na výživu vymluví, lososa všichni doporučují, protože je skvělým zdrojem bílkovin, a navíc obsahuje omega-3 mastné kyseliny, které snižují zánět v těle. Fazole edamame jsou zdrojem vlákniny, vitamín i železa

Každopádně Victoria za svou superštíhlou postavu vděčí zejména tomu, že jí velmi málo, vyhýbá se cukru – jako sladkost si dá nejvýše jablko, a navíc cvičí. Vzhledem k malému objemu oho, co s ní, jí nicméně mohou chybět nějaké živiny. O tom, zda například jí potravinové doplňky, se televizní dokument nezmiňoval. 

Autor: Ema Ludvíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.