Nejen o Vánocích je třeba zaměstnat hlavu tou záludnou otázkou: co koupit za dárek? Dneska vám přinášíme naše nejlepší tipy pro milovníky adrenalinu a přírody rozdělené podle jednotlivých kategorií. Pro toho svého / svou najdete ten pravý dárek na první pohled.

Během shánění dárků se vám budou hodit tyto rubriky – Jak vybrat, Testy a recenze.

Dárky pro horolezce

Vybrat dárek pro horolezce může být na první pohled nadlidský úkol. Buď všechno má, nebo je potřeba vybrat výbavu skutečně, která mu sedne po všech stránkách. A to může samozřejmě posoudit jen sám. Ale nezoufejte. Situace tak strašná ve skutečnosti vůbec není. Naopak, výběr dárků pro horolezce je poměrně široký!

Dárky pro lyžaře a skialpinisty

Lyžařům a skialpinistům konečně začíná sezóna. Darovat pod stromeček lyže nebo lyžařskou přilbu? To je stejný problém jako u horolezců. K takovým dárkům potřebujete znát přesné míry a potřeby toho, kdo bude vybavení používat. Co teda lyžařům a skialpinistům darovat, aby byl dárek praktický, udělal radost a přitom to nebyl týden v Alpách se skipasem?

  • Lyžař, skialpinista, ale i běžkař jistě ocení výbavu pro údržbu lyží (běžek). Ideálním spotřebním dárkem, který lyžaři i skialpinisti využijí, je vosk na lyže
  • Má váš lyžař i dílnu a lyžemi žije? Pak se mu mohou hodit lyžařské svěráky, které údržbu lyží výrazně usnadňují.
  • Z podobné kategorie je také ruční brousek na lyže.
  • Má váš skiaplinista lavinové vybavení? Pokud se pohybuje na horách (ať už s lyžemi nebo bez), ve výbavě rozhodně nesmí chybět lavinový vyhledávač a lavinová sonda, což jsou ovšem věci, které nejeden skialpinista podceňuje.
  • Další tip na dárek je z kategorie lyžařský doplňků. Stylové lyžařské brýle zaručeně potěší i v případě, že už jich obdarovaný doma pár má. Je to prostě nejen velmi praktický kousek výbavy, bez kterého na svah nevyráží ani ty největší odvážlivci, ale také výbavu doplňuje o osobitý styl, v teplejších dnes se pak určitě osvědčí i tyto sportovní vesty.

Pro potápěče

Potápění je rok od roku populárnější a s potápěčskými kurzy jako by se roztrhl pytel. Právě kurz potápění je skvělý zážitkový dárek, zvlášť pokud doma máte malého či velkého nadšence, který se ne a ne odtrhnout od dokumentů od podvodním světě. Možností je mnoho, od tzv. freedivingu, při kterém se účastníci učí potápět bez přístrojů, až po klasické potápěčské kurzy a školy.

Potápěči samozřejmě potřebují zvláštní výbavu. Kromě neoprenu, masky, ploutví a dalšího vybavení technického rázu potřebují i další „maličkosti”, které jsou současně i vhodné jako dárek.

  • Speciální potápěčský nůž je odolný proti slané vodě a má speciální místo na řezání lan, které může potápěče (zvlášť v moři) vysvobodit například z rybářských lan.
  • Potápěčské svítilny se hodí potápěčům nejen v hloubkách při objevování vraků a jeskyní. Například v takovém lomu se svítilna hodí už ve 30metrové hloubce. Samozřejmě je důležité, aby svítilna byla dostatečně silná a voděodolná.
  • Skvělým dárkem mohou být také potápěčské hodinky. Při výběru „potápek” ale dbejte na to, aby šlo skutečně o hodinky pro potápěče a nejen o módní záležitost. Pro přehlednost naleznete více informací v tomto článku.
  • Vedle nesáhnete ani s potápěčskou taškou na veškeré potřebné vybavení nebo s potápěčskou bójkou pro šnorchlování i freediving. 

Univerzální dárky pro všechny outdoorové nadšence

Máte doma milovníka kempování, toulání se po lesích, trampa nebo prostě člověka, který rád tráví čas na čerstvém vzduchu? I pro vás máme pár tipů na dárky, které potěší (nejen) adrenalinové šílence.

Zážitek jako dárek? Může být, ale nehodí se pro všechny 

Zážitky jako dárek se mohou zdát pro milovníky adrenalinu jako skvělá volba, ale ne vždy tomu tak je. Adrenalinového nadšence, který tráví velkou část svého života v situacích „na hraně”, už nějaký ten skok padákem, bungee jumping nebo jiný podobný zážitek nejspíš moc neohromí (pokud si ho samozřejmě přímo nepřeje). Pokud máte rádi adrenalín, podívejte se i na tyto zájezdy s raftingem Rakousko.

Na druhou stranu i pro toho nejodolenějšího nadšence může být zajímavý adrenalinový dárek například takový únos komandem. Taková akce je rozhodně krajně netypická a i tomu nejotrlejšímu hledači zážitků adrenalin pěkně vyskočí.

Chcete raději sáhnout po něčem přece jen typičtějším, co neurazí a často dokonce i nadchne? V tom případě pro vás máme pár tipů na dárky pro milovníky přírody a dobrodružství, se kterými určitě nesáhnete vedle.

Trvanlivé expediční „hotovky” do kempu i na výpravu

S jídlem nikdy nesáhnete vedle – a to platí i pro kategorii dárků pro outdoorové nadšence. Expediční jídlo, to jsou dehydratované nebo lyofilizované potraviny, které si v jakýchkoliv podmínkách připravíte během pár minut a skutečně si na nich pochutnáte.

Darujte pod stromeček třeba dušené hovězí s bramborem, hovězí Stroganoff s rýží nebo jiné dehydratované jídlo z našeho výběru. Nezapomeňte do balení přihodit ani nějakou tu snídani a dezert, třeba v podobě lyofilizovaného ovoce, kterému po „sušení mrazem” zůstává původní chuť i dávka vitamínů.

Jasně, nejde o poukaz do michelinské restaurace, ale věříme tomu, že outdoorový nadšenec zásobu dehydratovaných hlavních jídel i svačinek ocení mnohem víc!

Nože

Parádním dárkem pro lidi, kteří svůj čas tráví maximální mírou v přírodě, jsou také multitool nástroje a kvalitní nože. Má už vás zálesák nožů až až nebo se bojíte, že sáhnete vedle? Sáhněte po brousku na nože.

Čelovky

Běžci, turisté, cyklisté, horolezci i lyžaři. Ti všichni (kromě zmíněného nože) využijí také skutečně kvalitní čelovku. V zimních měsících to pak platí dvojnásob.

Čelovka významně rozšiřuje dobu, po kterou může člověk trávit čas při venkovních sportovních aktivitách a kromě viditelnosti zvyšuje také bezpečnost. Jedná se tak o jeden z nejlepších dárků. 

Nesmeky

Nesmeky jsou naprosto skvělý dárek nejen pro běžce a zimní turisty, ale klidně také pro babičku. Předchází totiž nepříjemnému klouzání (nejen) na městském náledí a ochrání před pádem jak na ledovce, tak v městské sněhové břečce. Právě ve městech se nesmeky často podceňují a přitom ve městě při náledí pravidelně dochází k mnoha poraněním a zlomeninám, kterým mohou právě nesmeky předcházet.

Ano, jedná se o poměrně netypický dárek, ale při prvním zimním náledí udělá víc radosti než si vůbec dovedete představit. 

Dezinfekce vody

V posledních letech je velmi populární cestování po vlastních kolem republiky nebo třeba kolem světa. Na kole, koloběžce nebo třeba pěšky. Takoví dálkoví turisté potřebují cestovat co nejvíce nalehko. 

Máte doma někoho, kdo stále sní o tom, že na podobnou cestu vyrazí? Motivujte ho vhodným dárkem. Může to být třeba kniha o přechodu Česka, nebo populární vyprávění Ladislava Zibury o jeho cestě do Santiaga. V případě větších ambicích můžete sáhnout i po knihách o nejdelším přechodu 4 286 km dlouhé pacifické hřebenovky.

Po troše motivace můžete přidat i praktické vybavení, aby přechodu nebránilo opravdu nic. Začít můžete třeba po vodních filtrech nebo tabletách na dezinfekci vody, které na cestách ulehčí turistovi spoustu kilo – vodu si totiž může nabrat z jakéhokoliv zdroje a pomocí vodního filtru nebo tablet ji snadno vyčistit. Ještě o level výše je UV dezinfekce vody!

Vybrat dárek pro outdoorové nadšence je snadné

Stejně jako u všech ostatních dárků je důležité myslet na to individuální nastavení a potřeby člověka, kterého chcete obdarovat. 

Není nutné sáhnout po tom nejdražším, co se však bude válet ve skříni kvůli špatné velikosti nebo barvě. Nejdůležitější je vychutnat si společný čas a koupit pouze takový dárek, u kterého máte jistotu, že udělá skutečnou radost a poslouží ideálně co nejdelší čas.