Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Advent v Praze: trhy a pohádková nálada

  8:00
Pozvánka do metropole: Staroměstské náměstí zdobí mimořádně vysoký strom. Atmosféra v centru připomíná Popelku. Lákají i další akce ve městě.

Kouzlo Vánoc: Trhy na Staroměstském náměstí jsou opravdu nádherné. Ocenil je i reportér americké CNN a umístil je do první desítky nejhezčích trhů na světě. Navštívit je můžete až do Tří králů. | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Na vánoční trhy, které se konají v Praze na Staroměstském a Václavském náměstí, se vyplatí přijet. Jsou krásné, mají skvělou otvírací dobu, nabízejí dobré jídlo a pití a trvají až do Tří králů v lednu. To vše ocenil reportér americké CNN a umístil tyto pražské trhy do první desítky nejhezčích vánočních trhů na světě. I letos nabízejí úžasnou vánoční atmosféru, zajímavý kulturní program a nákupy drobných radostí.

Celý magazín

t

Sváteční Staroměstské náměstí s naparáděným stromem letos září v barvách červené, vínové a zlaté, což jsou barvy metropole. Vánoční trhy připomínají tradiční české Vánoce a také padesátileté výročí legendární Popelky.

Zhruba stejně starý je smrk ztepilý, letošní symbol Vánoc na Staroměstském náměstí, který pochází z Českolipska. S jeho 22 metry jde o jeden z nejvyšších vánočních stromů, který kdy byl do centra Prahy dovezen. Jen vánočních koulí, které ho zdobí, je 342. K nim přibyly světelné hvězdy nebo dvoumetrová ozdoba na špici. Strom svítí denně od 10 do jedné hodiny po půlnoci. Rozsvěcuje se s animací na slavnou melodii Tří oříšků pro Popelku od Karla Svobody denně od 16.30 do 21.30 každou hodinu, vždy v půl.

Předvánoční čas na trzích

  • Trhy na Staroměstském a Václavském náměstí potrvají do Tří králů, tedy do 6. ledna 2024. Vánoční strom na Staroměstském náměstí, který se letos i s okolní výzdobou vyparádil do červené, vínové a zlaté, se rozsvěcuje každou hodinu, hudební podklad se ozve vždy v 16.30, 17.30, 18.30, 19.30, 20.30 a 21.30 hodin. Kromě trhů si návštěvníci budou moci užívat pestrého adventního programu. Trhy jsou otevřené denně od 10 do 22 hodin.
  • Vánoční trhy na náměstí Republiky, na náměstí Míru nebo na Andělu trvají pouze do Štědrého dne, tedy do 24. prosince.

Na vyhlídkovém mostě stojí pětimetrové svíce, které vytvářejí vstupní bránu. Dřevěný Betlém je u Mariánského sloupu. „Při výzdobě na Staroměstském náměstí jsme vycházeli z potřeby nechat promluvit vznešenost historického prostoru a navodit vkusně a citlivě výzdobou chvíli naplnění. Ke štědrovečerní atmosféře českých domovů neodmyslitelně patří pohádka Popelka. Letošní výročí jsme zakomponovali do konceptu Vánoc a odpovídající tradiční symboly Vánoc ozvláštnili motivy z pohádkové Popelky,“ řekla Eva Poláčková ze společnosti Decoled, která se postarala o výzdobu trhů.

Program na Václavském náměstí

Návštěvníci vánočních trhů, které organizuje společnost Taiko, mohou letos poprvé navštívit program na obou centrálních náměstích, tedy na Staroměstském i Václavském. Větší pódium je na Staroměstském, program se tu koná každý den. Od odpoledne do večera vystupují tradiční folklorní, národopisné i dětské soubory z Česka i ze zahraničí, doplňují je tanečníci a charitativní akce.

Součástí programu na Staroměstském náměstí jsou oblíbené dětské dílny, a to vždy o víkendech dopoledne od 11 hodin. Děti vyrábějí vánoční přání a drobné dárky. Program na menším pódiu na Václavském náměstí je vždy od čtvrtka do neděle od 16 do 18 hodin.

Na Staroměstském náměstí je 81 prodejních míst, na Václavském lze nakupovat ve 27 stáncích. Obchodníci nabízejí vánoční sortiment, součástí tržiště je i umělecký kovář. Zájemci si mohou koupit jmelí a adventní věnce. K občerstvení je tu třeba česká klobása, grilovaný sýr, špízy, palačinky, bramboráky a další, nechybí svařené víno, punč a medovina.

Vánoční strom na Staroměstském náměstí

  • Jde o smrk ztepilý, do Prahy byl přivezen z Pertoltic pod Ralskem na Českolipsku
  • Vyrostl v nadmořské výšce 280 m n. m.
  • Přibližné stáří stromu podle letokruhů: 50 let
  • Obvod kmene: 196 cm
  • Výška: cca 24 m; na Staroměstském náměstí bude mít ozdobený strom výšku 22 m (2 m „půjdou“ do kotvicí šachty v povrchu náměstí)
  • Světelné dekorace vánočního stromu: 8,5 km LED světelných řetězů, 2 m LED světelné špice, 30 LED světelných hvězd (80 cm), 20 LED světelných hvězd (100 cm)
  • Další (nesvětelné ozdoby): plastové koule v barvě vínová, červená a zlatá, 160 z nich je dvaceticentimetrových, 150 třiceticentimetrových a 32 čtyřiceticentimetrových

Zdroj: Technologie hl. m. Prahy, další informace: trhypraha.cz

Vánoční strom na Staroměstském náměstí

Tradiční mše

Těžko myslitelné jsou svátky bez tradiční „Rybovky“ neboli České mše vánoční Jakuba Jana Ryby. Poslechnout si ji lze 23. prosince v barokní Zrcadlové kapli v areálu Klementina. Na Štěpána, tedy 26. prosince, je možné zajít na „Rybovku“ do chrámu sv. Salvátora v Salvátorské ulici kousek od Staroměstského náměstí.

Advent a Vánoce však nepatří jen této skladbě. Například v kulturním centru Pražská křižovatka se 20. prosince odehraje akce Adventní gospely 2023. Vystoupí oceňovaná skupina The Christmas Gospel Singers se zpěvačkou Stellou Jones.

Vánoční vystoupení se podle plánů ponesou také v muzikálovém rytmu. Například na Malé scéně Hudebního divadla Karlín je 16. prosince na programu koncert nazvaný Tomáš Vaněk a hosté.

A kdo chce, může třeba do galerie – 9. prosince třeba Národní galerie Praha pořádá pro děti od 6 do 9 let a jejich rodiče dílnu Pár kroků k baroku a na 17. prosince nabízí mj. komentovanou prohlídku ve stálých expozicích 1796–1918: Umění dlouhého století a 1918–1938: První republika.

Advent plný světel v obchodních centrech

Advent plný světel v obchodních centrech

Tisíce světel a dalších dekorací rozzářily pražská obchodní centra a někdy jde opravdu o nádherné a složité instalace. Potěší děti i dospělé.

„Výzdoba v obchodních centrech se často liší podle toho, kdo je jejich návštěvník. Například Letňany se profilují jako rodinné centrum, takže tam mají řadu fotokoutků. Pak jsou centra, která jsou vysloveně průchozí, jako je třeba Fénix. Tam jsou jen minimálně interaktivní prvky pro děti, a naopak je to de facto takový světelný průchod,“ popisuje Eva Poláčková, spolumajitelka společnosti Decoled, která v Praze kromě zhruba 25 obchodních center zdobí i mnohá veřejná prostranství včetně vánočních stromů.

Například Slovanský dům se proměnil v kouzelnou zahradu, v níž lze potkat některé ze světelných zvířecích soch právě z dílny Decoledu.

„V Galerii Myslbek letos výzdobu ve vánočním duchu ani tolik nechtěli, spíše chtěli skrze ni vyzdvihnout architektonickou výjimečnost budovy. Proto tam návštěvníci mohou potkat velmi barevnou až surrealistickou výzdobu připomínající Andyho Warhola,“ říká Poláčková.

Vyniknout architektonickému rázu dává také výzdoba Palladia. Světýlka zvýrazňují jak obrysy historické fasády kasárenské budovy směrem do náměstí Republiky, tak i budovy jízdárny v ulici Na Poříčí prostřednictvím 2 900 LED žárovek.

Jedním z hlavních motivů vánočních svátků jsou pohádky a například OC Černý Most si zvolil hned tu nejznámější. „Vánoční výzdoba v Centru Černý Most se letos inspiruje příběhem Popelky (na snímku). Dekorace na centrálním náměstí je pojatá v duchu haute couture (luxusní móda, pozn. red.) a zaměřuje se na vytvoření jemné snové scény s prvky převzatými z Popelky,“ vysvětluje Petra Holušová, ředitelka Centra Černý Most. „Oči jistě upoutá 3D model kočáru, bělouše Juráška a figuríny pana Menšíka, přičemž vrcholem budou originální kostýmy z filmu.

Výrazný prvek impozantních rozměrů v podobě koně a saní dodává celému prostoru slavnostní atmosféru,“ dodává. Na moderní pohádky vsadila Galerie Harfa. Zdejší návštěvníky totiž adventním časem provedou Disneyho postavičky.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Zrádná krása. Toxiny chrání rostliny před sežráním, člověka mohou zabít

27. dubna 2024

Premium Toxiny v rostlinách je chrání před živočichy, kteří by je chtěli sníst. A ublížit mohou i lidem....

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...