Při zástavě srdce se bez výboje defibrilátorem snižuje šance na přežití každou minutu o 10%. Laickým záchranářům pomáhají automatizované defibrilátory

15. prosinec 2023

Příčinou zástavy srdce je ve 40% případů fibrilace komor. Při té je potřeba podat výboj defibrilátorem. Každou minutu, kdy výboj není podán, klesá šance na přežití o 7% až 10 %.

Zvýšit šanci na přežité mají automatizované externí defibrilátory. Povědomí o jejich využívání v projektu Neboj se výboje rozšiřují zdravotničtí záchranáři Pavlína Havlenová, Cyril Činátl a Zdeněk Štrubl.

„Prakticky vždy, když se dostaneme do kontaktu s člověkem se zástavou srdce a máme k dispozici ten defibrilátor, tak je na místě jej použít,“ vysvětluje Pavlína Havlenová. Přístroj je natolik chytrý, že dokáže vyhodnotit, zda ten výboj je nebo není doporučen a mluví na toho zachránce a takříkajíc po lopatě, krok po kroku ho inspiruje ke všem život zachraňujícím úkonům. „To znamená, v případě, že je výboj doporučen, on řekne výboj doporučen, odstupte od pacienta, nedotýkejte se pacienta. A potom máme defibrilátory, které jsou buď poloautomatické, nebo zcela automatické, takže ten výboj buď podají samy, anebo s nutností stlačení tlačítka výboj,“ popisuje záchranářka.

I v případě, že výboj doporučen není, tak přístroj zachránce dál instruuje k tomu, aby pokračoval srdeční masáží.

autoři: Hela Dvořáková , hoch
Spustit audio