Ilustrační foto: urgentní příjem v nemocnici s poliklinikou v Mostě. Foto: Milan Malíček/ Právo/ Profimedia

Mučení českých lékařů. Den bez spánku je jako pár promile

Napsal/a Robert Břešťan 15. prosince 2023
FacebookTwitterPocketE-mail

POZNÁMKA. Je tu někdo, kdo by se nechal dobrovolně ošetřit od lékaře, který se viditelně motá, je pod parou, v žíle mu koluje pár promile? Asi ne. Tak pozor na dlouhé lékařské služby: už po 22 probdělých hodinách jedná člověk podobně, jako by byl opilý.

Jak známo, zhruba šest tisíc lékařů odmítlo původně sloužit přesčasy a reálně tak hrozilo, že od prosince budou mít nemocnice problém vykrýt směny. Nabídka navýšení peněz řadu doktorů přiměla si svůj odpor rozmyslet. Peníze ale těžko vynahradí fatální spánkový deficit řady z nich. Klidný, výživný a nerušený spánek je prostě k nezaplacení.

Není výjimkou, že lékaři odslouží měsíčně i 320 hodin, to jsou prosím pěkně dva celé úvazky.

A při šestnácti hodinách práce denně zbývá už jen osm hodin na vše ostatní, včetně spánku. Přičemž zdravé a vědecky seriózně doporučované rozmezí trvání spánku je 7 – 9 hodin.

Kdo spí méně, ubližuje si. A v případě některých profesí, jako jsou řidiči, nebo právě lékaři, může snadno ublížit i ostatním.

Systém v českých nemocnicích je natolik zhůvěřilý (nebo zaseklý ve zvyku a v čase), že výjimkou není kumulace služeb tak, že v součtu přesáhnou 24 hodin a více v kuse.

Matthew Walker, britský vědec, profesor neurovědy a psychologie na Kalifornské univerzitě v Berkeley a přední expert na výzkum spánku, ve svém bestselleru Proč spíme píše, že zhoubné důsledky dlouhých lékařských služeb jsou dobře zdokumentované.

Jak popisuje (na datech z USA), lékaři pracující nepřetržitě třicet hodin se v porovnání s těmi, kteří pracují šestnáct a méně hodin, dopouštějí o 36 % většího počtu závažnějších lékařských pochybení.

Jeden z pěti takto nevyspalých a vyčerpaných doktorů se pak dopustí „závažného pochybení vedoucího k významnému poškození zdraví pacienta“ a jeden z dvaceti lékařů pak způsobí smrt pacienta.

„Chystáte-li se na plánovanou operaci, měli byste se nejdříve zeptat, jak moc se váš lékař vyspal, a pokud se vám to nebude zdát dostatečné, lepším řešením je operaci zrušit. Ani sebevíce let praxe nemůže lékaře ‚naučit‘ překonat nedostatek spánku a vybudovat si vůči němu odolnost,“ upozorňuje Walker.

Takže: nechte doktory vyspat. Vždyť jak pravil sám ministr Válek: „Spokojený lékař znamená spokojený pacient.“

Ne nadarmo patří spánková deprivace mezi léty prověřené, osvědčené a nadmíru odpudivé způsoby mučení. Člověk nemusí být zrovna někde za mřížemi či v lágru, aby věděl, co s jeho tělem i duší udělá pár mizerně (či dokonce vůbec) prospaných nocí.

Nedostatek kvalitního spánku zdravému úsudku, zdravotnímu stavu a rychlému a správnému rozhodování ani spokojenému životu rozhodně neprospívá – zeptejte se na to svého lékaře…

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)