Kousání nehtů: Proč to dítě dělá a jak ho to odnaučit

Kousání nehtů, zlozvyk dětí, který trápí mnoho rodičů. Jak pomoci dětem překonat kousání nehtů? Pokud hledáte způsoby, jak s tím pomoci, existuje několik účinných strategií. Podporujte své dítě v jeho úsilí a snažte se ho motivovat k odvykání. Důležité je také hledat příčiny kousání nehtů a společně hledat způsoby, jak s nimi pracovat.

Reklama

Kousání nehtů je běžný zvyk, který se vyskytuje u 20 až 30 procent lidí, píše International Journal of Women’s Dermatology. U dětí je kousání nehtů často způsobeno úzkostí, nudou nebo kosmetickými preferencemi. I když to není vážný problém, může to vést k infekcím, poškození zubů nebo psychickým potížím. Jak tedy můžete svému dítěti pomoci přestat si kousat nehty? Pediatři mají několik tipů, jak toho dosáhnout.

Příčiny kousání nehtů

Prvním krokem je zjistit, proč si dítě kouše nehty. Může to být způsob, jak se uklidnit, když je nervózní nebo ve stresu. „Protože je to opakující se zvyk, může to být sebe uklidňující chování,“ říká Kimberly Montezová, odborná asistentka pediatrie na Wake Forest School of Medicine.

Může to být také způsob, jak si udržet krátké nehty, pokud to vaše dítě preferuje. „Některé děti mají opravdu rády krátké nehty,“ říká Antwon Chavis, odborný asistent pediatrie v Oregon Health & Science University. Nebo to může být prostě zvyk, který si dítě osvojilo, když se nudilo nebo nebylo dostatečně stimulováno.

Pokud chcete zjistit, co stojí za kousáním nehtů vašeho dítěte, můžete se ho zeptat, když to dělá. „Když je na to jemně upozorníte, můžete říct: ‘Cítíš se lépe, když si koušeš nehty? Děláš to z nudy?’ Děti dokážou velmi bystře odpovědět na jednoduché otázky,“ doporučuje doktor Chavis.

Důsledky kousání nehtů

Dalším krokem je vysvětlit dítěti, jaké jsou rizika kousání nehtů. Kromě toho, že to není estetické, může to způsobit infekci nebo poškození kůže a nehtů. „Pokud je kůže kolem nehtu zarudlá, bolestivá nebo se objeví zánět, měl by vaše dítě vyšetřit dětský lékař,“ říká doktor Montez.

Kousání nehtů může také zvýšit riziko paronychie, infekce kůže kolem nehtů. „Pokud si děti hodně hrají na pískovišti, existuje také možnost, že se nakazí parazitární infekcí z vajíček, která mohou být v písku,“ říká David Hill, odborný asistent pediatrie na Lékařské fakultě University of North Carolina a autor knihy Táta: Rodičovství jako profík.

Kousání nehtů může také poškodit dásně a zubní kořeny. Podle jedné studie může kousání nehtů přispívat k poškození dásní a zubních kořenů. Síla kousání dostatečně silná na to, aby zlomila nebo utrhla hřebík, může ovlivnit dětské zuby a vést k vážným zubním problémům. A konečně, kousání nehtů může být známkou deprese nebo úzkosti. „Pokud dítě cítí bolest nebo nepohodlí při kousání nehtů, ale přesto to dělá, možná se vám snaží říct, že má problém, který mu kousání nehtů uleví,“ říká doktor Chavis.

Pokud chcete ukázat dítěti, jak vypadá kousání nehtů, můžete ho posadit před zrcadlo a říct: „Takhle to vypadá a takhle se cítíš, když si koušeš nehty.“ Nebo mu můžete ukázat fotografie lidí s poškozenými nehty nebo infekcemi.

Jak odnaučit kousání nehtů

Posledním krokem je pomoci dítěti najít zdravější způsob, jak se vypořádat s jeho pocity nebo potřebami. Rodiče by nikdy neměli trestat nebo urážet návyky dítěte při kousání nehtů. „Upozornění na chování, zejména zesměšňováním nebo trestem, často způsobí jeho zhoršení,“ říká doktor Montez. Místo toho by rodiče měli být trpěliví, podporující a motivující.

Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, je nabídnout dítěti alternativní způsob, jak si uvolnit napětí nebo se zabavit. Například místo kousání nehtů může dítě obejmout panenku, hrát si s oblíbeným autem, mačkat stresový míček nebo si kreslit. „A pokaždé, když si všimnete, že se snaží kousat si nehty, připomeňte mu, aby místo toho mělo jiný, přijatelnější zvyk,“ říká Dr. Hill.

Dalším způsobem, jak pomoci dítěti přestat kousat si nehty, je použít nějakou formu odměny nebo povzbuzení. Například můžete dítěti slíbit, že mu koupíte novou hračku, pokud si nebude kousat nehty po dobu jednoho týdne. Nebo ho můžete pochválit, když si nebude kousat nehty, a říct mu, jak hezky vypadají jeho nehty. „Děti jsou velmi citlivé na pozitivní zpětnou vazbu a ocenění,“ říká doktor Chavis.

Kousání nehtů je zvyk, který může být obtížné zlomit, ale není to nemožné. Pokud budete mít trpělivost, porozumění a podporu, můžete svému dítěti pomoci překonat tento problém a zlepšit jeho zdraví i sebevědomí.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama