Hlavní obsah
Rodina a děti

Je možné vychovávat roční dítě?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Od rodiny i známých jsem neustále konfrontován tím, že nějaké zapojení tatínka a výchova dítěte, začíná až od 3. roku života dítěte, že není možné vychovávat roční dítě. Je to ale opravdu tak?

Článek

V předchozích článcích ze série „Jak jsem si myslel, že se vychovávají děti… a jaká je realita, když dítě mám“ jsem od vás dostal mnoho zpětných vazeb, že není možné vychovávat roční dítě. Od rodiny jsem neustále konfrontován tím, že nějaké zapojení tatínka a výchova dítěte začíná až od 3. roku života dítěte.

Proto se chci dneska více bavit právě o tématu výchovy ročního dítěte a budu velmi rád za vaše názory v komentářích níže.

Chci se opřít o můj pohled, nikoliv o žádné vědecké studie.

Foto: Jakub Jonáš

A často jsou velmi intenzivní.

Na začátek bych rád zmínil, že podle mého názoru výchova dítěte začíná už během prvního roku jeho života. A to z jednoho prostého důvodů, respektive osobní zkušenosti.

Nedávno jsem byl svědkem pro mě absolutně neuvěřitelné situace. Má žena se zeptala našeho syna, kde má nožičku a on na ni ukázal. Zeptala se, kde má druhou nožičku, a on ji opět správně ukázal. Zeptala se na ručičku, hlavičku, ucho, pusu i nos, a on prostě věděl, kam má sáhnout. Když jdeme plavat, tak mu stačí vše párkrát ukázat a on už teď dobře ví, že potápět se s otevřenou pusou opravdu nelze.

Když se ho zeptám, kam patří ponožka, vezme ji a položí si ji na nožičku.

Jak se to naučil?

Cvikem a napodobováním. 🙂 Neustálým pozorováním a chutí se rozvíjet. A zejména „prací“ mé drahé ženy.

Foto: Jakub Jonáš

Cvičit, cvičit a cvičit.

Tedy v čem tkví výchova našeho ročního dítěte? Zejména v tom, že mu ukazujeme směr, navádíme ho, co má dělat, a hlavně se snažíme být dobrým vzorem.

Jak vychováváte nebo jste vychovávali vaše roční dítě vy? Budu rád za tipy, triky, ale i upřímnou zpětnou vazbu a subjektivní názor. :)

P.S.: Jaký byl první týden s mým synem si můžete přečíst v mém nejúspěšnějším článku zde. Jak společné chvíle prožíváme v aktuálním období si můžete přečíst v deníku mé ženy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz